Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Dosarul lui Dorin Chirtoacă merge “pas în pas” cu referendumul socialiştilor, pentru ca acesta să fie “înlăturat din funcţie”, iar cei care au “comandat” reţinerea lui să “preia Primăria Chişinău”

|versiune pentru tipar||
PL / 25 iulie 2017
Partidul Liberal

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, nu a putut face cunoştinţă cu materialele dosarului său, trimis la finele săptămânii trecute în judecată. Asta a declarat astăzi, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, într-o conferinţă de presă, că primarul a fost informat despre finalizarea anchetei penale pe numele său pe data de 18 iulie, iar pe 21 iulie, vineri, Procuratura Generală a anunţat că a trimis dosarul în judecată.

Asta deşi, spune Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă şi avocatul său au convenit cu procurorul să se întâlnească luni, 24 iulie, pentru a lua cunoştinţă cu cele “peste o mie de pagini” din dosar. Luni, însă, acesta a fost informat de procurorul care a instrumentat dosarul fostului ministru liberal al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, că cel din dosarul primarului este în concediu, iar dosarul a fost deja trimis în judecată.

“Fără a permite învinuitului să facă cunoştinţă cu materialele dosarului, judecătorul stabileşte şedinţa pe 31 iulie. O mie şi ceva de pagini… 18–21–31 iulie. Ce se întâmplă, de fapt? (…) Nu putem constata decât o gravă încălcare a Codului de Procedură Penală care prevede dreptul învinuitului de a face cunoştinţă cu materialele dosarului”, a spus Mihai Ghimpu, menţionând că dorinţa procurorilor este ca Dorin Chirtoacă să fie arestat, anchetat şi condamnat, rapid, “într-o noapte”, prin “metode comuniste, staliniste”.

Mihai Ghimpu mai acuză faptul că dosarul lui Dorin Chirtoacă ar merge “pas în pas” cu referendumul socialiştilor de demitere a primarului, pentru ca acesta să fie “înlăturat din funcţie”, iar cei care au “comandat” reţinerea lui să “preia Primăria Chişinău”, repetând că dosarul lui Dorin Chirtoacă este “unul politic”.

“Pentru ei nu există respectarea normelor prevăzute de codul de procedură penală, pentru ei există numai comanda. Acum vara, cât toată lumea nu e acasă, până s-a trezi satul, gata, badea Ion e dus la cimitir. Metode vechi, staliniste, comuniste. Oare toate acestea nu sunt o dovadă e vorba de un dosar politic? Eu cred că vor ajunge să fie traşi la răspundere şi cei care instrumentează aceste dosare”, a spus Preşedintele PL.

Totodată, Mihai Ghimpu s-a adresat şi foştilor colegi de coaliţie din PD. “Azi totul e în mâinile PD-ului, azi toţi staţi şi vă temeţi de şeful vostru. În cadrul coaliţiei doar eu am putut sa am cuvânt şi deja coordonatorul. Iată cine este naşul acestor coordonări. Este Vlad Plahotniuc în colaborare cu Igor Dodon”, a adăugat Mihai Ghimpu

Valeriu Munteanu, vicepreşedintele PL, fost ministru al mediului a dat citirii unei declaraţii cu privire la dosarul politic intentat împotriva Primarului General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă

“Arestarea Primarului General al municipiului Chişinău, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal, vicepreşedinte al Camerei Regiunilor din Consiliul Europei, Dorin Chirtoacă, a avut loc fără probe, cu grave încălcări a Codului de Procedură Penală, inclusiv, înlăturarea abuzivă a avocaţilor, chiar de la bun început, ceea ce constituie o încălcare a dreptului la apărare garantat de Constituţia Republicii Moldova şi de Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, iar în data de 21 iulie 2017, în mod conspirativ, dosarul a fost transmis în judecată de către procurori, privând învinuitul Dorin Chirtoacă şi avocaţii, de dreptul de a face cunoştinţă, în mod nestingherit, cu toate materialele dosarului penal (de a formula cereri, demersuri, prezenta documente care ar demonstra nevinovăţia sa, conform prevederilor Codului de Procedură Penală).

Având în vedere cele menţionate,

Partidul Liberal solicită:

  1. Publicarea integrală a dosarului.
  2. Examinarea dosarului de către instanţa de judecată, în şedinţă deschisă/publică.
  3. Delegarea de către Parlamentul European şi de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a unor experţi în drepturile omului, pentru a monitoriza procesul de judecată, care, după cum se observă, va fi examinat în acelaşi ritm alert, dat de Procurorul de la Procuratura Anticorupţie”, se arată în declaraţia PL.

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu cere de la tribuna Parlamentul retragerea armatei ruse din Transnistria Partidul Liberal va apăra “piatra comemorativă” din centrul Chişinăului de vandalii lui Dodon