Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Jose Luis Herrero, Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, în vizită la Partidul Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 28 octombrie 2014
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Deputat, Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, Deputat, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte al PL, Deputat, Gheorghe Brega, membru al Biroului Politic al PL, Deputat, şi Alina Zotea, asistenta Deputatului Mihai Ghimpu, au avut o întrevedere cu Jose Luis Herrero, Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău.

În cadrul întrevederii au fost abordate chestiuni ce ţin de implementarea reformelor în Republica Moldova, inclusiv în domeniul justiţiei, situaţia politică şi socială, desfăşurarea campaniei electorale şi previziuni pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, curent.

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a mulţumit Şefului Oficiului Consiliului Europei la Chişinău “pentru faptul că vă aflaţi la noi, în Republica Moldova. Vă felicitam pentru că aţi fost numit în această funcţie onorabilă şi vă mulţumim pentru că aţi păşit pragul Partidului Liberal ca să discutăm despre problemele cetăţenilor şi proiecte de viitor”.

În continuare, Preşedintele Liberalilor a vorbit despre necesitarea implementării reformelor, mai ales în domeniul justiţiei, problemele sociale şi economice ale republicii, dar şi despre desfăşurarea campaniei.

Dânsul a reiterat priorităţile Partidului Liberal, menţionând: “Conducem un partid care luptă pentru valorile liberale, democratice, europene, pentru drepturile omului, cursul european, pentru tot ceea ce înseamna o viaţă prosperă, decentă şi în bunăstare. PL va continua să lupte şi să acţioneze pentru a duce la bun sfârşit reformele, inclusiv reforma justiţiei, pentru ca legea să stea în capul mesei. Fiindcă legea este aceeaşi pentru toţi, aceasta înseamnă democraţie. În afară de aceasta, PL promovează insistent aderarea R. Moldova la NATO, obiectiv pe care-l avem încă de la fondarea partidului. Ne dorim ca R. Moldova să ajungă cât mai repede în familia europeană, în calitate de stat membru UE, nu doar de vecinătate”.

Jose Luis Herrero, Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, a accentuat că Oficiul Consiliului Europei la Chişinău “ajută colegii de la Strasbourg, informându-i despre domeniile de asistenţă necesare Republicii Moldova”. În context, dânsul s-a referit la reforma sistemului judiciar, libertatea de exprimare şi transparenţa proprietăţii mass-media în R. Moldova, finanţarea partidelor politice, corupţia ş.a. “Pentru aceste domenii şi oricare altele, Oficiul Consiliului Europei este aici pentru a oferi suport Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul planului de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice 2013–2016”, a mai menţionat Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, Jose Luis Herrero.

Mihai Ghimpu a abordat şi problema partidelor politice de la Chişinău care promovează şi apără interesele Rusiei, menţionând că acestea împiedică sau încetinesc implementarea reformelor.

Despre problema transparenţei proprietăţii mass-media în R. Moldova a vorbit Corina Fusu, care a accentuat şi necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului — “PL a propus şi a insistat asupra adoptării unui noi Cod al Audiovizualului şi alegerea noilor membri în Consiliul de observatori, însă, din păcate, nu a fost susţinut acest proiect, care a fost scris de către experţi internaţionali, probabil din motivul că unele partide de la guvernare deţin instituţii media”.

Preşedintele PL a adresat şi un mesaj de mulţumire Şefului Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, Jose Luis Herrero — “Mulţumim Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Consiliului Europei pentru ajutorul acordat Republicii Moldova. Vă mulţumim pentru înţelegerea şi încrederea acordată, pentru că, în caz contrar, am fi fost «înghiţiţi» de Rusia imperialistă, iar Republica Moldova n-ar fi progresat în parcurgerea drumului spre Uniunea Europeană”.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Întrevederea conducerii PL cu Ambasadorul Qatarului în Republica Moldova Corina FUSU şi Gheorghe BREGA, deputaţi PL, s-au întâlnit cu delegaţia membrilor Comisiei pentru Afaceri UE din Parlamentul Estoniei