Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la mitingul de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 8 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat duminică, 8 februarie, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, un miting de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot al cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare. La acţiune au participat peste 4000 de persoane, membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, cetăţeni din capitală şi din toate raioanele ţării.

În adresarea sa către participanţii la acţiunea de protest, Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că PLDM a fost mereu alături de oameni şi “atunci cînd am solicitat ca preşedintele republicii să fie ales direct de către popor, cînd le-au fost încălcate drepturile la libera circulaţie, la libertatea de exprimare, cînd au fost loviţi de inundaţii, cînd au protestat contra ruinării agriculturii, am fost alături de cei care îşi fac onest meseria în presa liberă. Acum suntem alături de cetăţenii moldoveni de peste hotare, care îşi apără dreptul legitim de a vota”. Vlad Filat a anunţat participanţii la miting că, dacă pînă la 22 februarie, nu va fi luată decizia de a deschide secţii de votare în ţările în care există comunităţi ale moldovenilor şi nu doar unde Republica Moldova are misiuni diplomatice, PLDM va organiza o amplă acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a declarat că sute de mii de cetăţeni, care au evadat din “raiul” comunist pentru a putea supravieţui, sunt lipsiţi de dreptul lor legitim de a vota. Fără efortul lor, ţara noastră nu ar fi putut exista, iar guvernarea comunistă, drept răsplată, îi lipseşte de dreptul lor consfinţit în Constituţie.

Cei care au luat cuvîntul: Iuire Ţap, primar de Floreşti, Vitalie Nagacevschi, preşedintele organizaţiei “Juriştii pentru Drepturile Omului” Ion Iovcev, directorul liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, Maria Ciobanu, şefa direcţiei învăţămînt din Nisporeni, diplomatul Iurie Leancă, Veaceslav Ţîbuleac, directorul postului de radio “Vocea Basarabiei”, Andrei Malaşevschi, preşedintele raionului Cantemir, Ghenadie Ciobanu, vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale a Organizaţiilor de Compozitori, Mihaela Spătaru, membru al Organizaţiei de Tineret a PLDM au condamnat unanim regimul Voronin, care, pentru a se menţine la putere şi a-şi proteja proprietăţile, sfidează legislaţia naţională şi internaţională, limitînd sute de mii de concetăţeni în dreptul lor de a alege. Motivele invocate de Comisia Electorală Centrală, precum că legislaţia nu permite deschiderea secţiilor de votare în afara ambasadelor şi consulatelor sunt eronate. Fiind parte a convenţiilor internaţionale în domeniul drepturilor omului, Republica Moldova este obligată să asigure condiţiile necesare pentru ca toţi cetăţenii să-şi poată exercita dreptul la vot.

Participanţii la mitingul de protest au audiat mesajul unui fost profesor de matematică, fost viceprimar de Nisporeni, Valeriu Popa, care se află la muncă în Italia împreună cu toată familia. El a menţionat că moldovenii aflaţi departe de ţară doresc să participe la viaţa publică, nu doar prin a trimite bani acasă, dar şi prin a face uz de dreptul lor de a alege.

În Rezoluţia adoptată, participanţii la mitingul de protest au calificat încălcarea dreptului la vot al cetăţenilor moldoveni din afara ţării drept o tentativă directă de fraudare a alegerilor şi au cerut asigurarea de urgenţă a condiţiilor optime pentru conaţionalii noştri care vor să-şi exercite dreptul lor constituţional.

Rezoluţia mitingului de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare va fi depusă luni, 9 februarie, la Preşedinţie, Parlament şi Guvern.

Serviciul de presă al PLDM
Declaraţia PLDM în susţinerea demersurilor comunităţilor moldovenilor de peste hotare Rezoluţia mitingului de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare