Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii solicită Procuraturii Generală să pornească o cauză penală pe numele Silviei Radu

|versiune pentru tipar||
PL / 29 noiembrie 2017
Partidul Liberal

Partidul Liberal a depus un denunţ la Procuratura Generală pe numele primarului interimar al capitalei Silvia Radu. Liberalii îi incriminează edilului interimar “săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale (art. 351 din Cod penal) şi a infracţiunii de samavolnicie (art. 352 din Codul penal)”.

De asemenea, PL solicită să fie cercetate şi acţiunile viceprimarului Nistor Grozavu pentru “excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu (art. 328 din Codul penal), inclusiv complicitatea la săvârşirea de către acesta a infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale şi samavolnicie săvârşite de către cet. Silvia Radu şi cet. Ruslan Codreanu”.

Denunţul este semnat de vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu. Acesta face referire la art. 17 din Legea privind statutul municipiului Chişinău nr. 136 din 17.06.2016, potrivit căruia atribuţiile de desemnare a viceprimarilor are doar primarul general.

“Asigurarea interimatului este o instituţie ce rezidă în depăşirea situaţiei create ca urmare a imposibilităţii exercitării atribuţiilor de către titularul mandatului şi în evitarea unor perturbaţii în activitatea acestei instituţii.

Statutul Primarului interimar este net diferit de cel al Primarului titular, cu mandat din partea cetăţenilor, conferit în rezultatul alegerilor locale. Primarul interimar are un statut provizoriu, prin instituirea interimatului urmărindu-se asigurarea continuităţii exercitării funcţiilor organului executiv la nivel local, iar persoana care exercită interimatul funcţiei de Primar nu dispune de drepturile exclusive şi garanţiile conferite titularului funcţiei (se revocă prin Decizie a Consiliului sau Dispoziţie a Primarului General, dar nu prin referendum)”, se menţionează în denunţ.

Munteanu menţionează în denunţ şi faptul că recent Silvia Radu a semnat o dispoziţie prin care interzice angajaţilor Primăriei să interacţioneze cu presa.

“Aceasta şi alte acţiuni culpabile ale cet. Silvia Radu atentează la interesele serviciului în autorităţile de autoadministrare publică locală, discreditează activitatea lor şi subminează încrederea în ochii populaţiei. Faptele cet. Radu manifestă un pericol social, deoarece sunt încălcate grav drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor şi organizaţiilor din mun. Chişinău”, este scris în denunţ.

Astfel, liberalii cer ca să fie făcută o cercetare penală, denunţul să fie examinat în termen cât mai restrâns şi să fie informaţi în scris despre acţiunile organelor de drept în această privinţă.

Sursa: www.pl.md

“Sărăcia” socialiştilor — milioanele de lei cheltuiţi, pentru un referendum ilegal, care nu va trece La mulţi ani, români!