Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM privind mitingul în sprijinul presei libere şi a dreptului cetăţenilor la o informare corectă şi obiectivă

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 noiembrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Duminică, 9 noiembrie 2008, Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o acţiune publică la nivel naţional în sprijinul presei libere şi a dreptului cetăţenilor la o informare corectă şi obiectivă. Evenimentul s-a desfăşurat concomitent în municipiile Chişinău şi Bălţi şi în toate centrele raionale, cu participarea a circa 5000 de cetăţeni.

În deschiderea mitingului de la Chişinău, Preşedintele PLDM, Vlad Filat s-a referit la presiunile exercitate de guvernarea comunistă asupra presei independente. De la instalarea lor la putere, comuniştii au îngrădit în permanenţă dreptul la libera exprimare, dreptul la informarea veridică, obiectivă şi echidistantă a cetăţenilor de către instituţiile publice ale audiovizualului. Eliminarea de pe piaţa mediatică a postului TVR1, atacurile asupra postului de televiziune PRO TV Chişinău, hărţuirea sistematică a postului de radio “Vocea Basarabiei”, a ziarelor “Timpul”, “Jurnal de Chişinău”, “Ziarul de Gardă”, “Moldavskie Vedomosti”, a presei locale, a forumiştilor, acapararea posturilor Euro TV şi Antena “C” sînt doar cîteva cazuri de îngrădire a dreptului la libera exprimare, de persecutare a presei libere.

La miting au luat cuvîntul Constantin Tănase, directorul cotidianului “Timpul de dimineaţă”, Mihai Cimpoi, academician, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor, Val Butnaru, directorul publicaţiei “Jurnal de Chişinău”, Veceaslav Ţîbuleac, directorul postului de radio “Vocea Basarabiei”, Larisa Manole, jurnalist, Nicolae Dabija, redactor-şef al săptămînalului “Literatura şi Arta”, Tudor Panţîru, judecător internaţional, Preşedintele Camerei Speciale a Curţii Supreme de Justiţie din Kosovo.

La mitingurile de la Bălţi şi din centrele raionale au participat oameni de cultură, reprezentanţi ai presei independente şi ai organizaţiilor neguvernamentale. Vorbitorii au condamnat acţiunile de limitare a libertăţii presei la care se dedă guvernarea comunistă de la Chişinău. Participanţii la mitinguri au cerut încetarea persecutărilor jurnaliştilor şi a publicaţiilor independente. Atacurile asupra postului de televiziune PRO TV Chişinău au fost calificate ca o încercare de a priva cetăţenii de acces la o sursă de informare corectă şi obiectivă. Vorbitorii au constatat că IPNA “Teleradio-Moldova” continuă să fie un organ de propagandă comunistă, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului — un exponent al intereselor puterii. Participanţii la acţiune s-au solidarizat cu jurnaliştii şi instituţiile media persecutate şi intimidate de regimul Voronin.

Acţiunile de solidarizare cu presa liberă organizate de PLDM s-au încheiat cu adoptarea rezoluţiilor, în care au fost condamnate practicile guvernării de hărţuire a presei libere, atacurile asupra postului de televiziune PRO TV Chişinău. Manifestanţii au cerut respectarea dreptului la libera exprimare, la informarea corectă şi obiectivă a cetăţenilor. Rezoluţiile, însoţite de un Memoriu, vor fi transmise Consiliului Europei, Parlamentului European şi Comisiei Europene.

Serviciul de presă al PLDM
Rezoluţia mitingului în sprijinul presei libere şi a dreptului cetăţenilor la o informare corectă şi obiectivă Declaraţia PLDM faţă de Memorandumul privind depăşirea crizei termoenergetice din municipiul Chişinău