Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Un monument în memoria tuturor celor care au avut de suferit în urma terorii comuniste a fost instalat la Hârceşti, Ungheni

|versiune pentru tipar||
PL / 9 noiembrie 2014
Partidul Liberal

În localitatea Hârceşti a fost inaugurat sâmbătă, 8 noiembrie 2014, de sărbătoarea Sfântului Mare mucenic Dumitru, un monument în memoria victimelor deportărilor regimului totalitar comunist. La ceremonia de inaugurare au participat Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Iurie Chirinciuc, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Ungheni, Ion Casian şi Maria Buruiană, toţi candidaţi PL la funcţia de deputat, mai mulţi invitaţi din diferite localităţi din Ungheni, victime ale deportărilor sau rude ale victimelor şi localnici. Acest monument face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, care a fost lansat de Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, încă din perioada când exercita funcţia de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova. Iar până în prezent, datorită Partidului Liberal, au fost construite mai multe monumente în localităţile în care există victime ale regimului comunist.

Iurie Chirinciuc a mulţumit Primarului liberal al comunei Hârceşti, Ungheni, “pentru implicarea şi ridicarea în această localitate a acestui sfânt monument. Cei represaţi, dar şi rudele lor, vor avea unde aprinde o lumânare şi depune flori pentru a-i comemora pe cei care au suferit din cauza regimului comunist!”

Iurie Chirinciuc a mai menţionat că “pentru a nu se mai repeta aceste crime oribile, este necesar ca noi să votăm conştient forţele democratice, în special Partidul Liberal. Rusia şi Kremlinul înseamnă foc şi sânge, Uniunea Europeană înseamnă, pace bunastare, progres şi viaţa bună”.

“Am fost onorat să fac parte din Comisia pentru studierea crimelor comunismului, creată prin Decret Prezidenţial de Mihai Ghimpu în 2010. Am avut marea ocazie nu numai să ating dosarele celor represaţi de KGB-ul sovietic, dar am avut enorma oportunitate să le răsfoiesc. Am rămas şocat să văd cum frate pe frate şi vecin pe vecin s-au turnat la securitate. Partidul Liberal şi-a asumat misiunea grea de a lupta pentru identitatea naţională, pentru adevăr istoric, pentru limbă, alfabet şi luptăm consecvent pentru eliminarea consecinţelor nefaste ale regimului comunist. Veşnică memorie eroilor care au avut de suferit pentru că-şi iubeau neamul, limba, cultura şi tradiţiile! Noi trebuie să avem grijă ca populaţia Republicii Moldova să cunoască adevărul. Este o datorie a fiecărui cetăţean ca să ne cunoaştem trecutul, pentru că fără trecut, nu există viitor” — a enunţat Ion Casian, candidat PL la funcţia de deputat.

În discursul său, Mihai Ghimpu s-a întrebat: “Încotro, Republica Moldova? Spre UE, care înseamnă guvernare pentru oameni, bunăstare şi viaţă decentă aici acasă sau spre Uniunea sângelui şi a terorii pe care o promovează agenţii FSB-uui rusesc, infiltraţi prin partidele politice de la Chişinău?”

Mihai Ghimpu a afirmat că Partidul Liberal are obligaţia şi misiunea sfântă de a aduce adevărul în fiecare casă din Republica moldova, de a oferi cetăţenilor o viaţă prosperă, în afara fricii şi represiunilor.

“Data de 30 noiembrie este crucială pentru destinul RM. Este ziua cînd cetăţenii vor alege calea pe care Moldova va merge următorii patru ani. Calea spre Integrarea Europeană şi aderarea la NATO sau calea fricii, a războiul, a sărăciei şi a corupţiei, numită Uniunea Vamală.

Stimaţi cetăţeni, uitaţi-vă cum armata lui Putin împuşcă în fraţii lor din Ucraina, doar din cauza că poporul ucrainean a ales o viaţă mai bună, alături de familia europeană. Uitaţi-vă până unde s-a ajuns! Daca nu eşti cu ei, cu ruşii, eşti împotriva lor. De aceea Partidul Liberal şi-a asumat sarcina deloc uşoară de a merge hotărât spre aderarea la NATO, care este singura umbrelă de securitate de care are nevoie această republică. Indiferent de ce se va întâmpla pe 30 noiembrie, eu voi continua să lupt pentru aceşti copii, pentru viitorul lor, să îi apărăm şi să le oferim un viitor aici, acasă. Satul a salvat acest popor, a salvat limba română, cultura şi tradiţiile neamului românesc. La fel şi de aceasta dată satele şi locuitorii lor vor salva Republica Moldova de pericolul ce vine de la est!” — a mai menţionat Preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

La sfârşitul evenimentului, Primarul comunei Hârceşti le-a mulţumit Domnilor Mihai Ghimpu şi Iurie Chirinciuc pentru efortul depus ca să fie înălţat acest monument în localitatea Hârceşti.

Monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi din localităţile din Ungheni.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Conducerea PL a avut o întrevedere cu Delegaţia SUA în R. Moldova, condusă de Daniel P. Vajdich Zidurile nu pot separa o naţiune: 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului