Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Rezoluţia mitingului de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 8 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Noi, participanţii la mitingul organizat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, condamnăm refuzul guvernării comuniste de a asigura exercitarea dreptului constituţional de a alege unui milion de cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi în străinătate.

În pofida numeroaselor cereri venite din partea cetăţenilor moldoveni care locuiesc în Italia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Franţa, Israel, Grecia, România, Federaţia Rusă, Guvernul Republicii Moldova refuză deschiderea secţiilor de votare suplimentare în afara ambasadelor şi consulatelor.

Cetăţenii moldoveni au fost impuşi să plece peste hotare din cauza situaţiei social-economice dezastruoase. Din banii acestor cetăţeni supravieţuieşte economia şi sutele de mii de familii rămase acasă. Guvernarea comunistă este conştientă că majoritatea cetăţenilor plecaţi doresc să se întoarcă într-o ţară liberă, democratică şi prosperă.

Secţiile de votare din cadrul ambasadelor şi consulatelor pot oferi condiţii de vot doar pentru 2–3 la sută dintre conaţionalii noştri. Lipsirea a peste un milion de cetăţeni de dreptul la vot va denatura substanţial voinţa populară şi va diminua esenţial gradul de reprezentativitate al forului legislativ suprem.

Noi, participanţii la mitingul de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare, calificăm acţiunile autorităţilor drept un element esenţial al planului de fraudare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.

Pentru asigurarea drepturilor legitime ale concetăţenilor aflaţi peste hotare, noi, participanţii la mitingul de protest ne solidarizăm cu acţiunile Partidului Liberal Democrat din Moldova şi cerem autorităţilor comuniste:

  1. Asigurarea condiţiilor pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte;
  2. Deschiderea secţiilor de votare în ţările unde locuiesc cetăţeni moldoveni şi nu există misiuni diplomatice;
  3. Deschiderea secţiilor de votare suplimentare în localităţile unde locuiesc compact cetăţeni moldoveni din ţările unde există misiuni diplomatice;
  4. Informarea imediată a cetăţenilor aflaţi peste hotare despre amplasarea secţiilor de votare.
  5. Informarea obiectivă a cetăţenilor aflaţi peste hotare despre alegerile parlamentare.

Facem apel către Comisia Europeană, Consiliul Europei, OSCE să intervină pe lîngă autorităţile comuniste în vederea creării condiţiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot a peste un milion de cetăţeni ai Republica Moldova, asigurînd, astfel, desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte în Parlamentul Republicii Moldova.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la mitingul de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare Rezoluţia mitingului de protest faţă de refuzul de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare a fost depusă la Preşedinţie, Parlament, Guvern şi CEC