Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Monument dedicat victimelor deportărilor regimului comunist inaugurat la Sadova, Călăraşi

|versiune pentru tipar||
PL / 3 august 2014
Partidul Liberal

Sâmbătă, 2 august 2014, de sărbătoarea Sf. Proroc Ilie pe stil Vechi, în localitatea Sadova, Călăraşi, a fost dezvelit un monument dedicat victimelor deportărilor regimului comunist. La eveniment a fost prezent şi Mihai Ghimpu, Preşedinte al Partidului Liberal, Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte al PL, Petru Cosoi, Preşedintele OT PL Călăraşi şi alţi invitaţi.

Acest monument a fost înălţat datorită iniţiativei Dlui Vladimir Dodon, Preşedintele Organizaţiei Primare PL Sadova, iniţiativă susţinută de întreaga comunitate, precum şi de personalităţi originare din acest sat. Monumentul a fost dedicat celor 61 de locuitori ai satului Sadova, care în cele trei valuri de deportări au fost deportaţi în Siberii de gheaţă şi în Kazahstan.

“Prin aceeaşi soartă au trecut încă mulţi alţi locuitori ai r. Călăraşi” — a menţionat Mihai Ghimpu la inaugurarea monumentului. “Iată că satul Sadova devine localitatea cu demnitate din Călăraşi, unde, după atâţia şi atâţia ani, este înălţat un monument dedicat victimelor deportărilor. Abia acum, sadovenii vor avea unde aprinde o lumânare, vor avea unde să depună flori pentru a-i comemora pe cei care au suferit din cauza acelui regim odios”, a mai accentuat Preşedintele PL în cadrul evenimentului. Dânsul a mai precizat că “a trebuit să treacă 20 de ani de independenţă ca să vină Ghimpu în funcţia de Preşedinte Interimar al R. Moldova şi să desecretizeze arhivele, pentru ca cetăţenii să cunoască adevărul”.

Petru Cosoi le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la eveniment, dar şi autorităţilor locale care au contribuit la edificarea acestui monument. “De notat că raionul Călăraşi deţine un loc de frunte în regiune după numărul monumentelor de acest fel, cel de la Sadova fiind al nouălea la număr”, a menţionat Petru Cosoi, Preşedintele OT PL Călăraşi, fost preşedinte al raionului.

De notat că monumentul inaugurat la Sadova face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, lansat de Mihai Ghimpu în perioada când exercita funcţia de Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Datorită acestui proiect, până acum au fost inaugurate monumente în mai multe localităţi din republică în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Suntem TINERI şi NE PASĂ! Conducerea PL la sfat cu locuitorii din Străşeni