Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii au contestat la Curtea Constituţională referendumul socialiştilor de revocare din funcţia de Primar a lui Dorin Chirtoacă

|versiune pentru tipar||
PL / 19 septembrie 2017
Partidul Liberal

Deputaţii Partidului Liberal a cerut astăzi Curţii Constituţionale să declare neconstituţionale două articole, 33 şi 34 din Legea privind administraţia publică locală, care se referă la suspendarea primarilor, precum şi art. 177 din Codul electoral, care se referă la motivele pentru care poate fi organizat un referendum privind revocarea din funcţie a primarului.

Anunţul a fost făcut de Valeriu Munteanu, vicepreşedintele PL şi de Ion Casian, deputat PL în cadrul unei conferinţe de Presă.

În opinia lui Valeriu Munteanu, aceste articole din legislaţie ar fi neconstituţionale.

“Nu vom găsi în Europa niciun exemplu de ales local, votat de comunitate, care să poată fi suspendat de o autoritate publică”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, liberalul Valeriu Munteanu, care a spus faptul că dosarele deschise pe numele lui Dorin Chirtoacă sunt “eminamente politice”.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, cazul lui Dorin Chirtoacă scoate la iveală mai multe carenţe ale legislaţiei şi demonstrează că primarii sunt extrem de vulnerabili şi neapăraţi în faţa “aparatului coercitiv al statului”. Fostul ministru a declarat că şi oficialii europeni au rămas “oripilaţi” de ceea ce se întâmplă în aceste dosare ale lui Dorin Chirtoacă.

Liberalul Ion Casian a ţinut să precizeze, în aceeaşi conferinţă de presă, că există şi alţi primari din R. Moldova cercetaţi penal, dar aceştia nu au fost suspendaţi din funcţie.

“Şor şi Usatîi au fost cercetaţi penal, dar nu au fost suspendaţi din funcţii. La Dorin Chirtoacă e premiera”, a spus Ion Casian, afirmând că acesta este încă un argument că dosarele intentate primarului de Chişinău sunt “politice”.

Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu a subliniat că în această dimineaţă sesizarea a fost depusă la Curtea Constituţională, iar ulterior Preşedintele PL, Mihai Ghimpu a înaintat un demers către Comisia Electorală Centrală, prin care a informat CEC-ul despre sesizarea depusă de deputaţii liberali şi a cerut să suspende procesul de luare a unei decizii vizavi de referendum până la un răspuns oferit de Curtea Constituţională.

În cadrul Conferinţei de presă, Ion Casian a informat că în această dimineaţă, consilierii liberali din CMC au înaintat o cerere prealabilă Consiliului Municipal Chişinău, prin carte a cerut abrogarea deciziei nr. 8/2 din 12.09.2017, “Cu privire la stabilirea datei Referendumului local pentru revocarea din funcţie a primarului general al municipiului Chişinău, dl Dorin Chirtoacă”, subliniind faptul că Consiliul Municipal Chişinău nu dispunea de competenţa locală de desfăşurare a referendumului local, dar şi pentru că CMC a încălcat termenul prevăzut la art. 186, aln. 1) şi 2) din Codul Electoral.

De asemenea consilierii liberali din CMC au înaintat o cerere de chemare în judecată, privind anularea actului administrativ (decizia nr. 8/2 din 12.09.2017), invocând aceleaşi motive: lipsa competenţei CMC, încălcarea termenului şi ca fiind aprobată contrar legii.

Cele două sesizări au fost făcute în contextul suspendării din funcţie a primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă şi intenţia socialiştilor de organizare a unui referendum privind revocarea sa din funcţie.

Sursa: www.pl.md

Consilierii liberali din Consiliul Municipal Chişinău cer anularea deciziei privind organizarea referendumului de revocare a primarului Dorin Chirtoacă Suspendarea din funcţie şi organizarea unui referendum de demitere a lui Dodon, propusă în Parlament de deputaţii liberali