Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu: Silvia Radu este candidatul lui Plahotniuc

|versiune pentru tipar||
PL / 6 noiembrie 2017
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL şi Valeriu Munteanu, vicepreşedintele PL au susţinut luni, 6 noiembrie 2017, o conferinţă de presă în care s-au referit la atacul raider asupra Primăriei mun. Chişinău, prin numirea ilegală a viceprimarilor de către Nistor Grozavu.

Mihai Ghimpu a explicat cronologia evenimentelor. “Astfel marţi, 31 octombrie 2017, Nistor Grozavu, individul neautorizat, aşa cum a fost numit în Rezoluţia Congresului Puterilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei a înaintat Consiliului Municipal două candidaturi la funcţia de viceprimari ai mun. Chişinău.

Deobicei, candidaturile la funcţia de viceprimar se înaintează Consiliului, atunci când există o majoritate, care vor susţine aceste candidaturi. La moment această majoritate, putea să existe doar cu consilierii socialişti. Dar ca să-i protejeze pe socialişti, Nistor Grozavu a înaintat intenţionat două candidaturi la funcţia de viceprimar Silvia Radu şi Ruslan Codreanu, iar în cadrul şedinţei, socialistul Ivan Ceban a propus retragerea subiectului din ordinea de zi a Consiliului Municipal. Fărădelegea s-a repetat şi vineri, 3 noiembrie 2017, când din nou, Nistor Grozavu a înaintat din nou la şedinţa Consiliului Municipal, cele două candidaturi la funcţia de viceprimari, şi din nou cu votul socialiştilor, subiectul a fost retras de pe ordinea de zi”, a accentuat Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu a spus că este evidentă înţelegerea dintre Plahotniuc şi Dodon, când Grozavu, omul Lui Plahotniuc propune pe ordinea de zi această chestiune, iar socialiştii lui Dodon, prin vot, exclud din ordinea de zi numirea celor două candidaturi. Prin acest joc, socialiştii oferă mână liberă lui Grozavu să numească prin dispoziţie viceprimarii, iar mai apoi într-un mod ruşinos să se retragă din aşa numita funcţie de primar interimar. Toate aceste acţiuni contravin art. 112, aliniatul (1) din Constituţia Republicii Moldova, care prevede că “autorităţile administraţiei publice, prin care se exercita autonomia locală în sate şi în oraşe, sunt consiliile locale alese şi primarii aleşi. În caz contrar se încalcă principiile constituţionale ale eligibilităţii şi reprezentativităţii administraţiei publice locale prevăzute la art. 2 si art. 109 din Constituţie. De asemenea este încălcată Legea Statutului Municipiului Chişinău, deoarece doar Primarul General, în cazul dat Dorin Chirtoacă, care este ales de popor are dreptul să numească viceprimarii, nu Grozavu, care în acest caz şi-a depăşit atribuţiile de serviciu ce-i revin şi a dus la uzurparea puterii, acţiuni ilegale ce cad sub incidenţa Codului penal.”, a menţionat Preşedintele PL.

“Trebuie să constatăm că din 2011, Partidul Democrat nu a reuşit să câştige în alegeri libere şi cinstite primăria capitalei, având doar un singur mandat de consilier municipal. Astăzi, PD prin Nistor Grozavu şi cu acordul socialiştilor a introdus-o abuziv pe Silvia Radu, prin uşa din spate a primăriei, violând în mod barbar, orice norme democratice şi a statului de drept. Amintiţi-vă ce spunea la începutul acestei veri Igor Dodon, că din toamnă, Primăria va avea altă conducere. Asta demonstrează ca Plahotniuc cu Dodon au un plan, pe care îl realizează pas cu pas, începând cu arestarea ilegală a lui Dorin Chirtoacă, suspendarea ilegală din funcţia de primar şi organizarea cu grave încălcări a referendumului din 19 noiembrie. Noi vom merge pe calea juridică ca să demonstram ca introducerea pe ordinea de zi şi numirea acestor viceprimari este absolut în afara legii, cătă neobrăzare, acest om care este certat cu legea vine sa facă ordine in Chişinău”, a conchis Mihai Ghimpu.

Valeriu Munteanu, vicepreşedintele PL a menţionat că “epopeea de preluare a municipiul Chişinău a ajuns în punctul culminant. Azi au fost înşurubaţi în funcţia de viceprimari şi chiar în funcţia de primar interimar doi reprezentanţi, cu probe, ai Partidului Democrat, iar cel de-al treilea (Nistor Grozavu) făcea declaraţii că moare după PD, această situaţie este foarte clară pentru orice cetăţean al Republicii Moldova şi al mun. Chişinău.

Partidul Liberal va stărui pe toate căile posibile pentru a demantela această nedreptate şi pentru a demonstra cetăţenilor care sunt adevăratele raţiuni:

Vom sesiza Curtea Constituţională şi solicita interpretarea Constituţiei, şi anume care este întinderea interimatului funcţiei de mandat de ales local. Consilierii din CMC vor înainta o cerere în instanţa de judecată, pentru a contesta legalitatea de desemnare a Silviei Radu si Ruslan Codreanu în calitate de viceprimari, dar şi dispoziţia prin care aceştia au fost numiţi. Ne vom adresa către organizaţiile internaţionale pentru a arăta derapajele grave care au loc la nivelul municipiului Chişinău. Vom acorda suport Primarului General Dorin Chirtoacă”, a menţionat Valeriu Munteanu.

La finalul conferinţei, Mihai Ghimpu a menţionat că în aceste momente, la indicaţia lui Grozavu, biroul Primarului General Dorin Chirtoacă este golit de lucrurile primarului, pentru a se instala aşa zisul nou primar interimar al mun. Chişinău, Silvia Radu.

Sursa: www.pl.md

În cazul numirii viceprimarilor din Chişinău, PSRM a creat alianţă tacită cu PD. Decizia lui Grozavu este ilegală Mihai Ghimpu, cu un sfat şi o propunere lui Plahotniuc