Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la necesitatea asigurării exercitării dreptului de a alege cetăţenilor Republicii Moldova plecaţi peste hotare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 ianuarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Alegerile parlamentare din 2009 sunt hotărîtoare pentru viitorul Republicii Moldova. Autorităţile statului sunt obligate să asigure condiţiile necesare pentru participarea la vot a unui număr cît mai mare de alegători, inclusiv a cetăţenilor, care în ziua alegerilor se află în afara Republicii Moldova. Practica scrutinelor parlamentare anterioare demonstrează că numărul insuficient de secţii de votare deschise în străinătate, a făcut imposibilă exercitarea de către concetăţenii noştri a dreptului constituţional de a alege.

Codul Electoral obligă Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice moldoveneşti să creeze condiţii adecvate pentru participarea la alegeri a cetăţenilor aflaţi în străinătate. Contrar acestor obligaţiuni, autorităţile Republicii Moldova nu întreprind măsurile necesare pentru a asigura exercitarea dreptului de vot a sute de mii de cetăţeni, care se află în afara ţării în ziua scrutinului.

Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că neasigurarea condiţiilor legale de participare la vot a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate constituie o încălcare în fapt a dreptului lor constituţional de a alege şi diminuează considerabil gradul de reprezentativitate al viitorului Parlament.

În vederea asigurării efective a dreptului de vot al cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare în ziua alegerilor, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere Guvernului Republicii Moldova şi Comisiei Electorale Centrale:

  1. Să deschidă un număr suficient de secţii de votare în ţările în care există comunităţi ale cetăţenilor moldoveni.
  2. Să asigure desfăşurarea unor campanii de informare în presa străină privind alegerile parlamentare şi condiţiile de desfăşurare a scrutinului.
  3. Să aloce mijloace financiare pentru asigurarea participării la vot a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării.
Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la aderarea lui Iurie Leancă la PLDM Comunicat de presă al PLDM cu privire la aderarea lui Călin Vieru la PLDM