Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal invită PLDM la negocieri şi declară că nu va face niciodată alianţă cu comuniştii

|versiune pentru tipar||
PL / 17 noiembrie 2015 | 
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, deputat, Valeriu Munteanu, vicepreşedintele PL,Ministrul în exerciţiu al mediului şi Alina Zotea, deputat, au susţinut astăzi, 17 noiembrie 2015, o conferinţă de presă cu tema: “Situaţia social-politică din Republica Moldova”.

În cadrul conferinţei de presă, Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a adresat Partidului Liberal Democrat din Moldova să vină la discuţii şi să convină împreună cu PDM şi Grupul Leancă crearea unei majorităţi parlamentare, deoarece fiecare zi fără guvernare costă mult prea scump republica.

“Sunt de acord cu faptul că Republica Moldova este o dezamăgire pentru Uniunea Europeană şi o dezamăgire a cetăţenilor în partidele care au promovat cursul european. De la 1990 până azi, nu am avut aşa o situaţie pe care o avem în prezent, ca timp de trei săptămâni partidele politice să nu discute despre formarea majorităţii parlamentare şi investirea unui Guvern. Trei săptămâni să fii indiferent în momente grele, pentru noi este de neînţeles şi nu doar pentru noi liberalii, dar şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.

Vă aduc la cunoştinţă că pe data de 13 noiembrie, curent, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova printre care Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia Naţiunilor Unite, Ambasada Germaniei, Ambasada Statelor Unite, Ambasada Suediei şi alţi reprezentanţi au avut o întrevedere cu liderii partidelor parlamentare. La această întâlnire am auzit nişte cuvinte care m-au cutremurat — «ajutaţi-ne ca să va ajutăm», cât de frumos spus. Unii însă nici nu aud, nici nu văd, nici nu vor să înţeleagă în ce situaţie ne aflăm, izolaţi de toată lumea.

După furtul miliardului, Republica Moldova se află în cea mai proastă situaţie atât politic cât şi economic. Cu toate acestea partenerii externi continuă să ne sprijine în dezvoltarea democraţiei, în parcurgerea cursului european. Acest furt a pus capacul la povestea noastră de succes şi în loc să tragem concluzii, noi pe alocuri încercăm să dăm vina unii pe alţii. Consider că PLDM aparent are dreptate în ceea ce ţine de ridicarea imunitatea lui Vlad Filat şi demiterea Guvernului Streleţ, dar adevărul este altul şi este de partea cetăţenilor. Dacă cel târziu săptămâna viitoare nu se produce desemnarea candidaturii la funcţia de prim-ministru şi nu se formează Guvernului, înseamnă că vom avea mari probleme” a accentuat Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu a spus că în această situaţie există şi pericolul alegerilor anticipate, astfel încât liberal-democraţii pot pierde de pe ambele părţi, nici partidul să nu treacă pragul electoral, nici republica să nu-şi păstreze cursul european. “Facem apel şi către PDM să schimbe tactica faţă de liberal-democraţi. PL a fost pus între ciocan şi nicovală în aceşti ani, dar am rezistat, în schimb am ajuns că cele două partide nu vor să se vadă unul pe altul. Dar odată ce au venit în politică şi au făcut promisiuni cetăţenilor, e bine să se uite la cetăţeni şi să înţeleagă că doar aceste trei partide şi cu grupul Leancă pot schimba situaţia în care se află la moment Republica Moldova”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Având în vedere speculaţiile unora de a alinia PL alături de PCRM într-o alianţă de guvernare, liderul PL a reiterat poziţia partidul de a nu merge într-o alianţă alături de comunişti, indiferent de forma sa: “Dacă cineva mizează că Partidul Liberal va face o alianţă cu Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor, să-şi pună pofta în cui. Noi suntem partide diferite şi în plan naţional şi în plan european şi la guvernare vom merge doar cu PLDM, PDM şi grupul Leancă”, a declarat, preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

La rândul său, ministrul Mediului, vicepreşedinte al PL, Valeriu Munteanu, a declarat făcând referire la informaţii pe care le deţine în calitatea sa de membru al Guvernului că situaţia economică este extrem de gravă. El s-a referit la riscul clar că statul este pe punctul de a intra în incapacitate de plată.

“Republica Moldova se află într-o situaţie nu tocmai roz, dimpotrivă nuanţele sunt tomnatice şi chiar foarte sumbre. Furtul miliardului din sistemul bancar a provocat statului nostru mari suferinţe, iar acestea riscă acum să se transforme în agonie. Căderea unui guvern într-o ţară cu experienţă nu provoacă instabilitate. În republica Moldova, dimpotrivă, fiecare zi fără un guvern plenipotenţiar, înseamnă pierderi de zeci de milioane de lei. În această perioadă de interimat a guvernului, au fost blocate zeci de proiecte investiţionale, în valoare de sute de milioane de lei.

