Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Veaceslav Untilă: Laşitate sau complicitate cu separatiştii?

|versiune pentru tipar||
PL / 31 iulie 2014
Partidul Liberal

Am citit zilele acestea în presă, dar şi pe reţelele de socializare, o informaţie-bombă: cică, liderul separatiştilor de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk şi pretinsa ministră de externe a Transnistriei, Nina Ştanski, ar fi zburat cu o cursă charter, la odihnă, într-un stat din Occident, de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Ştirea este una dea dreptul şocantă, deoarece se ştie că oficialii din Republica Moldova s-au ciocnit în nenumărate rânduri de o serie de bariere ridicate în mod artificial şi cu scop provocator de administraţia separatiştilor transnistreni, atunci când urmau să traverseze sau să viziteze această regiune. Mai mult ca atât, au fost şi cazuri de reţinere a oficialilor moldoveni de către separatişti (exemplul ex-Preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Eugen Ştirbu).

Ca să nu mai zic de oamenii care stau zile întregi la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană şi care reuşesc cu greu să ajungă la propriile locuinţe. Iar dacă mai adăugăm aici umilinţa şi persecuţiile la care sunt supuşi periodic elevii şi profesorii de la liceele cu predare în limba română din Transnistria, sătenii din Corjova, ţăranii din zona de securitate, care nu pot beneficia de propriile terenuri pentru a le prelucra sau a strânge roada, ni se deschide un tablou dezastruos, care nu oferă prea multe posibilităţi guvernării de la Chişinău de a interveni şi de a schimba lucrurile spre bine. Şi în timp ce ani de zile asistăm la această umilinţă continuă, Ştanski şi Şevciuk zboară cu curse charter de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Apropo, călătoria respectivă are loc în condiţiile în care ucrainenii au închis orice cale de acces a liderilor transnistreni pe teritoriul lor şi aceştia s-au pomenit în izolare. În asemenea situaţie, cum ar trebui să procedeze guvernarea de la Chişinău? În loc să profite de conjunctura creată şi să înainteze anumite condiţii, în loc să tragă unele foloase pentru ţară şi pentru cetăţeni, actuala putere de la Chişinău se teme să nu deranjeze şi să nu strice cumva o preconizată odihnă de vis a liderilor separatişti! Şi aici mă întreb: o fi vorba de laşitate sau de complicitate cu separatiştii?

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu şi Corina Fusu au avut o întrevedere cu reprezentanţii Delegaţiei UE în RM Suntem TINERI şi NE PASĂ!