Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM faţă de Memorandumul privind depăşirea crizei termoenergetice din municipiul Chişinău

|versiune pentru tipar||
PLDM / 12 noiembrie 2008
Partidul Liberal Democrat din MoldovaPe data de 11 noiembrie 2008, Consiliul Municipal Chişinău a aprobat, cu votul consilierilor PCRM, PPCD şi PL, Memorandumul privind depăşirea crizei termoenergetice din municipiul Chişinău. Consilierii PLDM au votat împotriva deciziei respective din următoarele considerente:
  1. Memorandumul nu poartă semnătura unor părţi, care şi-ar asuma responsabilitatea pentru realizarea lui.
  2. Memorandumul nu oferă soluţii de durată pentru depăşirea crizei termoenergetice din capitală. Efectele lui sînt limitate pînă la sfârşitul anului 2008, după care problemele vor deveni şi mai acute.
  3. Memorandumul ascunde în sine o schemă de înstrăinare a unor bunuri din proprietatea publică de către anumite grupuri de interese, care au şi creat intenţionat această situaţie de criză. Scopul urmărit este curăţirea de datorii a CET-urilor şi privatizarea lor ultrerioră.
  4. Memorandumul nu arată surse credibile şi sigure de acoperire financiară. Împrumutul de la Guvern şi creditele contractate de la băncile comerciale nu pot fi decît o măsură temporară, care va agrava situaţia bugetului municipiului Chişinău. Vinderea terenurilor cu o suprafaţă de 35 ha pentru onorarea împrumutului şi a creditelor într-un termen restrîns de doar o lună este o misiune imposibilă în condiţii normale şi transparente. Beneficiarii acestor terenuri sînt deja cunoscuţi, iar Memorandumul serveşte doar ca acoperire “legală” pentru demararea tranzacţiei.
  5. Băncile comerciale menţionate în Memorandum nu au fost selectate transparent şi legal, ci după gradul lor de afiliere la interesele clanului Voronin.
  6. Volumul compensaţiilor ce urmează a fi alocat pentru cetăţeni este enorm şi nu va putea fi acoperit financiar de către bugetul municipal nici în 2008 şi nici în 2009. Acţionînd în interesul anumitor grupuri politico-financiare şi profitînd de incompetenţa administraţiei publice locale, Guvernul întinde o capcană consumatorilor, care vor suporta consecinţele unor majorări de tarife sau deconectări de la căldură în plină iarnă.

PLDM consideră că această criză este generată artificial de cercuri interesate să acumuleze capital electoral şi financiar pe seama suferinţelor cetăţenilor. A supune sute de mii de oameni la chinurile frigului reprezintă un act de o cruzime fără margini ce poate fi asimilat unui genocid săvîrşit cu premeditare. Această crimă nu se justifică nici prin problemele economice, nici prin neînţelegerile dintre administraţia locală şi centrală.

PLDM condamnă atitudinea iresposabilă şi cinică a factorilor, care au împiedicat conectarea la timp a celor două sectoare la agentul termic şi i-au transformat pe oamenii simpli în ostatici ai unor jocuri politice.

PLDM cheamă administraţia centrală şi locală să identifice soluţii urgente de asigurare stabilă a populaţiei cu agent termic, în baza contractelor directe între furnizor şi consumator, aşa cum prevede Legea 1525 cu privire la energetică.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM privind mitingul în sprijinul presei libere şi a dreptului cetăţenilor la o informare corectă şi obiectivă Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova