Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii au cerut CC să se pronunţe asupra drepturilor preşedintelui la numirea membrilor Guvernului

|versiune pentru tipar||
PL / 10 ianuarie 2017
Partidul Liberal

Deputaţii PL au depus astăzi la Curtea Constituţională o sesizare privind interpretarea art. 98 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede numirea unor membri ai Guvernului. Mihai Ghimpu a precizat că împreună cu colegii din Legislativ a solicitat o interpretare explicită a articolului respectiv, care să spună clar când şi cum poate preşedintele republicii respinge o candidatură.

Potrivit liderului PL, “Majoritatea parlamentară formează Guvernul, respectiv răspunderea o poartă Parlamentul împreună cu Guvernul. În cazul dat, Constituţia nu clarifică ce drepturi are preşedintele. Pentru că articolul din Constituţia RM este interpretativ, actualul preşedinte ar putea să nu accepte numirea unui ministru, dar actul guvernării este asumat de majoritatea parlamentară. Preşedintele nu are program de guvernare, de aceea nu este clar de câte ori poate respinge o propunere. Credem că prim-ministrul este în drept să accepte sau să respingă o propunere”, a declarat Mihai Ghimpu.

Totodată acesta a spus ferm că PL îl va înainta la funcţia de ministru al Apărării pe Valeriu Munteanu, actualul ministru al Mediului.

Sursa: www.pl.md

Comunicat de presă al Partidului Liberal PL iniţiază procedura de suspendare a preşedintelui Dodon şi face un apel către deputaţi să semneze documentul