Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la proiectul Concepţiei privind reflectarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de către instituţiile audiovizualului din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 12 ianuarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova a luat act de proiectul Concepţiei privind reflectarea campaniei electorale de către instituţiile audiovizualului, elaborat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. PLDM constată că proiectul are carenţe de ordin juridic şi a fost elaborat de o manieră să favorizeze Partidul Comuniştilor şi acoliţii acestuia în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Unul din scopurile ascunse ale proiectului Concepţiei este de a determina posturile independente de televiziune şi de radio să renunţe la reflectarea campaniei electorale, pentru a lipsi partidele de opoziţie de posibilitatea promovării mesajelor şi platformelor politice prin mijloacele audiovizualului.

Proiectul Concepţiei favorizează candidaţii care deţin funcţii de conducere de rang republican şi raional, permiţînd instituţiilor audiovizualului să reflecte vizitele lor de lucru şi participarea la diverse evenimente publice. În aceste condiţii, conform practicii anterioare, prezenţa funcţionarilor de rang republican şi raional în buletinele de ştiri, difuzate de posturile publice şi cele controlate de putere, va fi asigurată pe întreaga durată a campaniei electorale.

Proiectul Concepţiei nu stabileşte un preţ unic la publicitatea electorală pentru toţi concurenţii electorali. Această lacună lasă loc pentru favoritism şi abuzuri din partea mediilor controlate de putere.

Proiectul Concepţiei permite CCA să intervină în politica editorială a posturilor de radio şi de televiziune şi să se manifeste în calitate de instrument de presiune asupra mijloacelor audiovizualului.

În conformitate cu prevederile proiectului Concepţiei, reglementarea litigiilor apărute între radiodifuzori şi concurenţii electorali este lăsată la discreţia CCA şi CEC. Acest lucru crează condiţii pentru tergiversarea examinării litigiilor şi pronunţarea unor decizii părtinitoare. Proiectul Concepţiei oferă mai multe posibilităţi pentru provocarea artificială a litigiilor.

PLDM cere Consiliului Coordonator al Audiovizualului să retragă proiectul Concepţiei pentru definitivarea acestuia. PLDM va depune oficial la CCA un set de amendamente, menit să aducă proiectul în corespundere cu prevederile legale.

PLDM îşi exprimă convingerea că modul de reflectare a campaniei electorale de către instituţiile audiovizualului este decisiv pentru informarea adecvată a cetăţenilor despre procesul electoral şi asigurarea unor alegeri libere şi corecte.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM privind iniţierea procedurii de convocare a sesiunii extraordinare a Parlamentului Republicii Moldova Comunicat de presă al PLDM cu privire la o întrevedere a Preşedintelui PLDM cu Ambasadorul Ucrainei la Chişinău