Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

“Germania urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă la Chişinău” este mesajul transmis de Ambasadoarea Republicii Federale Germania în R. Moldova, E.S. Ulrike Knotz, Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu

|versiune pentru tipar||
PL / 17 martie 2015
Partidul Liberal

Situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deprecierea leului şi necesitatea implementării reformelor în R. Moldova au fost subiecte importante abordate de către Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, în discuţia cu Ambasadoarea Republicii Federale Germania în R. Moldova, E.S. Ulrike Knotz.

Întrevederea a avut loc astăzi, 17 martie 2015, la sediul PL, în cadrul căreia cei doi au mai discutat şi despre situaţia politică şi socială în republică, activitatea parlamentară a fracţiunii Partidului Liberal, precum şi o serie de chestiuni legate de implementarea reformelor în republică, asumate faţă de partenerii de dezvoltare a republicii, prin semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Mihai Ghimpu a informat Ambasadoarea Germaniei la Chişinău despre poziţia Partidului Liberal cu privire la sistemul bancar al Republicii Moldova, care se află în situaţie critică din cauza furtului de proporţii de peste un miliard de euro de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Acesta a dus la deprecierea considerabilă a leului şi a pus în pericol întreg sistemul bancar al republicii.

“Partidul Liberal şi în timpul negocierilor privind formarea Alianţei de guvernare după alegerile din 30 noiembrie a cerut să afle situaţia din sistemul bancar, cerere care a fost ignorată de partenerii de negocieri. Răspuns care nici azi nu a fost oferit de instituţiile statului, care au datorie să facă publice informaţiile despre situaţia în care s-a pomenit sistemul bancar din Republica Moldova”, a afirmat Preşedintele PL.

Ambasadorul Germaniei la Chişinău, D-na Ulrike Knotz, a precizat că UE cunoaşte situaţia din Republicii Moldova, iar partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au transmis un document cu măsuri clare, care trebuie implementate imediat, pentru a depăşi un eventual colaps economic în RM.

E.S. Ulrike Knotz a accentuat că este foarte importantă menţinerea stabilităţii politice pentru a nu pune în pericol vectorul european. Excelenţa Sa a precizat că UE va sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor, dar este important ca investiţiile să fie gestionate corect şi transparent, iar instituţiile publice să funcţioneze conform legilor.

Mihai Ghimpu a dat asigurări că Deputaţii PL vor susţine toate proiectele de legi europene, care derivă din Acordul de asociere semnat între RM şi UE, pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor.

“Dacă cineva crede că PL va susţine proiectele controversate, se înşeală! Noi vom propune şi vom vota toate proiecte ce ţin de reforma in justiţie, de combaterea corupţiei, într-un cuvânt proiecte asumate prin Acordul de Asociere. Doar astfel vom îmbunătăţi nivelul de trai al cetăţenilor şi reforma instituţiile statului R. Moldova pentru a se apropia de standardele europene!”, a mai accentuat Mihai Ghimpu.

Preşedintele Liberalilor a exprimat mulţumiri Germaniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova şi D-nei Ulrike Knotz pentru eforturile şi contribuţia personală în apropierea R. Moldova de UE. Dânsul a mai subliniat că cetăţenii republicii au nevoie de acest ajutor, ei nu trebuie să suporte consecinţele fărădelegilor şi greşelilor celor care guvernează — “Vă mulţumesc, D-nă Ambasadoare, pentru toate eforturile şi pentru sprijinul DVS şi a ţării pe care o reprezentaţi. Vă suntem recunoscători şi vă rugăm să continuaţi să ne ajutaţi pentru că fără ajutorul Germaniei şi ale celorlalte state UE, Republica Moldova nu va putea menţine de una singură cursul european şi nu va putea face faţă presiunilor Federaţiei Ruse”.

La rândul său, ES Ulrike Knotz a mulţumit Preşedintelui PL şi a menţionat că Germania urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă la Chişinău şi va ajuta Republica Moldova în parcursul său european în cazul care guvernarea va implementa reformele necesare.

Mihai Ghimpu şi D-na Ulrike Knotz au convenit asupra altor întrevederi în perioada apropiată.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţa Tineretului Liberal Criuleni cu tema: “Rolul Tinerilor Liberali în promovarea schimbării” Dorin Chirtoacă, Primarul general al mun. Chişinău a participat la lansarea Vernisajului “La Înălţime”, proiect îniţiat de cei de la “Oraşul meu”