Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Discursul lui Mihai Ghimpu, Preşedintele PL la votarea Guvernului AIE III

|versiune pentru tipar||
PL / 30 iulie 2015 | 
Partidul Liberal

Stimaţi cetăţeni, stimaţi deputaţi!

Astăzi este o zi importantă pentru Republica Moldova şi, în special, pentru cetăţenii Republicii Moldova. Astăzi R. Moldova va ieşi din coma politică, economică şi socială în care s-a aflat până acum şi sper că va da startul unui nou început, dar, cel mai important, va da startul reformelor pentru oamenii simpli, cetăţenii de rând care aşteaptă de 20 de ani să simtă valorile democratice ceea ce înseamnă guvernare pentru oameni, omul şi legea prioritatea celor ce guvernează.

Partidul Liberal a avut de luat o decizie foarte dificilă, o alegere pe care şi-o asumă — imaginea Partidului sau viitorul european al republicii, ceea ce înseamnă o viaţă mai bună pentru omul de rând.

Ultimele evenimente politice din republică ne-au dat de înţeles că asumarea actului guvernării înseamnă o imagine nu prea bună pentru partid, pe de altă parte, lipsa PL-ului din componenţa guvernării ar fi agravat şi mai mult situaţia, cu atât mai mult că tot ceea ce s-a întâmplat până acum a fost după excluderea Partidului Liberal de la Guvernare.

Noi am conştientizat cât de important este pentru republică să avem o majoritate proeuropeană şi să continuăm cursul european, care a fost pus până acum la grea încercare. Noi am conştientizat că acest blocaj economic şi politic poate fi depăşit doar cu ajutorul partenerilor externi şi doar cu prezenta PL la guvernare, de aceea am pus pe prim plan interesele cetăţenilor, şi nu imaginea partidului. După jaful secolului, consecinţele au început să fie simţite — preţurile au crescut, alocaţiile pentru dezvoltare au fost oprite, iar continuarea crizei ar putea duce la întârzierea plăţilor pensiilor şi salariilor, unica sursă de existenţă pentru măritată cetăţenilor.

Formarea AIE-3 înseamnă continuarea vectorului european, înseamnă restabilirea încrederii cetăţenilor în democraţie şi viitor european, dar, cel mai important, înseamnă că calea sigură sunt doar reformele fără de care nu putem depăşi criza economică şi politică în care ne aflăm.

Pe parcursul negocierilor pentru formarea Alianţei am avut destule chestiuni contradictorii, lucru firesc, sunt 3 partide, fiecare cu programul său, dar programul Alianţei este 1, motiv pentru care am încercat să ajungem la un compromis şi să cumulăm în acest program priorităţile fiecărei părţi componente ale Alianţei.

Totuşi, aşa cum am mai spus-o şi anterior, priorităţile noastre sunt următoarele:

  1. Eradicare efectivă a corupţiei prin depolitizarea instituţiilor de drept, sectorului justiţiei;
  2. Creşterea economica, fără de care nu putem rezolva problemele sociale — pensii, salarii, locuri de muncă;
  3. Eradicarea sărăciei şi creşterea nivelului de trai al cetăţenilor prin implementarea reformelor.

Partidul Liberal vrea o guvernare pentru oameni, preocupată de problemele lor şi care să muncească pentru ei! Doar aşa vom reuşi să schimbăm lucrurile în bine, doar aşa vom implementa reforme, doar aşa ne vom apropia mai mult de realizarea obiectivului integrării naţionale şi europene.

Noi am insistat, şi sunt sigur că ştiţi, de nenumărate ori să avem un Procuror European şi Misiune Europeană în Justiţie, pentru că aşa, credem noi, putem lupta eficient împotriva corupţiei, iar, ulterior, vom combate sărăcia şi vom putea asigura creşterea nivelului de trai al cetăţenilor.

Subliniez, Partidul Liberal nu a renunţat la aceste priorităţi. Drept dovadă este faptul că am reuşit ca în Acordul constituire a Alianţei, semnat de cele 3 părţi componente, să includem, citez: “Alianţa stabileşte ca prioritate imediată reforma Procuraturii în consultare cu Comisia Europeană şi cu solicitarea delegării unei misiuni UE în domeniul justiţiei”. Astfel, organele de drept nu vor mai fi instrumente politice, ci vor acţiona conform legii.

În ceea ce priveşte numirea unui Procuror European, Partidul Liberal a avut o serie de discuţii cu partenerii externi cărora le-am solicitat ajutorul. Din păcate, la moment, partenerii externi nu ne pot ajuta în acest sens. Noi, însă, vom continua să căutăm soluţii şi sperăm să găsim o metodă care ne-ar permite realizarea acestui obiectiv.

De asemenea, ţin să subliniez că ne-am asumat să facem lumină şi asupra jafului secolului, care ne-a adus în criza economică de acum. Persoanele implicate să fie pedepsite conform legii, iar cele care au fost în funcţii cheie şi nu au întreprins nimic din varii motive — demise.

Această Alianţă nou formată şi nou Guvern înseamnă o şansă de a aduce lucrurile pe calea corectă. Tind să cred că partidele membre componente ale Alianţei vor fi la fel de responsabile, precum a fost, este şi va fi Partidul Liberal. Doar o Guvernare corectă, cinstită, pentru oameni va putea readuce încrederea cetăţenilor şi va putea mişca lucrurile.

Noi ne asumăm responsabilităţile şi vom fi corecţi, profesionişti şi transparenţi în ceea ce vom face, lucru pe care îl aşteptăm şi de la colegii noştri de Alianţă.

E grea povara, dar nu există alta cale. Partidele sunt date pentru binele cetăţenilor şi nu pentru binele şi confortul membrilor săi. Revenirea la guvernare deloc nu înseamnă că noi vom fi alţii, câ vom tolera contrabanda, corupţia, hoţiile, abuzurile celor ce deţin funcţii, PL rămâne pe poziţia sa sfântă şi sănătoasă: guvernare pentru oameni si nu împotriva vieţii lor. Libertatea, adevărul, dreptatea şi bunăstarea aparţine tuturor cetăţenilor!

Şi ultima, daca nu ne pocăim unii şi curăţim tot răul adus oamenilor pentru a le face dreptate vor veni alţii dar cu dreptatea lor, vom pierde şi în plan personal şi în plan naţional.

Înainte stimaţi colegi, că înainte era mai bine, până la 28 iunie 1940.

Să fie într-un ceas bun!

Sursa: www.pl.md

Consiliu Republican al PL s-a întrunit în şedinţă Partidul Liberal — 22 de ani de luptă pentru Libertate, Dreptate, Adevăr şi Bunăstare!