Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă privind condamnarea încălcării drepturilor omului in raionul Teleneşti

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 iunie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 1 iunie, în incinta Consiliului raional Teleneşti a avut loc adunarea cetăţenilor cu privire la respectarea drepturilor omului în raionul Teleneşti. La întrunire au participat peste 250 de cetăţeni din toate localităţile raionului, primari, consilieri locali şi raionali, profesori, medici, fermieri, oameni de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale de profil, ai mass-media naţionale şi locale, precum şi ai conducerii Partidului Liberal Democrat din Moldova.

La eveniment au fost invitaţi Procurorul şi Comisarul de poliţie, care, în virtutea funcţiilor deţinute, sunt direct responsabili de respectarea drepturilor omului. Aceştia, însă, au ignorat invitaţia.

Cei care au luat cuvîntul au adus exemple concrete de încălcare flagrantă a drepturilor omului, exprimate prin interogări ilegale, distrageri de la îndeplinirea obligaţiunilor de serviciu, ameninţări, intimidări. Încalcîndu-se normele procesuale, la aceste acţiuni abuzive au participat rudele unor demnitari de stat — reprezentanţi ai altui partid — fapt ce nu a deranjat în nici un fel organele de drept.

Participanţii la întrunire au menţionat că în raion a fost instaurată teroarea faţă de membrii Partidului Liberal Democrat din Moldova, cu scopul clar de a stopa aderarea noilor membri, colectarea semnăturilor pentru iniţierea Referendumului republican privind modificarea Constituţiei, acţiunile cetăţeneşti în favoarea semnării Convenţiei privind micul trafic la frontieră.

La rîndul lor, Vlad Filat, preşedintele PLDM, deputat în Parlament, Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al PLDM, Teo Cîrnaţ, director executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova si-au exprimat solidaritatea cu cetăţenii raionului Teleneşti şi s-au arătat hotărîţi să le apere drepturile.

Adunarea cetăţenilor a adoptat o Rezoluţie, în care condamnă acţiunile ilegale ale puterii faţă de membrii Partidului Liberal Democrat din Moldova şi cere Parlamentului să creeze o comisie specială pentru investigarea acestor abuzuri. De asemenea, s-a solicitat convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului raional Teleneşti, la care să fie pusă în discuţie situaţia creată în raion.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă privind constatarea de către CHDOM a violării drepturilor omului faţă de membrii PLDM Declaraţia PLDM cu privire la situaţia economică şi socială din Republica Moldova