Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

La Ungheni a avut loc o şedinţă reunită a Consiliilor Teritoriale PL din Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi

|versiune pentru tipar||
PL / 2 aprilie 2017
Partidul Liberal

Duminică, 2 aprilie 2017 a avut loc şedinţele reunite ale Consiliilor Republicane ale PL din Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi. Evenimentul a avut loc în oraşul Ungheni la care au participat şi Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Corina Fusu, Ministra Educaţiei, Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi Preşedintele PL Ungheni, Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, Petru Cosoi, Deputat P şi Preşedintele PL Călăraşi şi Valeriu Baciu, Preşedintele PL Nisporeni.

Situaţia social-politică din republică, şi temele de actualitate au fost discute de conducerea PL cu membrii consiliilor teritoriale din cele trei raioane.

Mihai Ghimpu a abordat mai multe teme, printre care situaţia politică din republică, poziţia partidului asupra mai multor chestiuni de interes general, printre care, votul uninominal, datele recensământului şi atitudinea PL faţă de încercările stângace ale lui Dodon de-a ieşi în evidenţă.

“Mă bucur să văd echipele din Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi reunite împreună. În această sală am reeditat judeţul Ungheni. La următorul Congres vom face reforma în Partid şi vom trece la forma judeţeană de organizare teritorială a partidului să dăm un exemplu societăţii că e timpul să facem reforma administrativ-teritorială.

Noi liberalii suntem cei mai direcţi şi nu ne temem de reforme, care nu sunt populare. Reforma administrativ-teritorială trebuie făcută şi va fi făcută, pentru că este foarte greu să întreţinem 32 de raioane, într-o republică fără economie într-un stat sărac. E timpul ca toate serviciile care sunt oferite cetăţenilor să le ducem în localităţi la primărie. Este foarte greu să întreţii 32 de spitale raionale, în care nu sunt condiţii elementare. Mai bine să construim 10–15 spitale regionale, bine dotate cu echipamente şi inventar de ultimă generaţie, cu paturi şi personal calificat să investim în drumuri bune şi atunci cetăţeanul va alege să parcurgă încă 20 km în plus şi să fie consulat şi tratat întru-n spital regional. Aceasta este viziunea noastră a liberalilor.

Mihai Ghimpu a făcut o paralelă a situaţiei social politice de acum un an şi de astăzi, afirmând că decizia Partidului Liberal din ianuarie 2016, a fost o decizie corectă, care a oprit alegerile anticipate şi partidele politice de a ajunge la guvernare. Dacă Partidul Liberal ar fi cedat presiunii străzii din ianuarie 2016, astăzi am fi avut nu doar pe Dodon preşedinte, dar şi Parlament şi Guvern condus de partide pro-ruse, cu politică clară anti-UE şi anti-România. Noi PL am conştientizat la acel moment acest risc şi ne-am opus, chiar dacă am fost huiduiţi, jigniţi şi unii bătuţi”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Pe zi ce trece conştientizez, că furtul miliardului nu a fost doar o mare problemă financiară, dar a fost o problemă politică. Doar astfel se putea compromite partidele democratice. Ancheta este astăzi în plină desfăşurare, am cerut public de mai multe ori conducerii BNM şi PG să facă publică lista celor care au luat credite neperformante de la cele trei bănci, ca poporul să-şi cunoască eroii, pentru că unii din ei candidează la alegeri şi se dau mari luptători anticorupţie, dar sunt cu musca pe căciulă. Raportul Kroll 2, va spune verdictul, a punctat Mihai Ghimpu.

Referindu-se la votul uninominal, care se discută în aceste zile în societate, Mihai Ghimpu, a menţionat că Republica Moldova şi-n primul rând cetăţenii nu au nevoie de circumscripţii uninominale prin intermediul cărora sa avem deputaţi precum primarul de Orhei — Ilan Shor. Republica are nevoie de politicieni patrioţi si cinstiţi, de deputaţi care să muncească pentru oameni şi nu pentru a face miliarde.

Preşedintele PL a subliniat că odată cu declararea Independenţei faţă de URSS în anul 1991, Republica Moldova a ales actualul sistem electoral, reeşind din interesul unitar al statului şi pentru că aveam conflictul din stânga Nistrului. Alt fel separatiştii din stânga Nistrului vor putea să obţină “legitimitatea” “parlamentului” lor de la Tiraspol, întrucât Republicii Moldova nemaifiind o singură circumscripţie, Parlamentul rezultat din alegeri va fi reprezentativ doar pentru circumscripţiile în care au fost organizate efectiv alegerile, nu şi pentru zona separatistă, unde statul nu poate să organizeze alegeri libere şi corecte. Atâta timp cât noi nu controlăm tot teritoriul, nu pot exista circumscripţii uninominale.

Mihai Ghimpu a accentuat că salvarea Republicii Moldova nu este în circumscripţii uninominale, ci în Unire cu România. Cetăţenii astăzi vor salarii, pensii bune şi cei care i-au furat şi fură să stea la puşcărie. În România toate acestea funcţionează, salariile, şi pensiile sunt bune şi anul acesta se vor mai majora din nou pentru unii salariaţi 50%, iar pentru alţii chiar 100%. Aşadar, circumscripţia de care avem nevoie este România Mare.

