Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Memoriu al PLDM pentru semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 octombrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova
Către:
Parlamentul European
Comisia Europeană, E.S. Doamna Benita Ferrero-Waldner, Comisar pentru Politica Externă şi Politica Europeană de Vecinătate

Cetăţenii Republicii Moldova continuă să se confrunte cu probleme majore în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la libertatea circulaţiei în spaţiul statelor-membre ale Uniunii Europene. Dar dincolo de chestiunea principială a libertăţii de circulaţie în spaţiul european şi a reciprocităţii relaţiilor între state, Memoriul în cauză se referă exclusiv la micul trafic la frontieră. Acesta implică o circulaţie limitată a cetăţenilor rezidenţi în zona de frontieră a Uniunii Europene.

România a transmis autorităţilor Republicii Moldova proiectul Convenţiei privind micul trafic la frontieră la 26 martie 2008. Însă acest proiect a fost blocat de Chişinăul oficial din considerente formale ce vizează relaţiile dintre cele două state. Astfel, s-a făcut abstracţie de faptul că documentul este unul comunitar şi depăşeşte cadrul relaţiilor bilaterale.

Semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră ar impulsiona relaţiile social-economice în zona de frontieră şi ar crea un climat de stabilitate şi deschidere la frontiera Uniunii Europene.

Avînd în vedere poziţia Guvernului Republicii Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat la 11 mai 2008, întruniri ale cetăţenilor din raioanele Briceni, Edineţ, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Străşeni, Hînceşti, Cimişlia, Leova, Cantemir şi Cahul, la care au participat peste 5000 de oameni. Aceste întruniri au avut drept scop informarea cetăţenilor despre prevederile Convenţiei şi beneficiile pe care le oferă acest document comunitar cetăţenilor din zona de frontieră. Consilieri raionali şi locali, primari, oameni de afaceri, medici, pedagogi, fermieri, tineri şi pensionari au menţionat că dreptul la libera circulaţie nu trebuie politizat, iar realizarea lui va stimula dezvoltarea social-economică în zonă şi va uşura viaţa oamenilor. Numeroşi cetăţeni au semnat o cerere către guvern, pentru ca acesta să urgenteze semnarea Convenţiei. La întruniri au fost adoptate rezoluţii prin care s-a cerut semnarea imediată a Convenţiei, care împreună cu 5810 semnături ale cetăţenilor participanţi la manifestări au fost depuse la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

La 14 mai 2008, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi-a reiterat public poziţia, motivîndu-şi prin aceleaşi argumente refuzul de a semna Convenţia privind micul trafic la frontieră. În aceste condiţii, la 25 mai 2008, PLDM a organizat la Chişinău o mare adunare a cetăţenilor pentru a dezbate atitudinea Guvernului. Peste şapte mii de cetăţeni din toate raioanele republicii, participanţi la adunare, au adoptat o rezoluţie prin care au cerut semnarea neîntîrziată a Convenţiei privind micul trafic la frontiera cu Uniunea Europeană.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a adresat un apel autorităţilor publice locale să sprijine urgentarea semnării Convenţiei. Ca răspuns la apel, consiliile raionale Ungheni, Făleşti, Hînceşti, Nisporeni, Cantemir, Cimişlia, Călăraşi, Ialoveni, Orhei şi Teleneşti, în numele a 911 000 de locuitori ai acestor raioane, au cerut prin decizii speciale Guvernului să semneze Convenţia privind micul trafic la frontieră. În semn de solidaritate cu cetăţenii rezidenţi în zona de frontieră, Consiliul municipal Chişinău, în numele a peste 780 000 de locuitori ai capitalei, a cerut Guvernului să respecte dreptul cetăţenilor la libera circulaţie şi să semneze Convenţia.

La 15 iunie 2008, urmare a poziţiei intransigente a Guvernului referitoare la problema liberei circulaţii, Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat întruniri ale cetăţenilor în 30 de localităţi din zona de frontieră. În cadrul acestor întruniri au fost adoptate rezoluţii prin care cetăţenii au cerut în mod expres respectarea dreptului lor la libera circulaţie şi semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră. Rezoluţiile întrunirilor au fost depuse la Guvern.

La 17 iulie curent, PLDM a depus la Guvern deciziile consiliilor raionale şi decizia Consiliului municipal Chişinău, împreună cu 10 731 de semnături ale cetăţenilor în sprijinul Convenţiei.

La toate acţiunile publice, cetăţenii Republicii Moldova şi-au exprimat recunoştinţa pentru oferta generoasă a Uniunii Europene, care le dă posibilitatea de a circula liber în zona de frontieră.

Contrar voinţei cetăţenilor, Guvernul Republicii Moldova refuză semnarea acestui document important. În situaţia creată, avînd în vedere caracterul comunitar al documentului, Partidul Liberal Democrat din Moldova, roagă respectuos Parlamentul European şi Comisia Europeană să intervină pentru a asigura semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră. Semnarea Convenţiei ar contribui la realizarea Politicii Europene de Vecinătate, ar consolida relaţiile bilaterale între Republica Moldova şi România, ar contribui la stabilitatea regiunii în ansamblu prin evitarea creării unei linii de divizare între UE şi imediata sa vecinătate. Acţiunea în sine s-ar constitui într-un ajutor direct acordat cetăţenilor Republicii Moldova.

Cu respect,
Vladimir Filat,
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Lista anexelor:

  1. Rezoluţiile adunărilor cetăţenilor din raioanele Briceni, Edineţ, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Străşeni, Hînceşti, Cimişlia, Leova, Cantemir şi Cahul pentru libertatea circulaţiei la frontieră, ce s-au desfăşurat la 11 mai 2008
  2. Rezoluţia adunării cetăţenilor pentru libertatea circulaţiei la frontieră, desfăşurată la 25 mai 2008
  3. Rezoluţiile întrunirilor cetăţenilor din localităţile din zona de frontieră pentru libertatea circulaţiei la frontieră, ce s-au desfăşurat la 15 iunie 2008
  4. Deciziile Consiliului municipal Chişinău şi a consiliilor raionale Ungheni, Făleşti, Hînceşti, Nisporeni, Cantemir, Cimişlia, Călăraşi, Ialoveni, Orhei, Teleneşti pentru urgentarea semnării Convenţiei privind micul trafic la frontieră.
Congresul II al Partidului Liberal Democrat din Moldova Comunicat de presă al PLDM cu privire la Memoriul PLDM pentru urgentarea semnării Convenţiei privind micul trafic la frontieră