Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu cere de la tribuna Parlamentul retragerea armatei ruse din Transnistria

|versiune pentru tipar||
PL / 21 iulie 2017
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, preşedintele PL a cerut azi de la tribuna Parlamentului retragerea armatei ruse de pe teritoriului Republicii Moldova. Declaraţia liderului PL a fost făcută în contextul împlinirii a 25 ani de la semnarea Acordului moldo-rus de încetare a focului din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu a menţionat că astăzi la împlinirea a 25 ani de la semnarea Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 de încetare a focului la Nistru, semnat de preşedinţii Mircea Snegur, şi de Boris Elţin, Rusia nici azi nu şi-a retras armata din Transnistria. Iar faptul că anume de Rusia a fost semnat acest Acord, explică implicarea Rusiei în conflictul din 1992, spune Mihai Ghimpu.

“Anume, că Republica Moldova a semnat acest Acord de încetare a focului cu Rusia şi nu cu Transnistria, denotă faptul că acel război sângeros în care au decedat sute de tineri şi răniţi alte mii, a fost început şi susţinut de Federaţia Rusă, lucru devenit astăzi cert şi nemaifiind contestat de nimeni, doar de nişte «matrioşte» ajunse accidental în funcţia de Preşedinte la Chişinău.

Deşi au trecut aproape 26 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, Federaţia Rusă a uitat că s-a angajat plenar atât pe plan bilateral, cât şi multilateral, de exemplu, la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999, să-şi retragă formaţiunile militare de pe teritoriul statului nostru. De 26 ani de la Independenţă aceste trupe continuă să se afle în raioanele de est ale Republicii Moldova, violând non-stop normele de drept internaţionale şi Constituţia Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul suveran şi independent Republica Moldova. Iar mai nou sfidând şi Hotărârea Curţii Constituţionale, care la sesizarea unui grup de deputaţi liberali a decis că staţionarea arsenalului militar rus în stânga Nistrului contravine art.11 din Constituţie”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu a subliniat că trupele ruse sunt o sursă permanentă de pericol la adresa Republicii Moldova şi un paravan pentru separatişti, cerând ca Federaţia Rusă să-şi retragă odată şi pentru totdeauna trupele ruse.

“Trupele ruse pe teritoriul statului nostru nu sunt doar o sursă permanentă de pericol la adresa securităţii şi suveranităţii Republicii Moldova, dar şi de alimentare a separatismului transnistrean, şi încurajarea acestui fenomen periculos şi în alte zone ale republicii, şi anume prin faptul că liderii separatişti de la Tiraspol, alţii de la Comrat şi unii de la Chişinău văd în prezenţa trupelor ruse, dislocate în regiunea de est a republicii, un suport moral, politic şi material al acţiunilor lor. În consecinţă, trupele ruse pe teritoriul Republicii Moldova subminează grav eforturile comunităţii internaţionale orientate spre reglementarea conflictului pe cale paşnică.

În acest context, solicităm repetat conducerii Federaţiei Ruse să-şi respecte angajamentul luat la Istanbul în anul 1992, să pună mai presus pacea în Europa de est şi să-şi retragă trupele într-o perioadă concretă de timp, lăsând Republica Moldova să-şi decidă singură soarta. Doar astfel se va instaura pacea pe aceste pământuri însetate de libertate şi înecate în lacrimi şi sânge” a punctat liderul PL.

Sursa: www.pl.md

Votarea Sistemului Mixt este o lovitură împotriva democraţiei Dosarul lui Dorin Chirtoacă merge “pas în pas” cu referendumul socialiştilor, pentru ca acesta să fie “înlăturat din funcţie”, iar cei care au “comandat” reţinerea lui să “preia Primăria Chişinău”