Referindu-se la rezultatele recensământului date publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, Preşedintele PL a spus că Partidul Liberal a luat act de aceste rezultate, pe care le consideră viciate, care nu relevă situaţia reală din Republica Moldova.

“Foarte multă lume nu a fost recenzată, iar procesul a fost viciat prin faptul că multe din chestionare au fost completate în creion simplu, iar unele răspunsuri la rubrica «etnie» au fost sugerate de recenzori. De asemenea, în mediul urban, gradul de recensare a fost la jumătate, iar persoanele plecate peste hotare nu au fost declarate de rudele lor. Un alt factor care a dus la compromiterea rezultatelor acestui recensământ a fost şi procesarea manuală a formularelor şi nu prin scanare cum era stabilit iniţial. Scuza că nu am reuşit să instalăm softul necesar în aproape trei ani, este una bizară. Anume procesarea manuală a influenţat direct rezultatele acestui recensământ, pe care îl considerăm nul, solicităm anularea lui şi organizarea unui nou recensământ”, a spus Mihai Ghimpu.

La final, Preşedintele PL, a mulţumit membrilor consiliilor teritoriale din cele trei organizaţii, pentru sunt alături de partid, în această perioadă grea, îndemnând-ui să lupte cu capul sus pentru idealul străbun — Unirea.

Trăiască Liberalii, Trăiască UNIREA!, a încheiat Mihai Ghimpu.

Miniştrii Partidului Liberal au trecut în revistă reuşitele obţinute în ultimul an de activitate, dar şi prezentare de priorităţi pentru anul acesta.

Corina Fusu, Ministra Educaţie, a menţionat că nu se lasă intimidată de frustrările lui Dodon şi îşi va continua cu demnitatea misiunea încredinţată de PL la Ministerul Educaţiei. Misiunea mea este de a face fiecare copil din această republică să se mândrească cu istoria milenară a poporului român, să se mândrească că este român şi vorbeşte limba română.

Corina Fusu, a vorbit celor prezenţi, despre reformele din educaţie, care vor transforma sistemul educaţional într-unul de calitate, bazat pe performanţe. Ministra a vorbit despre donaţia celor 96 microbuze şcolare din partea statului român şi despre reparaţia grădiniţelor din tranşa oferită cu generozitate de Guvernul de la Bucureşti.

Iurie Chirinciuc, a vorbit despre reabilitarea traseului Chişinău-Ungheni şi noului pod peste Prut.

“Zilele trecute am pus la punct ultimele detalii cu compania OHL care execută lucrări pe traseul Chişinău-Ungheni şi inginerul care supraveghează lucrările pentru finalizarea acestui segment de drum până la sfârşitul acestui an. Iar odată cu finisarea acestui traseu şi cu construcţia noului pod peste râul Prut, va fi fluidizat traficul în partea centrală a republicii. Lucrările la noul pod peste Prut, au început şi vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2018. Acest proiect este finanţat din grantul oferit de Comisia Europeană, şi datorită căruia vom reduce distanţa dintre Chişinău şi Iaşi cu 26 km”, a subliniat ministrul.

Valeriu Munteanu, a subliniat telegrafic toate realizările şi priorităţile pe care le are la Ministerul Mediul. Ministrul a vorbit despre reformele ne populare, dar extrem de necesare, pe care le-a implementat în calitate de Ministrul al Mediului.

Ministrul a menţionat că în anul 2016 au fost realizate de Ministerul Mediului proiecte de apă şi sanitaţie în 248 de sate şi oraşe din Republica Moldova, a fost interzis pescuitul industrial pe Prut şi Nistru, pentru a salva fauna acestor râuri. Au fost realizate modificări ale cadrului legal şi normativ, pentru interzicerea totală a extragerii nisipului şi prundişului din Prut şi Nistru, asigurând astfel capacitatea de filtrare a apei din aceste râuri, care este sursa principală de alimentare cu apă pentru 80% din populaţia statului nostru.

S-a interzis darea în arendă a pădurii, acţiune aşteptată de aproape 10 ani, s-au introdus reglementări restrictive consistente, în vederea excluderii construcţiilor din pădurile statului. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a fost interzis exportul de lemn brut, au fost interzise tăierile rase în pădurile fundamentale, descurajând astfel tăierile ilegale şi speculaţiile economice din acest domeniu. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, din banii Fondului Ecologic au fost procurate în municipiul Chişinău 3000 coşuri de gunoi, peste 800 de platforme de acumulare a deşeurilor, inclusiv 5 platforme cu acumulare subterană, care vor fi date în exploatare în viitorul apropiat a menţionat Valeriu Munteanu.

Menţionăm că astfel de şedinţe de lucru a conducerii PL cu membrii Partidului Liberal din teritoriu au avut pe parcursul întregii luni martie şi s-au desfăşurat în mai multe raioane din republică.

Sursa: www.pl.md

Partidul Liberal consideră recensământul din 2014 ca fiind nul PL sesizează Curtea Constituţională: Decretul lui Dodon de organizare a unui referendum este neconstituţional