Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Votarea Sistemului Mixt este o lovitură împotriva democraţiei

|versiune pentru tipar||
PL / 20 iulie 2017
Partidul Liberal

Ultimul act al siluirii democraţiei în Republica Moldova prin schimbarea sistemului electoral se va consuma în următoarele ore.

Indiferent de împotrivirea forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare, în pofida mesajelor partenerilor externi şi rezoluţiilor forurilor internaţionale, astăzi va fi schimbat sistemul de vot într-un singur scop — asigurarea perpetuării la guvernare a tandemului PD-PSRM, care conduce azi Republica Moldova.

Partidul Liberal a fost primul care s-a opus acestei iniţiative, fiind convinşi că riscurile pe care le comportă pentru procesul democratic de alegere sunt incomensurabile. Noi, liberalii, am fost consecvenţi în această privinţă şi nu am cochetat niciodată cu ideea împărţirii teritoriului republicii în circumscripţii uninominale, aşa cum au făcut-o unii dintre cei care azi se declară împotriva schimbării sistemului electoral.

Probabil, sistemul actual nu este ireproşabil, nici clasa politică nu a excelat întotdeauna, dezamăgind deseori cetăţenii, însă această formulă imperfectă asigură cel puţin o reprezentativitate cinstită a voturilor exprimate. Pe de altă parte, proiectul legii care va fi votată azi în lectură finală prezintă, după cum s-a exprimat şi Comisia de la Veneţia, riscul ca deputaţii “să fie influenţaţi de interese de afaceri”. Şi acum Parlamentul este asemănător unui bâlci, în care totul se vinde şi se cumpără, însă după următoarele alegeri tranzacţiile cu deputaţi vor deveni la fel de captivante ca şi transferurile unor fotbalişti între cluburi sportive. Cineva va “juca” un sezon pentru partidul cutare, apoi alt sezon — pentru Partidul Democrat, apoi — pentru socialişti şi tot aşa mai departe…

Autorii (de fapt, executorii) proiectului de transformare a procesului electoral într-o licitaţie cu strigare, ne asigură acum că au luat în considerare opiniile expuse de Comisia de la Veneţia, uitând să menţioneze însă, că principala concluzie a forului european constă în faptul că în aceste momente nu este recomandabilă schimbarea fundamentală a unei instituţii de bază a statului, care asigură o succesiune democratică a puterii, mai ales având în vedere gradul înalt de polarizare a societăţii pe acest subiect.

Aşa sau altfel, trebuie să recunoaştem însă, că deznodământul ce se va produce în cele ce urmează a necesitat un efort enorm — cât costă doar “desenarea” a 800 mii de semnături inexistente sau măsluirea unor sondaje care să indice necesitatea schimbării sistemului electoral… Dar aşa-zisele “consultări” cu societatea civilă, care s-au întins pe câteva săptămâni, în urma cărora nu a fost luată în consideraţie nici o propunere parvenită de la entităţi neafiliate. Cu siguranţă, dacă nu ar fi fost presaţi de timp, autorii acestei iniţiative buclucaşe (PD şi PSRM), ar mai fi organizat şi un referendum care ne-ar fi arătat “calea corectă” spre un viitor tot mai luminos…

Tot în speranţa asigurării voturilor necesare au fost atacaţi şi membrii Partidului Liberal — deţinuţii politici Dorin Chirtoacă şi Iurie Chirinciuc, fiind cele mai elocvente exemple. Pentru că nu au reuşit să nimicească partidul, au trecut la vechea stratagemă — dezbină şi condu. Ia să atrageţi atenţia cum vor vota azi acei doi deputaţi care au plecat de la noi la partidul lui Şalaru şi Guţu… Şi-apoi să mai spună cineva că Ghimpu-i în buzunarul lui Plahotniuc…

În concluzie, dragi cetăţeni, vreau să vă asigur că după ce se va încheia actul final al spectacolului de azi, noi vom continua să luptăm, aşa cum am făcut-o întotdeauna, pentru interesul cetăţeanului. Sunt convins, că indiferent de şarlataniile “dumnezeilor” de azi, adevărul va triumfa, iar roata istoriei le va aranja pe toate şi toţi la locurile lor. Trebuie doar să avem puţină răbdare…

Sursa: www.pl.md

Liberalii au propus adoptarea de către Parlament a Declaraţiei privind condamnarea unor acte de instigare la separatism Mihai Ghimpu cere de la tribuna Parlamentul retragerea armatei ruse din Transnistria