Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţie a PLDM privind situaţia critică din agricultură

|versiune pentru tipar||
PLDM / 11 septembrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că criza din sectorul agrar se aprofundează. În condiţiile în care, producţia agriculturii şi industriei de prelucrare asigură circa 40% din veniturile din export, iar în sectorul agrar sunt angajaţi peste 36% din populaţia economic activă, atitudinea guvernării faţă de activitatea economică de bază şi a sursei principale de venit în mediul rural este iresponsabilă şi provoacă efecte distrugătoare.

Insuficienţa sistemului de susţinere a agriculturii, subdezvoltarea pieţei agricole, de rînd cu politicile monetare neadecvate, afectează dramatic competitivitatea produselor moldoveneşti, contribuind la înlocuirea lor cu cele de import. În aceste condiţii, au de cîştigat importatorii şi intermediarii în detrimentul producătorilor locali.

Subvenţiile în agricultură sunt insuficiente, iar repartizarea lor se efectuează netransparent şi de o manieră clientelară. Totodată, lipsesc sursele de creditare pe termen lung, iar mecanismul de implementare a creditării ipotecare lipseşte cu desăvîrşire. Acest lucru creează deficienţe serioase în dezvoltarea infrastructurii, mai ales a celei de depozitare şi de transportare a produselor agricole.

O situaţie critică se atestă şi în domeniul exportului de produse agricole. Barierele create la exportul vinului în vrac, aplicarea practicilor directiviste la acordarea serviciilor de transport de către ÎS “Calea Ferată a Moldovei” pun producătorii în imposibilitatea de a-şi onora angajamentele contractuale. În acelaşi timp, înţelegerile corporative privind depozitarea mărfurilor agricole, în special a cerealelor, sunt discriminatorii şi presante asupra producătorilor de materii prime agricole şi reprezintă practici monopoliste în domeniu.

Lipsa de transparenţă şi protecţionismul domină procesul organizării şi desfăşurării aşa ziselor “licitaţii” pentru achiziţionarea cerealelor în rezerva de stat. Guvernul a gestionat achiziţiile în anul curent într-un mod netransparent şi a favorizat companiile afiliate puterii.

Pentru redresarea situaţiei din sectorul agrar, cerem Guvernului să întreprindă neîntîrziat următoarele acţiuni:

PLDM a comemorat 11 septembrie PLDM sprijină candidatura lui Tudor Panţîru la alegerile pentru Parlamentul României