Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu, cu un sfat şi o propunere lui Plahotniuc

|versiune pentru tipar||
PL / 8 noiembrie 2017
Partidul Liberal

Liderul liberal a spus răspicat că în CMC există o majoritate neformală între PSRM, PPEM şi PD, iar interesul lui Plahotniuc a fost de a-l suspenda pe Primarul General ales şi de a numi propriul candidat la funcţia de Primar General, iar acest scenariu ar fi fost pus la cale cu mult timp în urmă pentru că PD nu a avut voturi în Chişinău.

“Plahotniuc a depus efort să îndreptăţească că chipurile socialiştii şi liberalii ar fi o majoritate în CMC. Îi reamintesc lui Plahotniuc, că în CMC există majoritatea socialiştilor, consilierii PPEM, care sunt o secţie a PD şi consilierul PD, care au blocat activitatea Primarului General, cu show-rile de la şedinţe. Primăria nu a fost preluată acum, a fost preluată de Plahotniuc când a fost arestat şi suspendat din funcţie Dorin Chirtoacă.

Aşa-zisul primar interimar Nistor Grozavu a înaintat de două ori candidaturile de viceprimari, după care consilierii PSRM prin vocea lui Ceban au refuzat de două ori candidaturile, ca în final Grozavu să numească viceprimarii şi primarul interimar. Conform Constituţiei şi Statutului municipiului Chişinău, doar Primarul General ales al capitalei poate înainta viceprimarii dacă CMC respinge candidaturile. Nu poate un viceprimar interimar să devină Primar General interimar şi să propună un primar interimar. Viceprimarul nu poate deveni Primar General. Să nu încurcăm prevederile constituţionale cu privire la Preşedintele Parlamentului care poate prelua atribuţiile de Preşedinte al ţării, cu cele ale Primarului General.

Plahotniuc spune că puteam numi viceprimarii. Primarul General (nr. Dorin Chirtoacă) a propus doi viceprimari, Munteanu şi Moldovanu. Consilierii PSRM şi secţia PD, consilierii PPEM au refuzat. De ce nu au dezbătut aceste candidaturi? CMC nici nu a putut dezbate numirile timp de o lună de zile. Dorin Chirtoacă nici nu era încă suspendat din funcţie, era doar reţinut.

Plahotniuc încearcă să ne unească cu cei care întotdeauna nu ne putem uni, cu socialiştii şi comuniştii, care nu avem nicio tangenţă. Nu mai există democraţie în Republica Moldova. Majoritatea este doar a unui om. Plahotniuc vrea voturi în Chişinău. PD nu a avut voturi în Chişinău. Vrea să demonstreze cât este de puternic şi de deştept.”

Mihai Ghimpu s-a referit şi la organizatorii referendumului iniţiat de PSRM, dar şi la fărădelegile comise prin suspendarea Primarului General, reţinerea acestuia şi numirea viceprimarilor, acuzându-l pe Vlad Plahotniuc.

“Plahotniuc nu a avut interes să ajute primăria când era Dorin Chirtoacă, când aveam o coaliţie împreună, pentru că nu era omul lui în fruntea primăriei. Acum, după ce şi-a realizat scenariul, suspendând primarul din funcţie, a apărut şi interesul de numire a primarului. Este violată legea şi Constituţia. Este ilegală suspendarea Primarului General ales, nu o spun eu, scrie în Rezoluţia Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei.”

Liderul liberal i-a transmis şi un sfat lui Vlad Plahotniuc, de a face un pas înapoi, dar şi propunerea să apară împreună la o dezbatere televizată. Totodată, Ghimpu a recomandat lui Vlad Plahotniuc să anuleze dispoziţiile de reţinere şi suspendarea lui Dorin Chirtoacă.

“Să facă un pas înapoi. Îl invit să ieşim împreună la televizor. Să vorbim despre democraţie, cum se face democraţia, nu cu bâta şi Procuratura. La viitoarele alegeri locale în Chişinău, înaintaţi-vă candidatura. Să vedem pe cine va vota locuitorii, pe Plahotniuc ori pe Chirtoacă! Îi transmit tovarăşului Plahotniuc, ori domnului, să nu se supere, să-şi retragă dispoziţiile de arestare şi suspendare a lui Dorin Chirtoacă şi să lăsăm Primarul General să lucreze.”

Preşedintele Partidului Liberal a reacţionat şi la ironiile liderului PD, când acesta s-a referit că primăria poate fi mutată şi la Coloniţa ori la Condriţa. Mihai Ghimpu a declarat că primăria în aceste momente este condusă de pe strada Cantemir.

“Primăria este condusă de pe Cantemir (nr. GBC — sediul birourilor lui Vlad Plahotniuc). Nici nu are sens de mutat primăria la Coloniţa ori la Condriţa. Primăria este condusă, după arestarea lui Dorin Chirtoacă, de pe Cantemir, unde se află salvatorul republicii şi capitalei.”

Mihai Ghimpu i-a recomandat lui Vlad Plahotniuc să aibă grijă de republică, de majorarea pensiilor de întoarcerea miliardului furat din bănci şi nu de capitală şi de bradul de Crăciun.

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu: Silvia Radu este candidatul lui Plahotniuc Partidului Liberal: Nu vom participa la dezbateri electorale, alături de uzurpatorii şi iniţiatorii referendumului ilegal