Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal iniţiază procesul de colectare a semnăturilor pentru demiterea preşedintelui Igor Dodon

|versiune pentru tipar||
PL / 18 mai 2017
Partidul Liberal

Acţiunile nocive ale preşedintelui Igor Dodon sunt incompatibile cu prevederile constituţionale referitoare la rolul şefului statului, iar demiterea sa reprezintă un imperativ presant.

Partidul Liberal a iniţiat încă în luna ianuarie procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui, înregistrând în Parlament un proiect de hotărâre în acest sens. Din păcate, până acum demersul liberalilor nu a fost susţinut de alţi deputaţi şi nici Igor Nikolaevici nu a devenit mai loial faţă de cetăţeni în acest răstimp. Dimpotrivă, derapajele anticonstituţionale şi antidemocratice din ultimul timp al acestuia devin tot mai frecvente, fapt care impune Partidul Liberal să iniţieze procesul de colectare a semnăturilor cetăţenilor pentru organizarea unui referendum republican de demitere a preşedintelui Dodon.

Partidul Liberal este convins că există suficiente circumstanţe care justifică demiterea preşedintelui republicii, inclusiv încălcarea jurământului pe care l-a depus în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, prin care s-a obligat “să respecte Constituţia şi legile ţării, să apere democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

1) Astfel, la data de 4 ianuarie, preşedintele în exerciţiu a Republicii Moldova a felicitat aşa-zisul “conducător” al Transnistriei cu “victoria în alegeri”, recunoscând prin acţiunile sale, în mod indirect, legalitatea alegerilor desfăşurate în raioanele de est ale Republicii Moldova la 11 decembrie 2016 şi, implicit, autoritatea unui preşedinte ilegal asupra teritoriului controlat de forţe anticonstituţionale.

2) La fel, contrar prevederilor art. 77 al Constituţiei, care stabileşte că şeful statului este “garantul […] unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”, preşedintele actual al statului se declară pentru federalizarea republicii, fapt care contravine flagrant legii supreme, care consfinţeşte şi indivizibilitatea statului, ce derivă din caracterul unitar, şi semnifică faptul că statul Republica Moldova nu poate fi împărţit total sau parţial în mai multe unităţi statale (state) şi transformat într-un stat federal.

3) Participarea la parada militară de 9 mai în or. Moscova, alături de comandantul suprem al forţelor militare ruse de ocupaţie, reprezintă o altă încălcare a Legii supreme, conform căreia preşedintele este “garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.

Reamintim, că înainte de 9 mai, Ministerul de Externe de la Chişinău a trimis o notă Ambasadei Federaţiei Ruse şi a cerut să nu admită ca militarii ruşi din Transnistria să participe la parada militară de la Tiraspol, Rusia a ignorat apelul autorităţilor noastre. În acest caz, Igor Dodon, care a jurat pe constituţie, era obligat să nu participe la Moscova la parada militară, alături de Putin.

Conform Hotărârii Curţii Constituţionale, pronunţată recent la sesizarea deputaţilor liberali, prezenţa militară rusă în partea transnistreană reprezintă o încălcare a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum şi a dreptului internaţional.

4) Preşedintele republicii ignoră şi o altă hotărâre a Curţii Constituţionale, pronunţată tot la sesizarea deputaţilor liberali — cea referitoare la limba română. Deşi Curtea a constituţionalizat demersurile noastre, a liberalilor, de recunoaştere a limbii române, şeful statului continuă, în mod ostentativ, să promoveze o limbă inventată la Kremlin. Astfel, contrar prevederilor constituţionale, preşedintele foloseşte denumiri improprii în actele sale oficiale, precum şi în discursuri sau chiar şi pe site-ul oficial.

În aceiaşi ordine de idei, cel care ar trebuie să fie un preşedinte al tuturor cetăţenilor, se aventurează în declaraţii şi tentative de modificare a curriculei de studii a limbii române şi a istoriei românilor, denigrează simbolistica naţională şi acţionează ca un preşedinte al unei republici din Federaţia Rusă, de cât al unui stat cu aspiraţii europene.

5) O altă nesocotire a jurământului de preşedinte a fost comisă prin solicitarea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice de către preşedintele Dodon, care, conform Constituţiei, reprezintă şi acţionează în numele statului, având pentru aceasta girul întregii societăţi. Ignorarea prevederilor acordurilor şi tratatelor internaţionale ratificate de Parlamentul Republicii Moldova, în mod prioritar Acordul de Asociere RM-UE, reprezintă o sfidare a intereselor cetăţenilor şi un atentat la valorile supreme ce merită a fi sancţionat corespunzător.

6) Amânarea şi posibila anulare a finanţării macrofinanciare, oferite de Uniunea Europeană pentru stabilizarea economică şi reformele structurale, este o consecinţă a intenţiilor de schimbare a sistemului electoral actual, realizată prin acţiunile orchestrate a doi actori politici, printre care şi Igor Dodon. Această amânare poate avea consecinţe nefaste pentru economia Republicii Moldova şi bunăstarea fiecărui cetăţean în parte.

Pentru acestea şi multe alte acţiuni, (ne)preşedintelui Dodon urmează a fi demis cât mai curând. Partidul Liberal reiterează şi pe această cale importanţa contracarării acţiunilor distructive ale lui Igor Dodon şi solicită concursul cetăţenilor de bună-credinţă pentru colectarea semnăturilor necesare organizării referendumului de demitere a servitorului intereselor moscovite Dodon.

Sursa: www.pl.md

Partidul Liberal susţine necondiţionat reforma Administraţiei Publice Centrale Partidul Liberal nu susţine iniţiativa preşedintelui Igor Dodon privind modificarea Constituţiei