Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Adunarea cetăţenilor a constituit Grupul de initiativa pentru desfăşurarea referendumului republican de modificare a Constituţiei Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 februarie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Adunarea cetaţenilor Republicii Moldova a constituit sâmbătă, 23 februarie, Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican în vederea modificării modului de alegere a preşedintelui R. Moldova şi a deputaţilor în Parlament. Peste patru mii de persoane, reprezentanţi din toate raioanele republicii, inclusiv UTA Găgăuz Yeri, s-au adunat în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet pentru a participa la aceasta acţiune populară.

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat din Republica Modova, Mihai Godea, care a deschis Adunarea cetatenilor, a declarat că “din această zi a demarat numărătoarea inversă pentru cei care au guvernat Republica Moldova timp de şapte ani”.

Luînd cuvîntul în faţa asistenţei, Vladimir Filat, preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Republica Modova, a menţionat că “suntem martorii unei republici, în care totul este controlat de o singură persoană: procuratură, guvern, securitate, presa etc. Cetăţenii înţeleg că lucrurile merg într-o direcţie greşită, iar continuarea acestui curs antipopular poate duce la falimentul total al Republicii Moldova, cu repercusiuni grave pentru toată populaţia. Revenirea la formula în care şeful statului va fi ales prin scrutin general şi direct de către întreg poporul va înlătura dezechilibrul dintre ramurile puterii, va scoate preşedintele ţării de sub influenţa unui singur partid, va imprima credibilitate rolului său de arbitru şi mediator, între ramurile puterii, intre putere şi societate si intre putere si opoziţie”, a spus Filat.

Imperfectiunile legale au condus si la discreditarea Legislativului, a continuat liderul Partidului Liberal-Democrat. “Pentru a apropia deputatul de problemele societăţii, pentru a spori gradul lui de responsabilitate, cetăţenii propun trecerea la sistemul mixt de alegere a Parlamentului, adică 50 la sută din deputaţi pe circumscripţii uninominale şi 50 la sută pe liste de partid. Aceasta, evident, va echilibra interesele centrale cu cele locale şi va pune deputatul sub un real si direct control din partea alegătorului. Ţineţi minte această zi — 23 februarie 2008. A demarat proiectul de reconstrucţie a Moldovei”, a incheiat discursul său în fata cetăţenilor Vladimir Filat. Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova a chemat toate structurile, membrii şi simpatizanţii partidului să participe in modul cel mai direct şi activ la toate etapele acţiunii de modificare a Constituţiei.

La rîndul său, Iulian Fruntaşu, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a subliniat că “motivul pentru care am pornit această campanie este responsabilizarea clasei politice”. El a reiterat ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. “Voronin a transformat ţara într-un regim dictatorial latino-american. Suntem oameni liber şi dorim să fim conduşi în direcţia Europei civilizate!”

Iurie Ţap, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat ca preşedintele ţării “a divizat societatea între ai noştri şi ai voştri. Avem nevoie de deputaţi în Parlament, care să fie responsabili în faţa cetăţenilor din teritoriu. Iată de ce propunem să fie aleşi 50% în baza circumscripţiilor electorale”, a spus Iurie Ţap.

În faţa celor prezenţi au mai luat cuvîntul: Mihai Şleahtiţchi (Bălţi), Maria Cibotaru (Ştefan-Vodă), Elena Frumosu (Criuleni), Nicolae Bulat (Soroca).

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova Alexandru Tănase, a prezentat proiectul de lege privind modificarea Constituţiei, prin care se propune ca preşedintele RM să fie ales prin vot direct de către cetăţeni, iar Parlamentul să fie format în baza sistemului electoral mixt: 50 la sută din deputaţi să fie aleşi într-o singură circumscripţie electorală naţională, iar 50 la sută în circumscripţii uninominale.

Adunarea cetăţenilor a susţinut unanim proiectul de lege privind modificarea Constituţiei şi a adoptat Hotarîrea privind crearea Grupului de iniţiativă în vederea desfăşurării Referendumului republican.

Grupul de iniţiativă, care va colecta cele 200.000 de semnături necesare pentru organizarea referendumului, a fost constiutuit din 1608 persoane şi va fi condus de Vladimir Filat (preşedinte), Alexandru Tănase (vicepreşedinte) şi Ştefan Creangă (secretar). Documetele adoptate la Adunarea cetăţenilor urmează să fie depuse la Comisia Electorală Centrală pentru a fi înregistrate.

Serviciul de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova
Hotărîrea adunării cetăţenilor pentru crearea Grupului de iniţiativă în vederea desfăşurării referendumului republican pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova Comunicat de presă cu privire la tentativa de răfuială politică a regimului comunist cu postul de radio “Vocea Basarabiei”