Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

“Gândeşte Liber!” Membrii PL, instruiţi în domeniul comunicării!

|versiune pentru tipar||
PL / 24 iulie 2014
Partidul Liberal

Sediul central al Partidului Liberal s-a transformat pentru o zi într-un centru de comunicare şi jurnalism, datorită training-ului care s-a desfăşurat astăzi, 24 iulie 2014, fiind organizat de către Departamentul Imagine şi Comunicare al PL (DICPL). 36 de membri PL, delegaţi ai Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului şi cele de profil (Organizaţia Femeilor Liberale, Clubul Studenţilor Liberali şi Clubul Liceenilor Liberali), au fost instruiţi pe tema “Imagine şi Comunicare — Partidul Liberal”. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii conducerii PL — Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Corina Fusu, Vicepreşedintă PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale şi Ion Apostol, Secretarul General al Partidului Liberal.

“Tehnici de colectare a informaţiei”, “Importanţa fotografiilor în reflectarea evenimentelor”, “Structura unui articol pentru site; Metode de scriere şi redactare”, “Comunicatul ANTE-EVENIMENT; Relaţiile cu presa”, “Comunicatul de presă POST-EVENIMENT; Structura unui comunicat de presă” — au fost principalele subiecte ale training-ului de instruire organizat de către DICPL. În calitate de formatori au participat: Marina Vâzdoagă, Şef al Departamentului Imagine şi Comunicare al PL, care a fost şi moderatoarea evenimentului, Ionel Puşcaş, ofiţer de presă în cadrul DICPL şi Pavel Pânzari, fotograf.

În cuvântul de deschidere, Mihai Ghimpu a accentuat că “presa este considerată a patra putere în stat! Într-un stat de drept şi democratic, presa, dacă este liberă şi echidistantă, are putere mai mare decât puterile în stat — cea legislativă, executivă şi judecătorească, pentru că ea veghează corectitudinea celor aleşi în funcţii”.

Preşedintele PL s-a adresat participanţilor: “Voi aveţi această misiune de a da exemplu celorlalţi, ca tineri care nu cunoaşteti sistemul totalitar! Să promovaţi valorile liberale şi europene, fără de care nu poate exista o societate sănătoasă şi prosperă. Partidele care luptă pentru adevăr şi dreptate nu politizează presa, celelalte — o pun în serviciul lor. Presa trebuie să fie liberă şi independentă, doar aşa va educa societatea şi-i va disciplina pe cei care deţin puterea!”

Cu informaţii detaliate despre structura şi scrierea corectă a unui material despre un anumit eveniment, precum şi despre structura şi scrierea corectă a unui comunicat de presă ANTE-EVENIMENT şi POST-EVENIMENT şi stabilirea/menţinerea relaţiilor cu presa, a venit Marina Vâzdoagă. Dânsa a atenţionat participanţii că “ceea ce veţi scrie este o mărturie despre un eveniment. DVS veţi fi un martor activ şi selectiv. Activ pentru că veţi căuta elemente de informare şi selectiv pentru că veţi relata ceea ce este mai important, esenţialul”. Şefa Departamentului Imagine şi Comunicare al PL a făcut o analiză a structurii unui articol/comunicat de presă (ante şi post-eveniment) şi a adus participanţilor exemple în acest sens.

“Orice text pe care îl scrieţi trebuie să corespundă normelor ortografice ale limbii române! Scrierea corectă denotă profesionalism, iar cititorul va avea mai multă încredere în informaţia pe care i-o comunicaţi. Şi viceversa — un text fără diacritice, cu multe greşeli, va avea efectul invers. Scrieţi ca să exprimaţi, nu să impresionaţi sau să vă daţi importanţă! Un text supraîncărcat de neologisme va stârni repulsie cititorului. Simplitatea cucereşte!” — a mai menţionat în cadrul trening-ului de instruire Marina Vâzdoagă.

Un pas important în scrierea unui material este cel al colectării informaţiilor, de aceea, Ionel Puşcaş, ofiţer de presă DICPL, a instruit participanţii pe această temă, menţionând principalele tehnici de colectare a informaţiei, printre care: consultarea surselor fizice, observaţia, intervievarea surselor umane etc. Ion Puşcaş a vorbit şi despre principalele tipuri de evenimente, iar la fiecare a accentuat momentele importante asupra cărora ar trebui să atragă atenţia un ofiţer de presă. Cu referinţă la conferinţele de presă, unul din tipurile de evenimente, Ionel Puşcaş a accentuat “în cadrul conferinţelor de presă ar fi bine să fiţi atenţi la punctele principale enunţiate, inclusiv la răspunsurile la întrebări. De asemenea, trebuie să înţelegeţi subiectul principal al conferinţei şi să deduceţi motivul pentru care a fost organizată. La fel de important este să oferiţi publicului cât mai multe informaţii, expuse clar şi concis, despre subiectul principal abordat”.

“Uneori, fotografiile vorbesc mai mult decât textul”, afirmaţia aparţine lui Pavel Pânzari, formator în cadrul training-ului de instruire pe subiectul “Importanţa fotografiilor în reflectarea evenimentelor”. Fiind fotograf, Pavel Pânzari a prezentat câteva reguli importante de care trebuie să se ţină cont în realizarea unor fotografii reuşite şi relevante evenimentului. “Cu cât este mai general mesajul unei fotografii, cu atât ea va fi mai folositoare. Trebuie să atrageţi atenţia la focusare, centrarea imaginii, lumină, să anticipaţi anumite momente şi să aveţi control asupra evenimentului”, a mai enunţat tânărul fotograf, arătând exemple de fotografii “aşa DA” şi “aşa NU”.

Cu mesaje despre importanţa mass-mediei şi a comunicării au venit şi liderii PL — Corina Fusu şi Ion Apostol. “Contează să reflectaţi adevărul! Să vă documentaţi şi să vă informaţi! Este datoria noastră să comunicăm publicului cine este Partidul Liberal, ce a făcut, ce face în prezent şi ce va face! Sa n-aveţi frică să spuneţi ceea ce gândiţi şi să nu vă descurajaţi”, a mai enunţat Secretarul General al PL.

Vicepreşedinta PL, Corina Fusu, care are o vastă experienţă în domeniul jurnalismului, e enunţat principalele reguli pe care trebuie să le respecte un ofiţer de presă şi a venit cu sfaturi pentru participanţi în legătură cu tema training-ului de instruire. Dânsa a vorbit şi despre situaţia mass-mediei din R. Moldova — “Piaţa mass-media profitabilă este foarte mult influenţată de unii politicieni care sunt proprietarii unor media private”.

Corina Fusu a accentuat că PL este unicul partid care nu a fondat, finanţat, susţinut sau nu a ţinut în captivitate instituţii media, considerând că acestea trebuie să se dezvolte independent de factorul politic.

În partea a doua a training-ului de instruire, participanţii au fost încadraţi în activităţi practice şi lucru în grup, una dintre acestea presupunea simularea unui eveniment, reflectarea acestuia în presă şi analizarea punctelor forte şi slabe ale materialelor elaborate.

Participanţii au primit diplome de participare, înmânate de către Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, şi câte o carte “Conştiinţa naţională a românilor moldoveni”, scrisă de Gheorghe Ghimpu.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Corina Fusu: Transparenţa proprietăţii mass-media în RM Clubul Liberal Viena se implică în realizarea schimbării până la capăt