Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Rezoluţia mitingului în sprijinul presei libere şi a dreptului cetăţenilor la o informare corectă şi obiectivă

|versiune pentru tipar||
PLDM / 9 noiembrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Noi, participanţii la mitingul în sprijinul presei libere şi a dreptului cetăţenilor la o informare corectă şi obiectivă, constatăm că guvernarea comunistă şi aliaţii săi poartă un război total împotriva instituţiilor independente de presă, încălcând flagrant drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Libertatea presei este îngrădită, instituţiile media libere sunt supuse unor presiuni constante pentru criticele aduse guvernării. Jurnaliştii independenţi sunt hărţuiţi, intimidaţi, supuşi unor atacuri banditeşti sau purtaţi prin instanţe de judecată. Activitatea publicaţiilor independente este blocată frecvent de controale nejustificate, percheziţii ilegale, sechestrări de conturi şi de tiraje.

De la tribuna forului legislativ suprem coaliţia roş-oranj a declanşat o campanie de discreditare cu scopul de a elimina de pe piaţa mediatică o televiziune echidistantă, profesionistă şi de largă audienţă. Aducînd acuzaţii gratuite postului “PRO TV-Chişinău”, coaliţia de guvernămînt urmăreşte anihilarea unei importante surse de informare corectă şi obiectivă a cetăţenilor.

Atacurile recente asupra “Pro TV Chişinău” fac parte dintr-o campanie de strangulare a presei libere şi de subordonare a spaţiului informaţional. Ţinte ale acestei campanii au fost în permanenţă postul de radio “Vocea Basarabiei”, postul de televiziune “JurnalTV”, portalul “UNIMEDIA”, ziarele “Jurnal de Chişinău”, “Timpul”, “Ziarul de Gardă”, “Moldavskie Vedomosti”, mai multe ziare locale. Structurile de represiune ale regimului au fabricat dosare penale postului de radio “Vocea Basarabiei”, directorului cotidianului naţional “Timpul de dimineaţă”, dlui Constantin Tănase, Uniunii Jurnaliştilor, forumiştilor care s-au exprimat critic în adresa regimului Voronin.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a devenit un instrument util al regimului comunist în procesul de instituire a unui control total asupra presei electronice. Licenţele de emisie sunt distribuite exclusiv pe criterii politice. În pofida popularităţii largi de care se bucura, TVR1 a fost lipsit ilegal de dreptul de a emite pe teritoriul Republicii Moldova, iar posturile publice “Antena C” şi “Euro TV” au fost înstrăinate fraudulos şi acaparate de PCRM şi PPCD.

Aşa-zisa reformare a Companiei de Stat “Teleradio-Moldova” în serviciu public a servit drept pretext pentru epurări masive ale jurnaliştilor pe criterii politice şi a asigurat transformarea acesteia într-un organ de propagandă a ideologiei comuniste.

Toate faptele expuse mai sus dovedesc cu prisosinţă că starea democraţiei şi a libertăţii de exprimare în Republica Moldova se află într-o continuă degradare, fapt confirmat şi de reprezentanţii Comisiei Europene, Consiliului Europei, OSCE, “Freedom House” şi ai altor structurilor internaţionale.

Noi, participanţii la miting, ne declarăm solidari cu postul de televiziune “PRO TV — Chişinău”, cu toate instituţiile de presă libere din Republica Moldova. Exprimăm sprijinul nostru pentru jurnaliştii care îşi fac onest meseria, informînd corect şi obiectiv cetăţenii.

Condamnăm cu vehemenţă atacurile puterii comuniste împotriva jurnaliştilor şi a presei independente şi cerem:

Atragem atenţia opiniei publice interne şi internaţionale asupra faptului că abuzurile comise împotriva presei reprezintă un atentat la principiile statului de drept şi pot compromite definitiv procesul electoral pentru alegerile parlamentare din 2009.

Adoptată de participanţi la acţiunea publică organizată de PLDM în Chişinău, Bălţi, Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Cantemir, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni (s. Slobozia Duşca), Donduşeni, Drochia, Dubăsari (s.Cocieri), Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Hînceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocniţa, Orhei, Teleneşti, Rezina, Rîşcani, Sîngerei, Şoldăneşti, Soroca, Ştefan Vodă, Străşeni, Ungheni şi în UTA Găgăuzia.

Comunicat de presă al PLDM cu privire la întrunirea regională a Asociaţiei Pedagogilor Liberal Democraţi Comunicat de presă al PLDM privind mitingul în sprijinul presei libere şi a dreptului cetăţenilor la o informare corectă şi obiectivă