Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Corina FUSU şi Gheorghe BREGA, deputaţi PL, s-au întâlnit cu delegaţia membrilor Comisiei pentru Afaceri UE din Parlamentul Estoniei

|versiune pentru tipar||
PL / 29 octombrie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, deputaţii din Parlamentul RM din cadrul grupului de prietenie cu Estonia s-au întâlnit cu delegaţia membrilor Comisiei parlamentare pentru Afaceri UE din Estonia. Delegaţia Estoniană a fost reprezentata de Kalle PALLING, Şeful Delegaţiei, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri UE, Partidul Estonian al Reformei, Marianne MIKKO, Preşedinta Grupului de prietenie cu Moldova, Vicepreşedinta Comisiei, Partidul Social Democrat, Liisa-Ly PAKOSTA, membră a Comisiei, Uniunea Pro Patria şi Res Publica, Teele VARES, secretariatul Comisiei şi Raul TOOMAS, Reprezentantul Estoniei în Moldova.

În cadrul acestei întrevederi, Corina Fusu a mulţumit Republicii Estonia pentru sprijinul permanent acordat Republicii Moldova întru promovarea democraţiei şi valorilor europene şi a menţionat că ţări precum România, Germania, Suedia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia sunt avocaţi fermi ai parcursului european al R. Moldova pentru aderarea la UE.

Corina Fusu s-a referit şi la vizita de lucru pe care PL a efectuat-o în oraşul Tallin, la invitaţia Partidului Reformei din Estonia, care este unul dintre cele mai importante şi puternice partide din Estonia. Datorită acestuia, Estonia a aderat la NATO şi UE şi a fost inclusă în spaţiul Schenghen, a adoptat moneda Euro, şi-a modernizat fundamental economia şi alte sectoare ale vieţii, a ajuns pioner al Guvernării Electronice, devenind, astfel, cea mai euro-integrată ţară din arialul Europei de Nord. “Republica Moldova ar putea urma experienţa Estoniei şi în scurt timp ar putea deveni un stat al valorilor euro-atlantice, cu condiţia ca PL să devină leader în următoarea guvernare pro-europeană” — a menţionat Corina Fusu.

D-na Fusu a vorbit şi despre faptul ca PL este unicul partid din Republica Moldova care promovează aderarea la UE, de rând cu aderarea la NATO, în timp ce celelalte partide aplică o politică rezervată faţă de blocul nord-atlantic. “PL militează pentru abolirea neutralităţii viciate a Republicii Moldova şi aderarea într-un orizont de timp mediu la NATO, ca unic scut de apărare a RM de eventuala agresiune a Federaţiei Ruse, situaţie tot mai elocventă, după agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Vom insista pe implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului NATO-Republica Moldova, actualizat, şi pe informarea veridică a populaţiei privind rolul şi importanţa NATO în procesul de democratizare a Republicii Moldova”, a mai accentuat D-na Fusu.

În intervenţia sa, Gheorghe Brega s-a referit la faptul că Federaţia Rusă ţine ostatică RM, nu doar prin prezenţa Armatei Ruse pe teritoriul său, ci şi prin manipularea opiniei publice cu ajutorul mass-media ruseşti şi prin finanţarea anumitor pardide politice care promovează aderarea la inexistenta Uniune Vamală.

Kalle PALLING, şeful Delegaţiei, a adus la cunoştinţă faptul că în data de 4 noiembrie, Parlamentul Estoniei urmează să ratifice Acordul de Asociere (AA) între RM şi UE, devenind astfel cel de-al şaptelea stat din UE care a ratificat AA, reiterând susţinerea cursului european al Republicii Moldova. Totuşi, aderarea la UE este imposibilă fără eradicarea sărăciei şi corupţiei, înfăptuirea reformelor structurale, respectarea drepturilor omului.

Marianne MIKKO a ţinut să felicite cetăţenii RM pentru că limba română a fost declarată limbă oficială a statului, acesta fiind un prim pas pentru a reduce influenţa rusă. “Cetăţenii trebuie să înţeleagă că UE învesteşte în consolidarea statului de drept şi infrastructură, iar Federaţia Rusă corupe elitele politice şi cetăţenii RM”, a menţionat D-na Marianne MIKKO.

În final, Corina Fusu şi-a exprimat speranţa că după alegerile din 30 noiembrie, concepţia geopolitică a partidelor RM să fie înlocuită cu afirmarea definitivă a cursului european pentru Republica Moldova.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Jose Luis Herrero, Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, în vizită la Partidul Liberal PL militează pentru unificarea punctelor vamale cu România, prevedere inclusă în noul Cod vamal, adoptat la 1 noiembrie 2013