Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM în susţinerea demersurilor comunităţilor moldovenilor de peste hotare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova susţine demersurile comunităţilor moldovenilor de peste hotare privind necesitatea asigurării condiţiilor optime pentru exercitarea dreptului de vot în cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.

PLDM reaminteşte că a fost unica formaţiune politică din Moldova care a formulat o poziţie clară, principială în această problemă. Am pledat şi vom promova în continuare, prin acţiuni concrete, mesajul privind necesitatea deschiderii secţiilor de votare peste hotare, în localităţile populate de cetăţeni ai Republicii Moldova. Numărul redus de reprezentanţe diplomatice peste hotare, distanţele mari, cheltuielile de deplasare — sînt doar cîteva bariere ce împiedică cetăţenii noştri să participe la votare.

Dreptul cetăţenilor de a vota este consfinţit atît de Constituţie, cît şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi nici o condiţie formală nu poate împiedica exercitarea acestuia. Iar Codul Electoral prevede în mod expres posibilitatea de a deschide secţii de votare peste hotare şi în alte locuri decît în incinta reprezentanţelor diplomatice. Este nevoie doar ca autorităţile să pună în aplicare norma legală.

PLDM îşi asumă public rolul de avocat al moldovenilor aflaţi peste hotare şi cere Guvernului să asigure condiţii efective pentru exercitarea dreptului de vot al acestora. Vom face uz de toate mijloacele legale pentru ca cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare să-şi poată exercita dreptul lor legitim de a vota.

PLDM cere Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Comisiei Electorale Centrale să abordeze cu maximă responsabilitate această problemă şi să o soluţioneze în interesul cetăţenilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

PLDM face apel către întreaga clasă politică şi societatea civilă să susţină demersurile comunităţilor moldovenilor de peste hotare şi să promoveze un mesaj comun în problema asigurării dreptului constituţional al concetăţenilor noştri.

Serviciul de presă al PLDM
PLDM va fi înscris în buletinul de vot cu numărul de ordine 6 Comunicat de presă al PLDM cu privire la mitingul de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare