Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

CEDO a pus pe rol dosarul PLDM vs Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a pus pe rol cererea Partidului Liberal Democrat din Moldova, din 17 februarie curent, prin care a fost contestat refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot al cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare, la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Responsabilul Camerei a patra a Curţii, Clare Ovey, a anunţat că cererea PLDM a fost înregistrată cu numărul 8971/09.

PLDM a reclamat la CEDO încălcarea de către autorităţile Republicii Moldova a dreptului electoral garantat de Articolul 3 al Primului Protocol Adiţional la Convenţia Europeană, la care ţara noastră este parte, avînd mandatul mai multor comunităţi ale moldovenilor din Irlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Italia.

De la declanşarea campaniei de susţinere a dreptului electoral al concetăţenilor noştri din afara ţării, Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a aflat în legătură directă cu comunităţile moldovenilor din străinătate şi va întreprinde în continuare acţiuni energice în vederea creării condiţiilor necesare pentru ca peste un milion de cetăţeni moldoveni, aflaţi în străinătate, să-şi poată exercita dreptul constituţional de a vota.

În acest sens, PLDM va constitui în cadrul partidului un Comitet pentru apărarea drepturilor cetăţenilor moldoveni de peste hotare. Scopul acestui comitet este promovarea şi protejarea la nivel naţional şi internaţional a drepturilor cetăţenilor moldoveni din afara ţării, cu utilizarea tuturor mijloacelor disponibile. În cadul acestui comitet va activa un centru de colectare şi sistematizare a problemelor legate de protejarea drepturilor conaţionalilor noştri din străinătate. Primordial pentru acest comitet va fi promovarea dreptului la vot al cetăţenilor moldoveni de peste hotare, dar şi a altor drepturi şi libertăţi fundamentale.

PLDM a pledat constant pentru asigurarea efectivă a dreptului electoral al cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, susţinînd prin demersuri şi acţiuni concrete solicitările lor de a deschide secţii de votare suplimentare.

La 23 ianuarie 2009, Partidul Liberal Democrat din Moldova a atenţionat opinia publică şi instituţiile statului despre problemele existente în asigurarea dreptului la vot al moldovenilor aflaţi peste hotare şi şi-a asumat public angajamentul să vină cu propuneri şi soluţii pentru depăşirea situaţiei.

La 28 ianuarie 2009, PLDM a cerut Guvernului şi Comisiei Electorale Centrale să deschidă un număr suficient de secţii de votare în ţările în care există comunităţi ale moldovenilor şi nu doar în cadrul reprezentanţelor diplomatice ale Republicii Moldova.

La 2 februarie 2009, deputatul Vlad Filat, Preşedintele PLDM, a cerut Parlamentului să intervină în vederea creării tuturor condiţiilor pentru participarea la scrutin a cetăţenilor moldoveni din străinătate.

La 6 februarie, PLDM a adresat un apel către clasa politică şi societatea civilă să susţină demersurile comunităţilor moldovenilor de peste hotare şi să promoveze un mesaj comun în problema asigurării dreptului constituţional la vot al concetăţenilor noştri.

La 8 februarie 2009, PLDM a organizat un miting de protest faţă de refuzul de a asigura dreptul la vot al cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare, la care au participat peste 4000 de persoane. Rezoluţia mitingului a fost depusă la Preşedinţie, Parlament, Guvern şi CEC.

La 10 februarie 2009, PLDM a depus o plîngere la CEDO privind încălcarea dreptului electoral garantat de Articolul 3 al Primului Protocol Adiţional la Convenţia Europeană, la care Republica Moldova este parte.

La 13 februarie 2009, PLDM a lansat campania “Să trimitem un vot acasă”, pentru a mobiliza cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate să-şi contacteze familiile, rudele, prietenii din Republica Moldova şi să-i convingă să participe la alegerile din 5 aprilie 2009 şi să voteze împotriva comuniştilor.

La 22 februarie 2009, PLDM a organizat o amplă acţiune de protest “Verde pentru votul de peste hotare”, la care au participat peste 20.000 de persoane.

Serviciul de presă al PLDM
Tinerii liberal democraţi promovează tradiţiile de Dragobete Comunicat de presă al PLDM cu privire la acţiunile ilegale ale MAI faţă de postul Albasat TV din Nisporeni