Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Rezoluţia mitingului în susţinerea respectării drepturilor omului, a libertăţii presei şi a postului de televiziune PRO TV

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 decembrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Noi, participanţii la mitingul în susţinerea drepturilor omului, a libertăţii presei şi a postului de televiziune PRO TV, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu situaţia creată în aceste domenii înainte de alegerile parlamentare din 2009. Puterea de la Chişinău a declanşat o campanie fără precedent de intimidare, denigrare şi anihilare a opoziţiei democratice şi a presei libere. Comuniştii folosesc în acest scop toate mijloacele, inclusiv structurile de forţă ale statului şi mass media publică.

Pe durata aflării comuniştilor la putere, situaţia în domeniul drepturilor omului a degradat continuu, guvernarea încălcînd în mod constant cele mai elementare drepturi şi libertăţi. Îngrădirea drepturilor la libertatea cuvîntului, la libera asociere, la libera circulaţie, la participarea în procesul decizional, deposedările ilicite, preluarea afacerilor prospere ş.a. sunt dovada practicilor totalitare aplicate de guvernare în raport cu propriii cetăţeni.

Instituţiile de presă libere au devenit ţinta atacurilor virulente din partea coaliţiei de guvernare roş-oranj, care încearcă să le elimine pentru a institui controlul total asupra spaţiul informaţional din ţară. În ultimii ani au devenit tot mai frecvente cazurile de agresiune împotriva jurnaliştilor, de îngrădire a accesului la informaţie, de violare a dreptului la libera exprimare, de hărţuire şi intimidare a presei.

Pentru a se răfui cu mass media libere, puterea aplică practica controalelor neîntemeiate, intentării dosarelor penale sau chiar maltratarea fizică şi reţinerea ilegală a jurnaliştilor. Comuniştii au recurs la sistarea retransmisiei postului de televiziune TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova, iar mai multor radiodifuzori locali li s-a refuzat neîntemeiat prelungirea licenţei de emisie, pentru a priva cetăţenii de surse de informare credibile. În acelaşi context se înscriu şi atacurile asupra PRO TV şi refuzul CCA de a prelungi de drept licenţa de emisie pentru acest post de televiziune. Prin aceste acţiuni guvernarea şi grupurilor politico-financiare afiliate urmăresc monopolizarea spaţiului informaţional din Republica Moldova.

Noi, participanţii la miting, considerăm că respectarea drepturilor şi libertăţilor omului şi libertatea presei sunt condiţii de bază ale funcţionării unui stat democratic. Ne solidarizăm cu jurnaliştii de la postul PRO TV, cu toţi cei care îşi fac onest meseria, informînd corect şi obiectiv cetăţenii.

Condamnăm cu vehemenţă încălcările flagrante ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, atacurile puterii comuniste împotriva jurnaliştilor şi a presei independente şi cerem:

Atragem atenţia opiniei publice interne şi internaţionale asupra faptului că abuzurile comise împotriva drepturilor omului şi a presei reprezintă un atentat la principiile statului de drept, afectează climatul politic din ţară şi pot compromite definitiv alegerile parlamentare din 2009.

Serviciul de presă al PLDM
PLDM a instalat două corturi pentru colectarea semnăturilor Declaraţia PLDM cu privire la abuzurile organelor de forţă