Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

La Şelemet, Cimişlia, liberalii au ridicat un monument în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie

|versiune pentru tipar||
PL / 20 noiembrie 2014
Partidul Liberal

În localitatea Şelemet, Cimişlia, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist. Monumentul a fost instalat la iniţiativa Partidului Liberal şi a Organizaţiei Teritoriale PL Cimişlia şi face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, lansat şi susţinut de Mihai Ghimpu încă din perioada când îndeplinea funcţia de Preşedinte Interimar al republicii. La ceremonia de inaugurate a participat conducerea PL, reprezentată de Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte al PL, candidat PL la funcţia de deputat, Mihai Roibu, responsabil din partea Biroului Politic al PL de activitatea OT PL Cimişlia, candidat PL la funcţia de deputat, Vasile Bulat, Preşedinte al Organizaţiei Teritoriale PL Cimişlia, candidat PL la funcţia de deputat, Ion Coptu, Preşedinte al Organizaţiei Primare PL Şemelet şi Tatiana Badan, Primar a localităţii Semelet.

Dupa serviciul divin de sfinţire a monumentului, ţinut de preotul localităţii, liderii PL au venit cu câte un mesaj pentru participanţi.

Ion Coptu a relatat, print-un discurs simplu şi aproape sufletului, chinurile prin care au trecut românii moldoveni în timpul războiului şi a ocupaţiei comuniste. “Acest monument este construit cu lacrimile celor care nu şi-au mai revăzut persoanele dragi, cu lacrimile celor care au luptat împotriva regimului totalitar, care au luptat pentru libertate”, a subliniat Ion Coptu.

Prim-vicepreşedintele PL, Anatol Şalaru, a accentuat cât este de important pentru un popor care priveşte spre viitor şi spre Europa să nu-şi uite trecutul. “Partidul Liberal a inaugurat peste 100 de monumente de acest gen, pentru că ele nu ne dau voie să uităm ce-a fost. Nu trebuie să trăim în trecut, însă nu trebuie să uităm de el. Este datoria noastră să cunoaştem istoria. Doar aşa o să putem evita greşelile făcute de cei care au murit pentru viitorul nostru!” — a enunţat Prim-vicepreşedintele PL. Anatol Şalaru a mai spus că Partidul Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu, este partidul care luptă pentru identitatea naţională şi un viitor în pace şi bunăstare, în familia NATO şi UE.

Prim-vicepreşedintele PL a mai subliniat că Partidul Liberal lupă activ, metodic, eficient şi rezultativ cu consecinţele regimul totalitar comunist de ocupaţie. Astfel, Mihai Ghimpu, în calitate de Preşedinte Interimar, a decretat ziua de 28 iunie 1940 — zi de ocupaţie sovietică, a desecretizat arhivele KGB, Dorin Chirtoacă a inaugurat în faţa gării feroviare din Chişinău un imens monument în memoria victimelor deportărilor comuniste — “Trenul durerii”, iar pe întreg teritoriul republicii sunt deja instalate peste 100 de monumente în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie.

Primarul satului Selemeţ a ţinut să mulţumească Partidului Liberal pentru acestă iniţiativă, în special Preşedintelui Organizaţiei Primare PL Şelemet, Ion Coptu, care a mai menţionat că “deşi nici părinţii şi nici rudele mele nu au fost deportate, nu am putut fi indiferent faţă de crimele comise de regimul totalitar comunist, şi la iniţiativa conducerii PL, am hotărât să-mi asum responsabilitatea pentru inaugurarea monumentului în localitatea natală.”

Un mesaj de mulţumire a adresat şi Anastasia Balmuş, preşedinta societăţii istorice “Ştefan cel Mare” din or. Cimişlia, care a accentuat că “datorită acestei iniţiative a conducerii PL, durerea neamului nostru nu este uitată!”

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Dorin Chirtoacă a participat la inaugurarea unui monument în satul unde a copilărit — Ignăţei, Rezina La Sociteni, Ialoveni, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist