Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii afirmă că şi al doilea dosar pornit pe numele lui Dorin Chirtoacă, poartă un caracter politic

|versiune pentru tipar||
PL / 22 septembrie 2017
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, deputat, Preşedintele PL şi Ion Casian, deputat PL şi Ion Cebanu, consilier municipal au susţinut o conferinţă pe subiectul intentării unui nou dosar politic împotriva Primarului general, Dl. Dorin Chirtoacă.

Liberalii au venit cu o mulţime de argumente, care demonstrează nevinovăţia primarului liberal şi spun că Dorin Chirtoacă s-a condus în toată activitatea sa, inclusiv atunci cînd a repartizat sursele financiare solicitanţilor de spaţii locative exact cum prevede Codul de executare şi recomandările Ministerului Justiţiei şi Ministerului Finanţelor.

Ion Cebanu, Preşedintele Fracţiunii PL din Consiliul Municipal Chişinău, susţine că “anul 2005, în Legea cu privire la sistemul judecătoresc, în Legea cu privire la procuratură şi Legea cu privire la poliţie, a fost introdusă o clauză prin care a dat dreptul acestora de-a li se acorda de către Administraţia Publică Locală spaţiu locativ. Iar în anul 2007, odată cu venirea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de Primar General al mun. Chişinău, a apărut o avalanşă de cereri, cu privire la alocarea de spaţiu locativ, procurorilor, judecătorilor, poliţiştilor şi alte categorii.

Atunci, spune consilierul municipal «a apărut o nedumerire, inclusiv din partea administraţiei Chişinău, pentru că era imposibil de acorda tuturor acest spaţiu locativ în măsura în care prevedea legea şi cererea acestora».

Ion Cebanu subliniază că «s-a ajuns la situaţia, când lui Dorin Chirtoacă i s-au deschis dosare administrative, pe această temă, pentru că nu oferea spaţii locative solicitanţilor. Celebrele dosare contravenţionale, despre care spunea liderul PLDM pe 15 octombrie 2015, în Parlament».

Liberalul afirmă că această problemă a fost discutată la Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, pentru că cererile depuse de procurori, judecători, poliţişti şi alte categorii erau atât de multe şi prevedeau atât de mult spaţiu locativ, încât puteau să blocheze bugetul municipal, dar şi bugetul de Stat. Şi chiar au fost puse sechestre pe conturile bugetului municipal.

”Vreau să vă dau citire a unei scrisori din partea Ministerului Justiţiei, semnată de vice-ministrul Dl. Nicolae Eşanu, care face o trimitere către Dorin Chirtoacă în care îi spune că “…atenţionăm, că atât neexecutarea hotărârilor, cât şi executarea întârziată a hotărârilor judecătoreşti, poate constitui o nouă încălcare şi poate duce la un nou prejudiciu adus Statului. În această scrisoare de la Ministerul Justiţiei, vice-ministrul spune că prejudiciul va apărea din cauza că solicitanţii, care nu vor primi spaţiu locativ de la primărie, vor ataca Guvernul la CtEDO şi vor trebui să fie plătiţi din Bugetul de Stat”, accentuează Ion Cebanu.

Consilierul liberal spune că fostul viceprimar, V. Coteţ a fost amendat cu 5 mii euro, că nu a executat hotărârile instanţelor de judecată, iar mai apoi şi Primarul General Dorin Chirtoacă.

Ion Cebanu afirmă că această problemă a fost discutată şi la Ministerul Finanţelor, unde Dl. Veaceslav Negruţă spune în felul următor. “…întru respectarea legislaţiei, Ministerul Finanţelor vă recomandă să luaţi măsuri în vederea prevederii a mijloacelor financiare, pentru executarea titlurilor executoreşti şi respective în bugetul municipal pentru anul 2012”

În urma tuturor acestor demersuri de la Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei, în anii 2012, 2013, 2014, 2015 şi 2016 sunt prevăzute surse financiare în bugetul votate de Consiliul Municipal Chişinău. În total peste 16 mln de lei prevăzute în bugetul municipal, iar primarul a cheltuit doar 69 milioane de lei, menţionează consilierul liberal.

Ion Cebanu aduce un exemplu elocvent în acest sens: “Cunoaşteţi bine situaţia din 2007 — 2009, atunci partenerii externi au finanţat construcţia unui bloc de locuit pe str. Liviu Deleanu, pentru familiile social vulnerabile. Acele apartamente au fost repartizate de Primărie, familiilor social vulnerabile. Între timp persoanelor prevăzute în Legea cu privire la sistemul judecătoresc, în Legea cu privire la procuratură şi Legea cu privire la poliţie au mers în instanţa de judecată, au obţinut titluri executorii şi au pus sechestre pe aceste apartamente. Ajungându-se la situaţia când un apartament avea doi pretendenţi, unul conform regulamentului social vulnerabil, altul conform Legii cu privire la sistemul judecătoresc, conform Legii cu privire la procuratură şi Legii cu privire la poliţie, cu alte cuvinte conform deciziilor instanţelor de judecată.

Mai mult de atât, cunoaşteţi bine faptul cum aceşti pretendenţi au intrat în conflict, au venit în şedinţa consiliului Municipal şi au blocat activitatea. Cu alte cuvinte se impunea o soluţie la toată această situaţie”.

Consilierul municipal spune că “soluţia a fost prevăzută de legislaţie, şi anume la art. 62 din Codul de executare, când în loc de apartamente au fost acordate aceste surse financiare la solicitarea executorului judecătoresc, sume care au fost prevăzute şi aprobate de Consiliul Municipal Chişinău din 2012 şi până astăzi. Un simplu calcul, imaginaţi-vă că sunt 600 de cereri, la care primăria trebuia să le ofere 600 de apartamente, pentru care trebuia să cheltuim o sumă colosală de peste 300 milioane de lei. Mai mult de atât, şi la ora actuală pe agenda primăriei stau în aşteptare, peste 165 de cereri pentru spaţiu locativ”, spune Ion Cebanu.

Consilierul liberal subliniază că prin decizia autorităţilor locale, (primarul şi consiliul municipal) au făcut economii la bugetul municipal, deoarece solicitanţii nu s-au dus la CtEDO, nu au cerut despăgubiri din partea statului. Iar până la soluţia autorităţilor locale, guvernul a plătit din bugetul de stat 100 milioane de lei despăgubiri celor care au acţionat statul în judecată, iar dacă nu se găsea o soluţie, guvernul urma să plătească şi mai multe despăgubiri. Această situaţie era prevăzută de lege, primarul s-a opus, dar tot legea la obligat să execute titlurile executorii ale instanţelor de judecată, care au fost executate conform Codului de executare în aşa fel în cât să nu apară nici un dubiu.

Ion Cebanu, conchide spunând că “soluţionarea litigiilor a fost efectuat legal, cu sume financiare discutate şi aprobate de Consiliul Municipal Chişinău, prevăzute expres pentru acest lucru. Discutate înainte de probare, inclusiv cu Ministerul de Finanţe, care a cerut expres soluţionarea acestor cazuri la fel şi Ministerul de Justiţiei, prin intermediul Dlui Viceministru, Nicolae Eşanu a cerut rezolvarea acestor cazuri, pentru că cei de la Ministerul Justiţiei se temeau ca cererile să nu ajungă a CtEDO şi să fie nevoiţi să plătească sume şi mai mari”.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal a venit şi cu un exemple ce înseamnă economie de bani sau pierdere de bani în cazul în care nu se execută hotărârile de judecată.

