Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal solicită revizuirea Strategiei securităţii Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 5 septembrie 2014 | 
Partidul Liberal

Subiectul a fost prezentat într-o conferinţă de presă astăzi, 5 septembrie 2014, susţinută de Mihai Ghimpu, Preşedintele PL şi Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte al PL.

Preşedintele PL a menţionat la începutul conferinţei de presă că Partidul Liberal va încerca să convingă societatea şi Coaliţia de guvernare că sunt necesare nişte schimbări în ceea ce priveşte securitatea cetăţenilor, independenţa republicii şi viitorul nostru european.

“Atunci când a fost inclusă în Constituţie neutralitatea R. Moldova, deşi armata rusă era prezentă pe teritoriul republicii, s-a crezut că Rusia îşi va retrage armata. Timpul ne-a demonstrat, repetat, că Rusia nu a avut niciodată intenţia să-şi retragă armata, mai mult, au fost aduse forţe pacificatoare care sunt direcţionate tot împotriva dreptăţii şi libertăţii noastre, ba chiar au murit şi oameni. Deşi această armată «pacificatoare», cum o numesc ruşii, nu are nici o atribuţie cu deplasarea cetăţenilor de pe un mal al Nistrului, pe alt mal”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a mai spus că Parlamentul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea Strategiei securităţii naţionale a Republicii Moldova şi a citat: “Strategia securităţii naţionale a Republicii Moldova (denumită în continuare Strategie) porneşte de la interesele naţionale, răspunde la ameninţările şi la riscurile cu impact asupra securităţii naţionale, stabileşte obiectivele sistemului de securitate naţională, identifică mijloacele şi căile de asigurare a securităţii naţionale […]

Interesele naţionale vitale ale Republicii Moldova rezidă în asigurarea şi în apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale, a frontierelor inalienabile ale statului, a siguranţei cetăţenilor, în respectarea şi în protejarea drepturilor şi a libertăţilor omului, în consolidarea democraţiei, ceea ce permite dezvoltarea unui stat de drept şi a unei economii de piaţă […]

Principalele repere de politică externă a Republicii Moldova ce ţin de asigurarea stării de securitate naţională şi de promovarea eficientă a intereselor ei naţionale se referă la:

Având în vedere agresiunea militară provocată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi împotriva Georgiei în 2008, dar şi ocuparea teritoriului din stânga Nistrului în 1992, fapt ce poate duce la o agresiune militară de ocupare a întregului teritoriu, “PL propune, pentru a apăra independenţa şi libertatea cetăţenilor noştri, să fie modificată Constituţia şi să excludem din Constituţie prevederea ce ţine de neutralitatea statului R. Moldova. Trebuie să modificăm această Strategie şi să stipulăm clar că R. Moldova tinde nu doar spre integrarea în UE, dar şi aderarea la NATO. Astăzi doar NATO este organizaţia care poate garanta pace cetăţenilor şi independenţa statelor — foste republici URSS de o nouă ocupaţie de către Rusia Imperialistă”, a accentuat Mihai Ghimpu. În context, Preşedintele PL a menţionat că “dacă Ucraina ar fi fost membru NATO, astăzi Crimeea ar fi aparţinut în continuare Ucrainei şi nu ar fi existat acest război provocat de Rusia, din cauza căruia au murit mii de oameni nevinovaţi. Iată de ce Republica Moldova trebuie să facă acest pas, iar noi trebuie să avem o conducere care cu adevărat se gândeşte la securitatea ceteţenilor, la independenţa lor şi libertatea de a-şi hotărî singuri soarta”.

Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte al PL, a accentuat că “PL va fi foarte insistent şi va promova aderarea R. Moldova la NATO. PL va insista ca Parlamentul să ceară prezenţa forţelor militare NATO pe teritoriul Republicii Moldova. Statul le-ar putea pune la dispoziţie, de ce nu, Aeroportul militar Mărculeşti. Doar aceasta ne va permite, până când R. Moldova va adera la NATO, să aducem garanţiile necesare cetăţenilor noştri care sunt martori la războiul provocat de Rusia în Ucraina. Vom insista pe această propunere şi sunt convins că dacă pe teritoriul Republicii vor apărea forţele militare NATO, cei cu interes geopolitic regional nu vor avea curajul că calce pe acest teritoriu”.

Mihai Ghimpu a precizat că Deputaţii Partidului Liberal vor veni cu un proiect de hotărâre în Parlament pentru a fi modificată Strategia securităţii naţionale a Republicii Moldova — în strategie să fie clar prevăzută aderarea la NATO. Şi vor veni cu o solicitare către preşedintele republicii, care la rândul său să ceară Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) emiterea unei rezoluţii prin care Federaţia Rusă să fie obligată să îşi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, dânsul a accentuat că PL va insista să fie adoptata Noua Constituţie a Republicii Moldova, ajustată la standardele europene, “care să nu doar integrarea R. Moldova în UE, ci şi aderarea la NATO”.

“Dumnezeu să ne binecuvânteze pacea şi libertatea noastră!” — a conchis Preşedintele PL.

Sursa: www.pl.md

Partidul Liberal — 21 de ani de luptă pentru Libertate, Dreptate, Adevăr şi Bunăstare! Gheorghe Brega: Metode comuniste şi fariseice aplicate de politicianul “al vostru”, care nu e al vostru