Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Apelul PLDM către statele-membre şi instituţiile UE vizavi de implicarea lor în procesul de democratizare a ţării

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 iulie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Luînd act de Declaraţia comună din 18 iulie 2008 despre starea democraţiei şi a libertăţii de exprimare în Republica Moldova, semnată de ambasadorii statelor şi instituţiilor UE, acreditaţi la Chişinău, declaraţie în care au fost menţionate derapajele antidemocratice ale coaliţiei de guvernare (Partidul Comuniştilor, PPCD şi PD), între care “intensificarea acţiunilor unor organe de stat de hărţuire a diferitor partide politice sau susţinători ai programelor acestora”;

Ţinînd cont de Moţiunea Bundestag-ului din 25 iunie curent, în care, între altele, se menţionează că “ridicarea pragului electoral pînă la 6% în ajunul alegerilor parlamentare din 2009, interzicerea formării coaliţiilor electorale, precum şi blocarea accederii în anumite funcţii publice a persoanelor cu cetăţenie dublă sau multiplă pun sub semnul întrebării progresele atinse deja în procesul de democratizare”;

Reiterînd necesitatea adoptării unei Rezoluţii urgente a Parlamentului European privind derapajul antidemocratic în Republica Moldova şi violarea drepturilor omului, idee promovată de către liberal-democraţi,

PLDM constată:

  1. Declaraţia menţionată reprezintă o probă în plus a celor susţinute de către liberal-democraţi pe parcursul ultimilor luni, problema majoră constituind nu atît modificarea tehnică a Codului Electoral şi a altor acte legislative, cît ascensiunea autoritarismului în societatea moldovenească, în care este sfidat făţiş dreptul cetăţeanului de a alege liber şi nestingherit partidul sau blocul electoral care îl reprezintă.
  2. Fraudarea alegerilor din 2009 se produce de pe acum, prin intermediul hărţuirii partidelor de opoziţie, îngrădirea accesului liderilor opoziţiei la Televiziunea publică, manipularea CCA pentru a menţine supremaţia mediatică a coaliţiei de guvernare prin intermediul atribuirii licenţelor pentru frecvenţe.
  3. Îngrădirea libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prin utilizarea abuzivă a măsurilor de detenţie şi tortură, violarea libertăţii la expresie, inclusiv în Internet, concreşterea lumii interlope cu înalţi funcţionari de stat în gestionarea traficului de oameni şi droguri, subminarea autonomiei universitare şi marginalizarea instituţiilor private în domeniul învăţămîntului, instaurarea cenzurii prin modificările operate la Legea privind activitatea editorială etc.

Avînd în vedere derapajele menţionate mai sus, PLDM solicită statelor-membre ale UE şi instituţiilor Uniunii Europene, Consiliului Europei, precum şi SUA:

  1. Condiţionarea explicită a asistenţei financiare şi tehnice de revenirea la pragul electoral de 4% şi alianţele electorale, accederea într-o funcţie publice indiferent de deţinerea unei cetăţenii străine, accesul imediat şi neîngrădit al opoziţiei la Televiziunea publică.
  2. Monitorizarea intruzivă a procesului democratic în Moldova în timp real, stopînd practica hărţuirii opoziţiei democratice şi excluzînd utilizarea ajutoarelor umanitare pentru scopuri electorale.
  3. Condiţionarea continuării negocierilor în problema unui nou Acord cu UE, care va succeda APC, de revenirea imediată la practicile şi politicile unui stat democratic.
  4. Exercitarea presiunii în vederea combaterii corupţiei în mediul înalţilor funcţionari, a traficului de persoane şi stoparea practicii de imixtiune politică în mediul de afaceri.
  5. Menţinerea monitorizării Consiliului Europei pînă în momentul onorării tuturor angajamentelor asumate (funcţionarea unei justiţii independente, eradicarea corupţiei, respectarea libertăţii la libera exprimare, a dreptului la asociere, consolidarea autonomiei locale, etc.).

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă cu privire la iniţiativa Partidului Liberal Democrat din Moldova de instituire a cadrului de dialog şi cooperare între AMN, PL şi PLDM Comunicat de presă cu privire la acţiunea flash mob, desfăşurată de Tineretul Liberal Democrat din Moldova