Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM privind respectarea drepturilor omului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 decembrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că situaţia drepturilor omului în Republica Moldova se află în continuă degradare. În anii guvernării comuniste, drepturile omului au fost încălcate în mod flagrant, guvernarea comunistă recurgînd la arestări şi deposedări ilegale, la intentarea dosarelor penale cu substrat politic. Nerespectarea drepturilor omului a îngrijorat deopotrivă opinia publică naţională, cît şi organismele europene şi internaţionale, care au atenţionat în repetate rînduri asupra necesităţii asigurării de către instituţiile publice din ţara noastră a respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Partidul Comuniştilor nu numai că nu a întreprins nimic pentru ameliorarea situaţiei, ci dimpotrivă, prin acţiunile sale a limitat şi constrîns în permanenţă drepturile cetăţenilor.

Guvernarea încalcă constant dreptul fundamental al cetăţenilor la o viaţă decentă. Comuniştii au transformat Republica Moldova în cea mai săracă ţară a Europei, făcînd din sărăcie o carte de vizită a ţării. Majoritatea cetăţenilor trăiesc în sărăcie absolută, ceea ce demonstrează falimentul politicii social-economice de 8 ani a guvernării comuniste.

Libertatea presei din Republica Moldova a fost supusă permanent unor limitări îngrijorătoare. Puterea încearcă să controleze mijloacele de informare în masă, atît publice cît şi private, şi să le utilizeze ca instrumente propagandistice împotriva opoziţiei. În acelaşi timp, instituţiile de presă, care au o politică editorială independentă, sunt intimidate, persecutate şi chiar eliminate de pe piaţa mediatică.

Guvernarea îngrădeşte dreptul cetăţenilor la libera asociere. Campania de hărţuire a partidelor politice, prin intermediul structurilor guvernamentale, urmăreşte eliminarea din competiţia politică a opoziţiei democratice. Este încălcat, de asemenea, dreptul cetăţenilor privind participarea la procesul decizional. În anii guvernării comuniste toate iniţiativele de desfăşurare a referendumurilor naţionale în probleme importante pentru evoluţia democratică a Republicii Moldova au fost blocate de către guvernanţi. Regimul comunist a subminat funcţionarea instituţiilor democratice şi a limitat pluralismul politic.

Prin subordonarea sistemului judiciar, guvernarea încalcă dreptul cetăţenilor la o justiţie echitabilă. La ora actuală autocraţia a devenit sursa legii care submină independenţa judiciară.

Puterea încalcă grav dreptul cetăţenilor la libera circulaţie. Refuzul de a semna Convenţia privind micul trafic la frontieră, privează peste un milion de cetăţeni de dreptul de a circula liber în zona de frontieră a Uniunii Europene.

Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că respectarea drepturilor omului este condiţia de bază a unui stat democratic, a unei societăţi în care demnitatea şi valoarea cetăţeanului sunt protejate.

Campania “De la uşă la uşă” a ajuns la Leova Declaraţia PLDM în legătură cu refuzul CCA de a prelungi licenţa de emisie pentru PRO TV Chişinău