Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la lansarea Apelului partidelor democratice către preşedintele Vladimir Voronin pentru asigurarea transparenţei în procesul de negocieri privind problema transnistreană

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 februarie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova propune partidelor democratice semnarea unui apel comun adresat preşedintelui Vladimir Voronin în vederea asigurării transparenţei procesului de negocieri în reglementarea diferendului transnistrean. Documentul este lansat în conformitate cu poziţia PLDM făcută publică sîmbătă, 2 februarie 2008, prin care solicita formaţiunilor de opoziţie iniţierea de urgenţă a acţiunilor comune în vederea asigurării unei maxime transparenţe a procesului de negocieri privind reglementarea problemei transnistrene.

PLDM menţionează şi pe această cale că este de datoria partidelor politice democratice să apere Constituţia şi legile statului şi să contracareze acţiunile puterii orientate spre subminarea acestora.

Serviciul de presă al PLDM

Apelul partidelor politice democratice adresat lui Vladimir Voronin în vederea demarării imediate a consultărilor în problema soluţionării conflictului de pe Nistru

Noi, reprezentanţii formaţiunilor politice semnatare, ne exprimăm profunda noastră îngrijorare faţă de modul în care este gestionat procesul de reglementare a conflictului de pe Nistru, marcat de o totală lipsă de transparenţă şi profesionalism.

Reiterăm faptul că negocierile de culise sunt lipsite de suport juridic şi moral, deoarece sunt îndreptate spre subminarea ordinii constituţionale ale Republicii Moldova. Acestea, de asemenea, nu au girul legitimităţii necesare oricărei reglementări, care poate fi obţinută doar în urma consultărilor cu partidele politice şi societatea civilă.

Reamintim preşedintelui Voronin că apariţia unui document de reglementare similar memorandumului Kozak va conduce la reacţii similare, destabilizînd ţara şi mai mult.

Noi, reprezentanţii formaţiunilor politice semnatare, solicităm preşedintelui Voronin să acţioneze în spiritul consensului politic ce a dus la adoptarea Legii cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului la 22 iulie 2005.

Propunerea practică în contextul acelui consens politic este ca preşedintele Voronin să purceadă imediat la ample consultări cu partidele politice şi societatea civilă, în cadrul cărora să discute pachetul de iniţiative elaborat de către partea moldovenească şi propunerile mediatorilor.

Noi atenţionăm opinia publică că nu vom tolera monopolizarea viitorului ţării de către un singur partid, chiar dacă acesta se află la guvernare. Ne exprimăm speranţa că întreaga clasă politică este conştientă de gravitatea problemei cu care se confruntă Republica Moldova şi va proceda în consecinţă.

Poziţia PLDM referitoare la necesitatea acţiunilor comune ale opoziţiei pentru asigurarea transparenţei în reglementarea transnistreană Diaspora descoperă PLDM