Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

“Sărăcia” socialiştilor — milioanele de lei cheltuiţi, pentru un referendum ilegal, care nu va trece

|versiune pentru tipar||
PL / 17 noiembrie 2017
Partidul Liberal

Partidul Liberal a susţinut o conferinţă de presă în care a îndemnat locuitorii municipiului Chişinău să boicoteze referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă.

Mihai Ghimpu, s-a arătat convins cu privire la eşuarea referendumului.

“Socialiştii au avut posibilitatea să mintă frumos la televizor, noi suntem convinşi că acest referendum va eşua. Lumea îl susţine pe Dorin Chirtoacă, el a făcut multe pentru Chişinău şi trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt”, a precizat Ghimpu.

Prin urmare, vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a vorbit despre argumentele PSRM cu privire la reuşita referendumului, dar şi despre prezenţa la vot a locuitorilor municipiului Chişinău:

“Suntem absolut siguri că deciziile politice şi juridice au fost luate împreuna cu cei de la Partidul Democrat. Duminica acest referendum va eşua pe lipsă de prezenţă la vot. Se vor prezenta foarte puţini locuitori din municipiul Chişinău la acest exerciţiu. Argumentul socialiştilor a fost minciuna, un instrument vechi şi aprobat. Socialiştii au folosit tot arsenalul de minciuni pentru a putea scoate duminică locuitorii municipiului Chişinău din casă”.

Secretarul general al PL, Ion Apostol, a oferit mai multe detalii despre registrul alegătorilor, în urma interpelărilor la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale.

“Analizând aceste cifre, mi-a ieşit o diferenţă de aproximativ 18 000 de alegători, cu 18.000 mai puţini alegători în comparaţie cu informaţia emisă de Primărie. Nu ar trebui să fie o diferenţă, deoarece această cifră poate influenţa major rezultatul acestui referendum. CEC-ul ar fi cazul să informeze cetăţenii despre cifra reală a alegătorilor din municipiul Chişinău”, a precizat Apostol.

Totodată, Ghimpu a menţionat că pe lângă aceşti 9 milioane de lei, socialiştii au cheltuit alte milioane de lei pentru a promova acest referendum în Chişinău. Una au declarat la CEC, iar alta au cheltuit.

Socialiştii au prezentat la CEC rapoarte financiare false, în care nu au trecut adevăratele cheltuieli. Noi ne-am documentat şi am aflat că,

Pentru publicitate la TV, RADIO şi ONLINE, socialiştii au achitat:

Socialiştii au uitat însă să treacă în raportul financiar costurile pentru închirierea celor aproximativ 200 de panouri stradale, care au împânzit Chişinăul. În raportul financiar prezentat la CEC, socialiştii spun că au cheltuit doar 61 mii lei, (cu aceşti bani, poţi închiria doar 7 panouri tip de 1 lună).

În realitate pentru închirierea celor aproximativ 200 de panouri stradale din Chişinău, socialiştii au cheltuit peste 1,5 milioane de lei, la această sumă se mai adaugă printarea şi schimbarea de 2 ori a bannerelor, circa 400 mii lei.

Socialiştii au distribuit mai multe tipuri de ziare, în total 10 la număr, cu un tiraj de este 1,5 milioane de exemplare, care costa aproximativ 2 milioane de lei.

Pe lângă ziare, socialiştii au avut tot felul de foi volante, care au avut un tiraj mascat, pentru a ascunde cheltuielile adevărate, conform calculelor noastre acestea au avut un tiraj de peste 1 milion de exemplare, pentru care socialiştii au achitat aproximativ 1 milion de lei. Ultimul l-au găsit chişinăuienii agăţat de uşa apartamentului în această dimineaţă.

Pe lângă toate acestea, socialiştii au avut trei tipuri de geci/scurte de culoare gri, roşie şi albe, dar şi trăistuţe,. Pentru acestea socialiştii au cheltuit câteva sute de mii de lei, pe care au uitat să îi declare la CEC şi să-i treacă în raportul financiar.

În Chişinău aţi văzut corturi amplasate de socialişti.

Ne-am documentat şi am aflat că Dodon si socialiştii au instalat în total 50 de corturi la care au activat peste 200 de persoane salarizate de socialişti pe o perioada de 1 lună. Căte 4 oameni la cort, doi în prima parte a zilei, alţi doi după amiază.

Aceştea au fost remuneraţi cu 200 lei/zi, în total, socialiştii au cheltuit aproximativ 2 milioane de lei pentru amplasarea corturilor şi salarizarea oamenilor de la cort. Şi aceste cheltuieli, socialişti nu le-au declarat la CEC, le-au ascuns.

Conform calculelor noastre, socialiştii au cheltuit în această campanie, aproximativ 10 milioane de lei, care au o provenienţă dubioasă şi urmează, fapt pentru care vom sesiza Comisia Electorală Centrală şi Procuratura Generală, pentru a verifica provenienţa acestor bani şi tăinuirea lor de către socialişti.

După cum vedeţi, socialiştii au cheltuit mai mult decât statul. De unde aceşti bani, din miliardul furat?, ori din Federaţia Rusă?. Unul foloseşte banii furaţi de la banca de Economii în referendumul din Chişinău, altul foloseşte banii la Orhei, a subliniat Mihai Ghimpu.

Sursa: www.pl.md

Partidului Liberal: Nu vom participa la dezbateri electorale, alături de uzurpatorii şi iniţiatorii referendumului ilegal Liberalii solicită Procuraturii Generală să pornească o cauză penală pe numele Silviei Radu