Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut discuţii cu reprezentanţii OSCE, Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului

|versiune pentru tipar||
PL / 4 septembrie 2014
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a avut astăzi, 4 septembrie 2014, o întrevedere cu reprezentanţii OSCE, Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, la sediul central al Partidului Liberal. Delegaţia OSCE a fost reprezentată de Dr. Richard Lappin, Consilier Senior în domeniul Alegerilor, Steven Martin, Consilier Senior pe Noile Tehnologii de Votare, Radivoje Grujic, Consilier în domeniul Alegerilor, aceştia fiind reprezentanţi ai Departamentului Alegeri din cadrul Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (Office for Democratic Institutions and Human Rights) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Discuţia s-a axat pe situaţia dinaintea Alegerilor Parlamentare din Republica Moldova, care se vor desfăşura pe data de 30 noiembrie a.c., prevenirea falsificării voturilor, asigurarea respectării drepturilor alegătorilor, respectarea procedurii de vot, transparenţa campaniilor electorale ale partidelor şi transparenţa în mass-media în acest sens ş.a.

Delegaţia OSCE s-a interesat despre situaţia politică actuală din Republica Moldova, previziunile PL-ului în ceea ce priveşte desfăşurarea campaniei electorale şi cum ar putea contribui OSCE pentru a asigura corectitudinea procedurii de vot şi a monitoriza respectarea legilor şi drepturilor omului în cadrul campaniei electorale.

În acest sens, Mihai Ghimpu a menţionat că în acest an campania electorală va fi foarte dură şi vor exista tentative de falsificare a rezultatelor alegerilor şi corupere a alegătorilor. “Nu exclud posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor, chiar dacă fiecare partid va avea câte un observator în fiecare secţie de votare. Există multe metode, iar acestea devin şi mai ameninţătoare în contextul în care unii politicieni se folosesc de sărăcia oamenilor. Se va încerca coruperea alegătorilor cu produse sau alte bunuri! Noi, liberalii, niciodată nu am mers la alegători cu pachete, considerăm că aceasta înseamnă să te umileşti şi să umileşti şi cetăţenii — îi ţii în sărăcie 4 ani, apoi te duci şi le dai câte un kg de orez, zahăr etc” — a accentuat Preşedintele PL în cadrul întrevederii.

Dânsul a reiterat că “noi, liberalii, când am fost la guvernare, am crezut şi am luptat pentru ca legea şi democraţia să fie respectate şi să funcţioneze. Dar, din pacate, am văzut că unii din cei care au strigat «jos comuniştii», astăzi folosesc pârghiile şi schemele lor. Furând Banca de Economii, Aeroportul, au pus legea banului în capul mesei”.

Oficialii au discutat şi despre cetăţenii R. Moldova plecaţi peste hotare pentru a le fi asigurat şi lor dreptul la vot, întrucât mulţi dintre ei nu reuşesc să-şi exprime votul din cauza numărului insuficient de secţii de votare deschise peste hotare. Despre aceasta Mihai Ghimpu a enunţat: “Diaspora este şi a fost salvarea cursului european al republicii! În Constituţie este stipulat că statul este obligat sa creeze condiţii tuturor cetăţenilor să participe la vot. Noi am avut o serie de întâlniri cu cetăţenii din diasporă. În Italia — Padova, Milano, Bologna, în Spania — Santander, în Marea Britanie — Londra ş.a. Cetăţenii îşi doresc să participe la vot! Chiar au lansat o campanie — «Moldova, noi vrem să votăm!» De aceea subiectul deschiderii mai multor secţii de votare peste hotare este pe ordinea de zi a noastră şi vom contribui ca fiecare cetăţean să poată vota, oriunde nu s-ar afla!”

Preşedintele PL a accentuat că doleanţa principală a Partidului Liberal este ca “să avem alegeri libere şi o guvernare democratică. Să avem fiecare ceea ce merităm şi muncim, nu să furam unii de la alţii! Pentru că dacă furi jos, înseamna ca vei fura şi sus”.

Printre subiectele luate în discuţie se numără şi Legea celor 30% de femei pe listele electorale, dar şi priorităţile Partidului Liberal pentru următoarea perioadă ş.a.

Reprezentanţii OSCE i-au mulţumit Preşedintelui PL pentru întrevedere şi deschidere, accentuând că OSCE îşi va asuma misiunea să supravegheze respectarea principiilor democraţiei în ziua alegerilor, dar şi pe parcursul campaniei.

La rândul său, Mihai Ghimpu a mulţumit Delegaţiei OSCE pentru că “vă interesează democraţia, fără de care nu putem trăi!”

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

La Mulţi Ani, Doamnă Corina FUSU! Conferinţa Organizaţiei Teritoriale Glodeni a Partidului Liberal