Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL iniţiază procedura de suspendare a preşedintelui Dodon şi face un apel către deputaţi să semneze documentul

|versiune pentru tipar||
PL / 16 ianuarie 2017
Partidul Liberal

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal a anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă iniţierea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, deocamdată proiectul a fost semnat doar de membrii fracţiunii PL. Mihai Ghimpu, este convins că se vor acumula cele 34 de semnături pentru ca proiectul să fie înregistrat la secretariatul Parlamentului şi face un apel către toate grupurile parlamentare să susţină această iniţiativă.

Mihai Ghimpu a comunicat că temei de declanşare a procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Igor Dodon, sunt mai multe, una din ele şi cea mai gravă a avut loc la Tighina, cînd Igor Dodon l-a felicitate pe aşa-zisul preşedinte al Transnistriei.

“Igor Dodon a încălcat Constituţia atunci când l-a felicitat pe aşa-zisul preşedinte al Transnistriei. Prin acest mesaj de felicitare dânsul a demonstrat că reprezintă interesele altui stat decât R. Moldova. Noi nu vom admite în calitate de şef al statului un preşedinte care promovează interesele Federaţiei Ruse. Atunci când a depus jurământul el a jurat pentru integritatea R. Moldova. Până acum nimeni nu a felicitat şi nu a recunoscut un preşedinte autoproclamat în stânga Nistrului, nici măcar Federaţia Rusă. Din acest motiv iniţiem procedura de demitere a şefului statului. Avem nevoie de 34 de semnături sub această iniţiativă legislativă, pentru ca să o putem înregistra la secretariatul parlamentului”, a declarat Mihai Ghimpu în cadrul conferinţei de presă.

Întrebat dacă a discutat despre această iniţiativă cu colegii din majoritatea parlamentară, Mihai Ghimpu a răspuns: “Nu am discutat în alianţă despre asta. Suntem o fracţiune independentă şi avem dreptul la orice iniţiativă legislativă. Sper că vom avea susţinere, cu toate că am unele dubii. Unii dintre colegi pot să spună că a trecut puţin timp de la învestirea în funcţie, că unele declaraţii au fost făcute înainte de a deveni oficial preşedinte. Să fie clar. Noi nu avem de gând să luăm decizii în funcţie de faptul că vom fi susţinuţi sau nu de colegii de alianţă”, a adăugat Mihai Ghimpu.

Pentru ca Igor Dodon să fie demis din funcţie urmează să fie făcuţi câţiva paşi, iar Mihai Ghimpu nu poate oferi un termen când anume Igor Dodon nu va mai fi preşedintele republicii. “Mai întâi trebuie să obţinem semnăturile a 34 de deputaţi, ca să putem înregistra iniţiativa legislativă. Dacă o înregistrăm, atunci o vom dezbate în plenul Parlamentului. Ulterior, dacă va fi numărul necesar de voturi pentru suspendarea preşedintelui, atunci va fi organizat un referendum de demitere a şefului statului. Dar nu vreau să vorbesc acum decât de primul pas, adică colectarea a 34 de semnături”, a conchis Preşedintele PL

Mai mult, acesta a menţionat, încă o dată, importanţa unirii R. Moldova cu România pe cale paşnică, prin voinţa poporului. “Până nu ne unim cu România nu scăpăm de vipera asta roşie cu stea în frunte”, a opinat Mihai Ghimpu.

Potrivit Constituţiei, preşedintele republicii poate fi suspendat printr-o solicitarea a o treime din deputaţii Parlamentului, care este expediată Curţii Constituţionale, iar Curtea decide dacă sunt temeiuri pentru suspendarea acestuia sau nu. Dacă răspunsul Curţii este afirmativ, atunci preşedintele este suspendat cu 67 de voturi.

Sursa: www.pl.md

Liberalii au cerut CC să se pronunţe asupra drepturilor preşedintelui la numirea membrilor Guvernului PL a făcut bilanţul unui an la guvernare