Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

27 martie 2015 — 97 ani de la Unirea Basarabiei cu România

|versiune pentru tipar||
PL / 27 martie 2015
Partidul Liberal

Astăzi, când se împlinesc 97 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România, Partidul Liberal, alături de toţi românii, a participat la mai multe activităţi care vin să marcheze această zi istorică. Actul istoric a fost semnat la 27 martie 1918, iar peste 97 de ani Partidul Liberal este nevoit să constate că pe parcursul anilor au intervenit schimbări puternice, care au afectat destinul nostru naţional.

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL: “Timp de o jumătate de secol de ocupaţie sovietică, poporul nostru a fost supus umilinţei, menţinerii forţate într-o uniune de state care a distrus conştiinţa naţională. Ca rezultat, românii moldoveni s-au ales cu o limbă inventată şi cu o identitate pe placul cotropitorului, nicidecum a adevărului istoric şi ştiinţific. Îndemn astăzi cetăţenii să nu lase în umbră adevărul istoric şi să dea dovadă de patriotism adevărat, fără motivaţie financiară sau de alt gen. Trebuie să înţeleagă toată lumea, o dată pentru totdeauna, că unica cale este cea spre vest, pentru că doar în Europa vom putea să realizăm speranţele copiilor şi nepoţilor noştri într-un viitor prosper, civilizat, bazat pe principii cu adevărat democratice”.

Reamintim că pentru unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, au votat 86 din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării. Rezultatul votării a fost însoţit de aplauze şi strigăte: “Trăiască Unirea cu România!”. Actul unirii a fost semnat de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, vicepreşedintele Pantelimon Halipa şi secretarul Ion Buzdugan. Proclamaţia Sfatului Ţării suna astfel: “Republica Democratică Moldovenească, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România.”

Primul ministru al României, Alexandru Marghiloman, a declarat atunci: “În numele poporului român şi al regelui României, cu mândrie iau act de hotărârea cvasi unanimă a Sfatului Ţării şi, la rândul meu, declar că de azi înainte Moldova este pentru vecie unită cu România!”

Tinerii liberali au marcat 97 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Astăzi, de 27 martie — ziua în care în 1918 a fost înfăptuit idealul de veacuri al basarabenilor: de a se reuni în hotarele unui singur stat şi de a trăi în frăţietate, pace şi fericire, Tineretul Liberal a organizat un flash-mob în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală.

La eveniment a participat conducerea Partidului Liberal, studenţii şi liceenii liberali, tineri simpatizanţi ai PL-ului.

“Harta României Mari” — ideal care s-a realizat în această zi a anului 1918 a fost conturată de 97 de tineri care s-au ţinut de mâini şi au cântat cântece patriotice româneşti.

Prezent la eveniment Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal a menţionat despre importanţa de a ne aduce aminte de înaintaşii noştri şi despre faptele lor măreţe. “Prin intermediul acestui flash-mob vom reaminti semnificaţia Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918 şi despre membrii Sfatului Ţării care au dat dovadă de curaj în acele timpuri greu încercate”.

În cadrul evenimentului, Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a menţionat: “Ziua de 27 martie 1918 este ziua noastră, este ziua de suflet a tuturor celor care gândesc româneşte. Este o zi la care au aspirat şi luptat generaţii la rând, pentru care s-au sacrificat străbunii noştri, este data de reper a naţiunii noastre. De aceea pentru toţi basarabenii, 27 martie este mai mult decât un simbol, este gândul şi traiul nostru de zi cu zi, este fiinţa noastră naţională!

Felicit Tineretul Liberal pentru această acţiune, şi mă bucur că gândiţi şi simţiţi româneşte! Înainte spre Unitate”, a ţinut să accentueze la final Mihai Ghimpu.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

La Gura Galbenă a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza Hristos a înviat!