Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Congresul II al Partidului Liberal Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 septembrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 27 septembrie curent, la Bălţi, în incinta Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” şi-a desfăşurat lucrările Congresul al II-lea al Partidului Liberal Democrat din Moldova. La Congres au participat 547 de delegaţi din partea organizaţilor teritoriale ale partidului, reprezentînd peste 23 de mii de membri ai PLDM şi 195 de invitaţi, în mare parte membri ai partidului, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a dat citire mesajelor de salut către participanţii la Congres din partea dlui Călin Popescu Tăriceanu, Prim-ministrul României, preşedintele Partidului Naţional Liberal, şi din partea dlui Emil Boc, preşedintele Partidului Democrat-Liberal din România.

Congresul a luat în dezbatere probleme ce ţin de activitatea Partidului Liberal Democrat din Moldova în perioada dintre congrese, modificarea şi completarea Statutului PLDM, precum şi chestiuni ce ţin de actualitatea internă a Republicii Moldova.

Raportul de activitate a PLDM a fost prezentat de preşedintele partidului, Vlad Filat. În debut, liderul liberal-democrat şi-a exprimat recunoştinţa pentru gazdele Congresului şi a menţionat ca alegerea municipiului Bălţi n-a fost întîmplătoare. Ea a reprezentat expresia eforturilor constante ale PLDM de a promova valorile liberal democrate şi europene pe întreg teritoriul ţării, indiferent de culoarea politică a organelor administraţiei publice locale.

Preşedintele partidului a făcut o amplă trecere în revistă a activităţii în perioada dintre congrese. În acest răstimp, PLDM a reuşit să se impună în viaţa politică ca un partid — acţiune, un partid modern, democratic, reformator şi european, a demonstrat că are forţa şi potenţialul necesar pentru a schimba lucrurile în bine în Republica Moldova. Vlad Filat a declarat că, începînd cu ziua de 27 septembrie 2008, PLDM a intrat în campania electorală. În finalul raportului, preşedintele PLDM a afirmat că “Republica Moldova va ieşi din perioada neagră care a marcat începutul de secol, iar echipa PLDM va intra în istorie ca o generaţie de politicieni care au îndreptat Moldova pe drumul normalităţii şi a redat cetăţeanului sentimentul de libertate şi demnitate”.

În dezbateri au luat cuvîntul Alexandru Tănase şi Mihai Godea, prim-vicepreşedinţi ai PLDM, Liliana Palihovici, Iulian Fruntaşu, Mihai Şleahtiţchi, Valeriu Streleţ, Ion Balan, Octavian Grama — vicepreşedinţi ai PLDM, Vitalie Nagacevschi, preşedintele Asociaţiei “Juriştii pentru Drepturile Omului”, Tatiana Rusnac, director-adjunct al Colegiului de Arte din Soroca, Tudor Deliu, profesor la Academia de Administrare Publică, Elena Frumosu, şefa direcţiei Cultura din raionul Criuleni, Nicolae Olaru, antreprenor, preşedintele organizaţiei teritoriale Rezina, Ion Istrati, avocat, preşedintele organizaţiei teritoriale Hînceşti, Iurie Chiorescu şi George Mocanu, reprezentanţi ai organizaţiei de tineret a partidului.

La congres a luat cîvîntul şi Sergiu Gogu, vicepreşedintele raionului Căuşeni, care a aderat la PLDM chiar în ziua congresului.

Vorbitorii au fost unanimi în ideea că PLDM are capacitatea şi forţa necesară pentru a readuce Republica Moldova în albia dezvoltării democratice, iar viitoarele alegeri parlamentare oferă liberal-democraţilor această şansă istorică.

În contextul ajustării la noile norme ale Legii privind partidele politice, delegaţii la congres au adoptat modificările în Statutul PLDM. Congresul a adoptat declaraţia politică, care expune viziunea PLDM asupra situaţiei din ţară.

Participanţii la Congres au fost salutaţi de Mihai Volontir, artist al poporului din Republica Moldova.

După închiderea lucrărilor Congresului, cei 742 de participanţi au depus flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul mun. Bălţi.

Serviciul de presă al PLDM
Declaraţie politică a Congresului II al Partidului Liberal Democrat din Moldova Memoriu al PLDM pentru semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră