Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu delegaţia Consiliului Atlantic

|versiune pentru tipar||
PL / 12 mai 2015
Partidul Liberal

Preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a avut astăzi, 12 mai 2015, o întrevedere cu o delegaţie condusă de vicepreşedintele Consiliului Atlantic, Damon Wilson, care se află într-o vizită de documentare, în perioada 10–13 mai, în Republica Moldova. În cadrul discuţiei au fost abordate mai multe chestiuni ce ţin de situaţia geopolitică din regiune, în contextul crizei din estul Ucrainei, dar şi despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În mod prioritar, delegaţia Consiliului Atlantic s-a arătat interesată de situaţia politică din Republica Moldova şi menţinerea stabilităţii, pentru a fi evitat pericolul unei agresiuni externe.

D-nul John Herbst, Director al fundaţiei “Dinu Patriciu” pentru Eurasia Centrală din cadrul Consiliului Atlantic, fostul Ambasador al SUA în Ucraina, membru al delegaţiei, a accentuat că “la moment, Rusia provoacă acţiuni de agresiune în Ucraina, dar în orice moment aceste acţiuni pot fi extinse. Noi considerăm că ţările din Est, care fac parte din spaţiul ex-sovietic, sunt în pericol. Astăzi Ucraina, dar ar putea fi aceeaşi situaţie şi în Republica Moldova, Georgia, chiar în următoarele zile.”

Dânsul a subliniat că scopul vizitei de lucru a delegaţiei Consiliului Atlantic este să se informeze despre situaţia reală, şi în baza celor constatate, ulterior, să fie elaborată o strategie pentru statele din Europa de Est, în baza căreia să le fie oferit sprijin — “Vrem să depistăm modalităţile modeste prin care putem sprijini Republica Moldova ca să poată trăi cetăţenii în securitate. SUA este îngrijorată de acţiunile lui Putin şi este capabilă să le împiedice, împreună cu toate consecinţele aferente acestor acţiuni de agresiune. Am aprecia orice idee din partea DVS prin care noi, real, v-am putea oferi sprijinul.”

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a făcut o scurtă prezentare a situaţiei politice din R. Moldova şi a accentuat pericolul partidelor care direct reprezintă interesele lui Putin în R. Moldova şi îi promovează politica.

“Partidul Liberal este cel mai îngrijorat partid politic în legătură cu agresiunea militara a Federaţiei Ruse în Ucraina. Noi cunoaştem aspiraţiile lui Putin, ale Rusiei, am trecut de 3 ori prin politica lor imperialistă, iar ocupaţia, prin prezenţa armatei ruse pe teritoriul republicii, continuă şi astăzi. Peste câteva zile se împlinesc 203 ani de ocupaţie rusească! 203 ani de chin şi umilinţă!” — a menţionat Mihai Ghimpu. Cu referire la aceasta, Preşedintele PL a trecut în revistă cele 3 ocupaţii la care a fost supusă această fâşie de pământ: 1812, 1940 şi 1992 (războiul de pe Nistru şi ocuparea teritoriului din stânga Nistrului, acolo unde până în prezent este dislocată armata rusă).

În context, Preşedintele PL a vorbit şi despre sesizarea depusă de către deputaţii PL la Curtea Constituţională cu privire la neutralitatea Republicii Moldova: “Aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale. Argumentele aduse în sesizare denotă clar că R. Moldova nu poate fi stat neutru, întrucât în momentul adoptării acestui articol armata rusă se afla pe teritoriul R. Moldova. Noi, liberalii, considerăm că singura cale de a apăra acest pământ însângerat de peste 200 de ani este aderarea la NATO!”

Preşedintele Liberalilor a accentuat că o altă problemă gravă este că cetăţenii R. Moldova sunt dezamăgiţi, dezamăgire cauzată de guvernarea actuală care se declară pro-europeană, dar care a compromis viitorul european, valorile europene şi care este implicată, mai mult mai puţin, în jaful celor 3 bănci: BEM, Banca Socială şi Unibank. Mai mult ca atât, coaliţia tacită cu comuniştii denotă interesele reale ale celor care sunt la putere.

Un alt subiect abordat a fost cel al propagandei agresive pro-ruse, prin intermediul mass-mediei din R. Moldova, despre care Mihai Ghimpu a menţionat: “Informaţional, Rusia deţine monopolul mass-mediei din R. Moldova şi face o propagandă agresivă! Aceasta este una din principalele ei arme! În acest fel oamenii sunt manipulaţi!”

Preşedintele Liberalilor a reiterat că politica imperialistă promovată de Putin prezintă un pericol real pentru R. Moldova, iar aceasta trebuie să fie urgent oprită, până nu a realizat un scenariu asemănător Ucrainei şi în alte state. De asemenea, Mihai Ghimpu a mai accentuat că PSRM reprezintă deschis interesele lui Putin în R. Moldova şi ei vor să abată republica din cursul ei firesc european, optând pentru Uniunea Vamală şi federalizare.

Preşedintele PL a ţinut să precizeze că Partidul Liberal promovează consecvent o politică pro-europeană, dar nu anti-rusă — “Politica Partidului Liberal nu este anti-rusă, dar este împotriva politicii imperialiste ale Rusiei. Noi nu avem nimic împotriva cetăţenilor Federaţiei Ruse, cetăţenii sunt cetăţeni, dar suntem, categoric, împotriva politicii ocupante a lui Putin! Noi avem o politică pro-europeană şi ne dorim un viitor mai bun pentru fiecare cetăţean al republicii în cadrul familiei NATO şi UE.”

La sfârşitul întrevederii, Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a mulţumit delegaţiei Consiliului Atlantic pentru interesul şi sprijinul acordat Republicii Moldova şi a conchis: “Singura noastră dorinţă şi rugăminte este să înţelegeţi că Republica Moldova, fără ajutorul statelor care sprijină democraţia şi fără NATO, nu are nici o şansă să existe ca stat independent.”

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu activitatea magazinelor duty-free Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu reprezentanţi de vârf ai USAID