Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la situaţia economică şi socială din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 4 iunie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu profundă îngrijorare că situaţia economică şi socială din Republica Moldova cunoaşte o degradare vertiginoasă. Majorarea esenţială a preţurilor la carburanţi în ajunul campaniei de recoltare a producţiei agricole, precum şi creşterea preţurilor la principalele produse alimentare demonstrează caracterul antisocial al politicilor partidului de guvernămînt şi incapacitatea acestuia de a reacţiona prompt şi adecvat la noile provocări economice.

Creşterea, în doar cîteva luni, a preţurilor la carburanţi cu circa 30 la sută loveşte necruţător activitatea economică, în general, şi sectorul agrar, în special. Cei antrenaţi în acest sector sunt puşi în imposibilitatea de a-şi recupera, măcar parţial, pierderile suportate în urma secetei din anul 2007. Promisiunile de subvenţionare şi susţinere din partea Guvernului au rămas pentru marea majoritate dintre agricultori doar pe hîrtie, susţinerea fiind direcţionată exclusiv spre cîteva companii loiale actualei puteri.

Explozia preţurilor la produsele alimentare nu este doar efectul crizei la nivel mondial, ci şi rezultatul unei politici de concentrare a comerţului de către structurile comerciale mari pe piaţa internă, protejate de putere, inclusiv şi prin eliminarea comerţului în bază de patentă. Panica determină populaţia să reacţioneze ca şi în condiţii de criză, procurînd tot ce se poate: zahăr, ulei, orez şi alte produse.

Cu toate că suntem în prag de criză economică şi socială, autorităţile nu reacţionează în nici un fel, nemaivorbind de elaborarea unui program de măsuri anti-criză.

Partidul Liberal Democrat din Moldova cere ca supraveniturile bugetare obţinute din creşterea preţurilor să fie alocate imediat şi necondiţionat pentru compensaţii nominative păturilor grav afectate de scumpiri, cum sunt pensionarii, familiile cu mulţi copii şi invalizii etc., cei care au cu adevărat nevoie de sprijin. Este inadmisibilă folosirea şi în continuare a acestor supravenituri pentru sprijinul clientelei politice, sporirea bunăstării demnitarilor de stat, pentru reparaţia unor edificii de stat, pentru achiziţionarea de noi autoturisme şi alte beneficii pecuniare personale.

Totodată, cerem liberalizarea activităţilor economice şi, în special, al comerţului intern, fapt ce ar contribui la demonopolizarea şi, respectiv, la reducerea ritmurilor de creştere a preţurilor. În această situaţie de criză şi incertitudine, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere convocarea de urgenţă a unui comitet anti-criză, care să ia măsuri imediate pentru combaterea şi atenuarea efectelor creşterii preţurilor.

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă privind condamnarea încălcării drepturilor omului in raionul Teleneşti Declaraţie cu privire la modul netransparent şi ilegal de administrare a ajutoarelor umanitare oferite Republicii Moldova pentru diminuarea efectelor secetei din anul 2007