Faptul că FMI nu a semnat un acord cu Republica Moldova se datorează incoerenţei şi instabilităţii politice de la Chişinău. La fel au procedat şi alţi parteneri europeni. Astfel putem constata că în exerciţiu bugetar din 2015, riscă să nu ajungă foarte multe sute de milioane de euro care au fost preconizate. Aceste lucruri poate duce la o situaţie foarte dramatică, care se vede cu ochiul liber din interiorul guvernului deja la mijlocul lunii noiembrie”, a accentuat Valeriu Munteanu.

Totodată, vicepreşedintele PL, a menţionat că din cauza acestei crize în care se află statul nostru au fost acumulate datorii, precum şi incapacitatea guvernului de aşi onora toate liniile bugetare pe care le are în exerciţiu bugetar — 2015.

“S-au acumulat foarte multe datorii pe care trebuie să le onoreze guvernul, această situaţie ca să fie remediată este nevoie urgent de un guvern stabil. La Ministerul Mediului au fost blocate mai multe proiecte/donaţii care constituie peste 20 milioane de euro şi care urmau să ajungă la sfârşitul acestui an, fie pe parcursul anilor 2016–2017”, a subliniat Valeriu Munteanu.

Deputatul PL, Alina Zotea, membră a comisiei parlamentare pentru politică externă, a menţionat că instabilitatea continuă care persistă în Republica Moldova nu-i fac nici un bine, iar fiecare zi fără guvernare înseamnă pentru Republica Moldova pierderi de investiţii străine, pierderi de fonduri de la partenerii noştri, şomaj în creştere şi nu în ultimul rând o mare dezamăgire pentru cei care au crezut în noi, atât în republică cât şi din afară:

“Fiecare zi fără guvernare înseamnă pentru Republica Moldova pierderi de investiţii străine, pierderi de fonduri de la partenerii noştri, şomaj în creştere şi nu în ultimul rând o mare dezamăgire pentru cei care au crezut în noi, atât în ţară cât şi din afară. Noul Guvern de la Chişinău în cel mai scurt timp trebuie să vină cu un Program de Guvernare în susţinerea tinerilor, integrarea lor pe piaţa muncii precum şi stimularea tinerilor întreprinzători. Acesta trebuie să fie planul de viitor, standarde de viaţă europene, instituţii credibile şi stabile, nivel ridicat de educaţie. Acestea trebuie să fie priorităţile noastre dacă ne dorim o economie competitivă. A fi responsabil faţă de cetăţeni, faţă de bunicii, părinţii şi copiii Republicii Moldova, înseamnă că interesul naţional ne obligă să ne aşezăm urgent la masă şi să ne apucăm de treabă” a punctat Alina Zotea.

Totodată, Alina Zotea, a declarat că, instabilitatea în care se află Republica Moldova forţează tinerii să plece peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. Lipsa unei stabilităţi politice, sociale şi economice, precum şi lipsa unui Guvern la ora actuală sunt semne clare de stagnare.

“Clasa politica le-a promis tinerilor un viitor mai bun la noi acasă, iar dupa furtul miliardului observam ca din poveste de succes a UE, am devenit un eşec răsunător. Faptul că astăzi cineva se împotriveşte în formarea unei Alianţe pro-europene mă duce la gândul că unora nu le pasă de viitorul tinerilor, nu le pasă de cetăţenii care i-au votat, şi nu le pasă de soarta Republicii Moldova. Nu mai avem timp de a face paşi în spate şi nici de a bate pasul pe loc, e timpul să oferim tinerilor, din RM o şansă, o şansă la studii, la o viaţă mai bună, o şansă de a rămâne acasă, noi avem capacitatea să asigurăm împreună acest lucru, altfel soluţia pe care le-o lasă unii tinerilor din RM este trenul de pasageri Chişinău-Moscova”, a accentuat Alina Zotea.

La finalul conferinţei de presă, după ce Preşedintele PL, Mihai Ghimpu a răspuns la întrebările jurnaliştilor, a făcut un apel repetat în adresa liberal-democraţilor de a se aşeza la masa de negocieri pentru a forma un guvern pro-european.

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu: Liberalii nu vor merge într-o alianţă cu comuniştii sau socialiştii Fracţiunea Partidului Liberal a avut astăzi, consultări cu Nicolae Timofti, Preşedintele RM