Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

La Gura Galbenă a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza

|versiune pentru tipar||
PL / 26 martie 2015
Partidul Liberal

Joi, 26 martie 2015, a fost dezvelit bustul lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale României, în localitatea Gura Galbeniii, Cimişlia. Evenimentul are loc contextual marcării pe 27 martie 2015 a celei de-a 97 aniversare de la votul istoric prin care Sfatul Ţării a proclamat unirea Basarabiei cu România din 1918.

La eveniment au participat şi Deputaţii PL, Ion Apostol, Lilian Carp, dar şi Vasile Diaconu, primarul comunei Măgurele, localitate înfrăţită cu Gura Galbenei din anul 2013 şi Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

În discursul său, deputatul liberal, Ion Apostol, a menţionat că asemenea evenimente care contribuie la afirmarea valorilor noastre româneşti trebuie să devină o tradiţie în toate localităţile din republică.

La rândul lui, Lilian Carp, deputat PL, istoric, a menţionat că Unirea tutror românilor într-un stat naţional a cunoscut două momente principale: Prima provincie care care s-a alipit României a fost Basarabia, în martie 1918. Împrejurarea a fost favorizată de prăbuşirea autorităţii Rusiei în zona, că urmare a revoluţiei bolşevice. Astfel, în Basarabia, în perioada aprilie — octombire 1917, organizaţiile social-politice româneşti elaborează programe în care cer autonomia Basarabiei. În decembrie 1917 se întruneşte Sfatul Ţării, organ reprezentativ al Basarabiei, dominat numeric de români, care proclamă Republica Federativă Moldo-veneasca, desemnând structurile de conducere ale acesteia. În ianuarie 1918, Sfatul Ţării este dizolvat, în urmă preluării puterii la Chişinău de către bolşevici, însă pentru scurtă durata, deoarece armata română pătrunde în oraş şi restabileşte autoritatea Sfatului, care o luna mai târziu proclamă independenţa Repu-blicii Moldoveneşti. Noul stat este ameninţat însă de o ocupaţie a Rusiei bolşevice sau a nou creatului stat ucrainean. În martie Sfatul Ţării adopta hotărârea de unire a Basarabiei cu România.

Lucrarea din Gura Galbenă, a fost oferită localităţii de către Fundaţia “Mihai Viteazul” din România, Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria comunei Măgurele din România.

Alexandru Ioan Cuza s-a născut pe 20 martie 1820, la Huşi, România. A fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Munteniei, precum şi al statului naţional România. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel UNIREA celor două principate române.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Raportul Fracţiunii PL cu privire la situaţia BEM, Banca Socială şi Unibank 27 martie 2015 — 97 ani de la Unirea Basarabiei cu România