Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la nerespectarea principiilor autonomiei locale şi stoparea proceselor de descentralizare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 31 octombrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu îngrijorare că guvernarea stopează conştient procesul de descentralizare administrativă şi nu doreşte asigurarea unei autonomii locale reale.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută astăzi, 31 octombrie, aleşii locali, membri ai PLDM: Iurie Ţap, primar de Floreşti, Vladimir Coteţ, viceprimar de Chişinău, Olga Gherman, primar de Verejeni, Teleneşti, Ghenadie Dumanschi, consilier municipal Chişinău, Ion Neagu, primar de Manta, Cahul, au atenţionat opinia publică, asupra faptului că legile ce reglementează activitatea administraţiei publice locale sunt imperfecte, nu funcţionează, ba chiar produc haos în sistemul administartiv.

Pînă în prezent nu a fost adoptata Legea finanţelor publice în redacţie nouă, iar Legea 435 privind descentralizarea administrativă, practic, nu a intrat în vigoare, pe motiv că Guvernul nu a asigurat condiţiile necesare implementării acesteia. Autorităţile publice locale de nivelul I şi II sunt lipsite de resurse financiare pentru gestionarea comunităţilor, iar dezvoltarea unităţilor administrative conduse de reprezentanţii opoziţiei este blocată de puterea centrală prin nealocarea mijloacelor bugetare. Puterea favorizează localităţile conduse de primari comunişti sau independenţi, ceilalţi fiind nevoiţi să facă faţă lucrurilor pe cont propriu.

Odată cu aplicarea cotei 0 la impozitul pe venitul reinvestit de către agenţii economici, majoritatea unităţilor teritorial administrative au fost lipsite de importante resurse proprii. În acelaşi timp, autorităţile centrale au lăsat în grija celor locale instituţiile de învăţămînt, care, de fapt, nu sunt domenii proprii de activitate a administraţiei publice locale. Fără acoperirea financiară corespunzătoare, întreţinerea şi asigurarea cu căldură a acestora este realizată din sursele bugetelor locale, în detrimentul rezolvării problemelor ce ţin de competenţa comunităţilor.

Aleşii locali ai PLDM au făcut apel către reprezentanţii puterii locale de toate nivelele, indiferent de culoarea politică, să insiste asupra necesităţii armonizării şi respectării cadrului normativ existent în domeniu, pentru a asigura o autonomie locală reală şi viabilă.

Serviciul de presă al PLDM
Declaraţia PLDM cu privire la reinstalarea lui Gheorghe Papuc în funcţia de Ministru de Interne Comunicat de presă al PLDM cu privire la organizarea de către PLDM a unei acţiuni publice în sprijinul respectării drepturilor omului, libertăţii presei, liberei exprimări şi informării corecte şi obiective a cetăţenilor