“În ’98, familia Turceac trăia pe str. Columna 33, o familie cu 2 copii deci, trebuia să primească un apartament cu 3 camere, da? Din 98 până a devenit primar Dorin Chirtoacă nu s-a executat hotărârea de judecată şi în această perioadă, pentru neexecutare hotărârii de judecată această familie a primit zeci de milioane de lei, în baza legii 87, o să vorbesc despre legea 87. În final ca să nu fie bani pierduţi din buget, a fost evacuată familia aceasta, nu i se putea întoarce casa de pe str. Columna 33, pentru că locuiau familii acolo. Urmaşul a atacat în instanţa de judecată, şi până a rezolvat primăria problema deja ei au divorţat, şi în loc de un apartament cu 3 odăi, ei au primit 4 cu câte o cameră şi zeci de milioane de lei luate ca neexecutare a hotărârii. Altă familie avea un copil şi trebuia să primească apartament cu 2 odăi, au divorţat, şi au primit iarăşi apartamente separate. În urma neexecutării hotărârii judecătoreşti, statul Republica Moldova a pierdut 100 milioane de lei, despre care procurorii nu vor să vorbească” a spus Mihai Ghimpu.

“Acum problema este dacă e vinovat sau nevinovat primarul. Vă amintiţi vorba lui Filat, că primarul capitalei are 600 de dosare? Iată, aici este vorba despre 600 de cereri de acordare de apartamente, pentru care trebuia să fie cheltuiţi peste 300 de milioane de lei”, a mai spus Mihai Ghimpu, amintind că municipalitate a fost amendată de mai multe ori pentru neexecutarea hotărârilor judecătoreşti de acordare a spaţiului locativ.

Ion Casian, deputat PL, jurist de profesie a spus că Primarul General a respectat legea şi totodată rezolvând problema apărută de mulţi ani.

“După cum cunoaşteţi a fost deja şi în mass-media s-a discutat la 6 septembrie Domnul Primar General, Dorin Chirtoacă a fost recunoscut în calitate de bănuit pe un alt dosar, dosarul despre care iată se discută astăzi aici privind depăşirea atribuţiilor de serviciu in conformitate cu art. 328 alin.(3) CP, legat de aceste cum pot să le numesc nenorocite tranzacţii de împăcare sau fericite tranzacţii de împăcare, fiindcă dacă privim din punct de vedere că a fost respectată legea, că au fost executate aceste hotărâri judecătoreşti, deci poate e bine din această situaţie, dar nu e bine că se încearcă iar la fel de a da şi de a pune pe umerii Primarului General la fel ca şi dosarul parcărilor”, a menţionat deputatul PL.

Ion Casian spune că studiind materialele cauzei penale pornite de procurori a ajuns la concluzia că şi acest dosar este unul cusut cu aţă albă, ca şi primul dosar, cel cu parcările.

“Eu cred că acest dosar cu achitarea compensaţiilor în executarea hotărârilor judecătoreşti s-a pornit, s-a reînceput cred eu din nou în legătură cu faptul că dosarul cu parcările practic e răsuflat deja, practice cunoaştem deja cu toţii ce-i în dosarul cela şi vedem că-i cusut cu aţă alba, deja s-au convins toată lumea. Deci conotaţia este cu totul alta, o apreciem ca o conotaţie politică, la fel ca şi acest dosar la fel cusut cu aţă alba care această nouă învinuire care a fost pornit în 2015 şi ne punem cu toţi întrebarea «de ce dacă în 2015 a fost pornit acest dosar penal şi nu l-aţi început atunci, dacă vedeaţi că se comite ceva şi hai s-o spunem, autorităţile statului dacă voi, procuratura, deţineaţi informaţia aceasta, atunci de ce aţi dat să prejudicieze?» Procurorii au rolul de a preîntâmpina comiterea de prejudicieri, dacă aşa judecăm în logica procuraturii”.

Sursa: www.pl.md

Suspendarea din funcţie şi organizarea unui referendum de demitere a lui Dodon, propusă în Parlament de deputaţii liberali PL face un apel către locuitorii municipiului Chişinău şi către partidele pro-europene să boicoteze referendumul din Chişinău