Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii au propus adoptarea de către Parlament a Declaraţiei privind condamnarea unor acte de instigare la separatism

|versiune pentru tipar||
PL / 20 iulie 2017
Partidul Liberal

În debutul şedinţei legislativului de astăzi, deputaţii liberali au solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre a Parlamentului pentru aprobarea Declaraţiei privind condamnarea unor acte de instigare la separatism.

Deputatul liberal, Roman Boţan, preşedinte la Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a argumentat propunerea prin necesitatea imperioasă de a lua atitudine faţă de acţiunile iresponsabile, lipsite de respect faţă de normele constituţionale, ale preşedintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, care fiind reprezentantul legal a unei autorităţi legale din Republica Moldova (Adunarea Populară a Găgăuziei), a semnat la 5 iulie 2017, sfidând Constituţia şi legislaţia în vigoare, un aşa numit “acord de colaborare” cu aşa numitul “soviet suprem al rmn”, organ ilegal şi neconstituţional al regimului separatist de la Tiraspol. Vladimir Cîssa a făcut şi declaraţii dubioase în acest sens.

“Nimeni nu îşi poate imagina că, de exemplu, un consiliu regional din Ankara sau Istambul să încheie acorduri cu vreo entitate a separatiştilor din Turcia, nimeni nu îşi poate imagina că un consiliu regional din Harkov, de exemplu, ar încheia vre-un acord cu organele ilegale ale separatiştilor din Doneţk, Lugansk sau Crimeea. La noi uita ca se poate!

Suntem datori să avem o atitudine tranşantă la subiect, pentru că, nu putem să ne facem că plouă, or Parlamentul în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului şi unică autoritate legislativă a statului, se bazează pe principiul supremaţiei legii, una pentru toţi.

Majoritatea absolută a cetăţenilor din Republica Moldova, inclusiv UTAG, se pronunţă vehement împotriva separatismului şi sunt consternaţi de acţiunile unui oficial, care în loc să îi reprezinte, încheie aşa numite «acorduri» cu o entitate separatistă. Cetăţenii oneşti din UTA Găgăuzia au nevoie de rezultate reale nu de incitare la separatism, nu pentru asta l-au ales pe Cîssa.

Deputaţii din regiune sunt şocaţi de aceste acţiuni, mai ales în contextul în care activează un grup de lucru a reprezentanţilor Parlamentului si Adunării Populare, iar unii membri ai Grupului de lucru au însoţit oficialul la Tiraspol, care presupun că, intenţionat, vrea să împiedice activitatea Grupului de lucru.

Toţi deputaţii conştienţi vor susţine iniţiativa, pentru că trebuie să condamnăm şi să contracarăm ifosele şi tentaţiile separatiste” a menţionat deputatul liberal.

Deputaţii din majoritatea parlamentară nu au susţinut propunere.

Sursa: www.pl.md

Partidul Liberal califică dosarul pe numele Primarului general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă — drept un dosar politic Votarea Sistemului Mixt este o lovitură împotriva democraţiei