Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL sesizează Curtea Constituţională: Decretul lui Dodon de organizare a unui referendum este neconstituţional

|versiune pentru tipar||
PL / 3 aprilie 2017
Partidul Liberal

Deputaţii din Partidul Liberal depun sesizare la Curtea Constituţională pe marginea Decretului preşedintelui Igor Dodon privind convocarea referendumului consultativ. Preşedintele PL a prezentat astăzi argumentele pe fiecare din cele patru subiecte care ar urma să fie incluse la referendum.

Abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat

Potrivit lui Mihai Ghimpu, acest subiect este deja consumat, iar efectele juridice nu mai pot fi modificate, cu atât mai mult că la acest subiect Curtea Constituţională s-a pronunţat deja.

Atribuţii noi pentru preşedinte

“Un preşedinte care are atribuţii zero nu poate să ceară atribuţii privind dizolvarea Parlamentului. Actul guvernării şi-l asumă Parlamentul. Răspunderea în faţa cetăţenilor o poartă Parlamentul şi Guvernul format. Unii muncesc, dar alţii vor să pună notă. Nu este corect”, a declarat Preşedintele PL.

Reducerea numărului de deputaţi

“Dacă nu pricepi, solicită părerea juriştilor. Dacă vrei să modifici această cifră trebuie să modifici şi alte prevederi. Pentru că numărul de 101 de deputaţi a fost calculat în funcţie de alte cifre. Să-şi pună pofta-n cui. Este o cerinţă care nu poate fi argumentată juridic şi constituţional”, a mai adăugat Mihai Ghimpu.

Studierea istoriei Moldovei în şcoli

“Aici e clar că a depăşit toate normele. În primul rând, dlui trebuie să înveţe istoria adevărată. RM este aşezată pe pământ românesc şi istoria noastră se numeşte Istoria Românilor”, a conchis Ghimpu.

În sesizare, deputaţii PL, solicită respectuos înaltei Curţi Constituţionale:

  1. Primirea spre examinare şi declararea admisibilă a prezentei sesizări;
  2. Suspendarea până la soluţionarea în fond a cauzei acţiunii decretului Preşedintelui RM privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor problem de interes naţional;
  3. Fixarea examinării sesizării într-un termen cât mai restrâns posibil;
  4. Exercitarea controlului constituţionalităţii şi declararea neconstituţională a decretului Preşedintelui RM privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes naţional nr. 105 din 28.03.2017.

Sursa: www.pl.md

La Ungheni a avut loc o şedinţă reunită a Consiliilor Teritoriale PL din Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi Comunicat de presă al Partidului Liberal